HENDE CSABA

Full text search

HENDE CSABA
HENDE CSABA honvédelmi miniszter: Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Országgyűlés! A biztonsági környezetünk változása, mondjuk ki, romlása - elsősorban az Iszlám Államnak nevezett terrorszervezet felemelkedésére, valamint az ukrajnai válságra kell itt gondolnunk - az elmúlt másfél-két évben alaposan átírta nemcsak Magyarország, de az egész NATO terveit. Hazánk - mint az itt már miniszterelnök úrtól a mai napon elhangzott - elkötelezett tagja a szövetségnek, és minden tekintetben kivesszük részünket a közös erőfeszítésekből.
Most, hosszú évek stagnálása után, párhuzamosan a nemzetközi kihívások erősödésével és a magyar gazdaság teljesítőképességének látványos javulásával eljött bizony az idő arra, hogy dinamikusan növeljük a honvédelemre szánt forrásokat is. Már az idei, tehát a 2015-ös évben több mint 8 százalékkal növeltük a védelmi költségvetést. Felhívnám az ön és minden hallgatónk figyelmét arra, hogy ez reálértékben talán még több is, hiszen defláció van, vagyis a forint, a pénzünk nem romlik, hanem javul, az értéke növekszik, tehát egy 8 százalékos nominális növekedés reálértékben még többet jelent.
A kormány azt vállalta, hogy 2016-tól a bruttó nemzeti termék 0,1 százalékával évről évre növeli a védelmi költségvetést. E vállalásnak megfelelően a 2016-os költségvetési előirányzat - melynek a tárgyalását rövidesen megkezdi a tisztelt Országgyűlés - a 2015-ös, tehát a megemelt idei évihez képest is mintegy 22 százalékkal, nagyjából 50 milliárd forinttal nő, és így megközelíti a 300 milliárd forintot.
A megnövelt összeget gondosan és takarékosan fogjuk elkölteni, de erre majd a következő egy percben kitérek még. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť