VERESNÉ NOVÁK KATALIN,

Full text search

VERESNÉ NOVÁK KATALIN,
VERESNÉ NOVÁK KATALIN, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen, elnök úr, a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Köszönöm szépen ezt a kérdést, hiszen azt hiszem, a demográfiai helyzetről és az előttünk álló demográfiai kihívásokról itt, a Parlament falain belül sem lehet eleget beszélni, ez az egyik legfontosabb dolog, ami bennünket a kormányzati oldalon is foglalkoztat.
Ha megnézzük a demográfiai adatokat, amire képviselő úr rákérdezett, akkor azt mondhatom, hogy 2010-hez képest 2014 végére minden egyes demográfiai mutató pozitív irányba változott. Az, hogy ez mennyiben van összefüggésben a kormányzati intézkedésekkel, arra én egy példát hoznék föl: 2002-2010 között a házasságkötések száma 24 százalékkal csökkent, majd 2010-ről 2014-re 9 százalékkal nőtt. Azt hiszem, ebből is látható, hogy igenis van összefüggés, és ha továbbmegyünk a számok végigtekintésében, akkor azt mondhatjuk, hogy a népességfogyás - és itt visszautalnék Révész Máriusz képviselő úr szavaira, még mindig népességfogyásról beszélhetünk - 14 százalékkal csökkent az elmúlt időszakban.
A termékenységi ráta a 2010-es 1,26-ról 2014-re 1,41-re nőtt. Ez mit is jelent? Ez azt jelenti, hogy 10 családba átlagosan 12 gyermek született 2010-ben, 2014-ben pedig átlagosan 14 gyermek. Ez még mindig nem elég, az lenne a jó, ha 10 családba átlagosan legalább 21 gyermek születne vagy lehetőség szerint még ennél is több, de az, hogy a tendencia kedvező, azt mindenképpen kijelenthetjük.
Ha a születésszámok növekedését nézzük, akkor 2014-ben 3,2 százalékos növekedést tapasztalhattunk, ami az elmúlt 30 év legnagyobb növekedését jelenti. Tehát azt hiszem, ez egy igen komoly eredmény, főként, ha azt vesszük, hogy egy negatív Ratkó-hatással számolva a szülőképes korban lévő nők száma az elmúlt időszakban is csökkent, és még az előttünk lévő időszakban is folyamatosan csökkenni fog.
Kiemelném még a terhességmegszakítások számát is, illetve ennek a változását. Ez 2010-2014 között 20 százalékos csökkenést mutatott, úgyhogy kimondhatjuk azt, hogy minden egyes demográfiai mutató az elmúlt négy évben - és bízunk benne, hogy az elkövetkező időszakban is ez a tendencia marad meg - pozitív irányban változott. Ez véleményem szerint nagyban köszönhető azoknak a pénzbeli támogatásoknak is, amit a kormányzat nyújt a családoknak. Itt csak annyit emelnék ki, hogy a 2010-es szinthez képest 2016-ig közel 1100 milliárd forint többlettámogatást adunk a családoknak, tehát ez csak a többlet a 2010-es családtámogatási rendszerhez képest. Mivel ez egy óriási szám, ezt vetíteném egy családra is. Átlagosan egy gyermekes családra ebben az ötéves időszakban közel egymillió forint pluszforrás jut, tehát azt hiszem, hogy ez egy jelentős támogatás a családoknak.
A 2010-es családtámogatáshoz képest a 2015-ös előirányzat közel 40 százalékos, 228 milliárd forintos többletet jelent, és hogyha egy-egy család támogatását nézzünk, a kétszülős modellt tekintve egy egygyermekes család átlagosan 65 százalékkal, kétgyermekes 70 százalékkal, míg egy háromgyermekes több mint kétszer több támogatást kap a gyermekei születésétől nagykorúvá válásáig, mint 2010-ben.
Ahogy képviselő úr is említette, a pénzbeli támogatások mellett rendkívül fontos a szemléletformálás, éppen ezért is döntöttünk úgy, hogy a gyed extrát is tovább bővítjük és lehetőséget teremtünk. Itt hozzátenném, sokan kérdezik azt, hogy ez hány édesanyát vagy hány családot fog érinteni, nem ez a lényeg; a lényeg az, hogy lehetősége legyen az édesanyának úgy dolgozni menni, hogy emiatt ne érje hátrány, hogyha visszaáll a munka világába.
A 3 év alattiak felügyeletében is tervezünk egy változtatást, itt bővíteni szeretnénk a rendszert, minél több szereplőssé tenni, azzal együtt, hogy meggyőződésem, a legjobb helye egy kicsi gyermeknek az édesanyja mellett van, vagy hogyha az édesanyja nem tudja ezt megvalósítani, akkor a legjobb az, ha a nagymama tud rá vigyázni, erről is szól egyébként a „nők 40 intézkedés”, amit eddig már közel 140 ezren vettek igénybe. Köszönöm szépen a kérdését. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť