DR. TRÓCSÁNYI LÁSZLÓ

Full text search

DR. TRÓCSÁNYI LÁSZLÓ
DR. TRÓCSÁNYI LÁSZLÓ igazságügyi miniszter: Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Megmondom őszintén, hogy elég élénk a fantáziám, de azt álmomban nem gondoltam volna, hogy azért, mert a roma lakosság társadalmi felzárkóztatása érdekében szólalok meg, életemben először - és remélem, utoljára - rasszistának minősítsenek egyes politikusok - nem ön, képviselő úr, természetesen -, valamint a média egyes képviselői.
Mint ahogy azt nyilatkozatomban is tettem, a leghatározottabban vissza kívánom utasítani a rasszista vádaskodást. A becsületemre mindig adtam, és a jövőben is kívánok adni természetesen. Büszke vagyok arra, hogy a magyar európai uniós soros elnökség alatt fogadták el az európai roma keretstratégiát. Mint nagykövet, számos rendezvényen igyekeztem bemutatni a magyarországi romák életét, problémáit.
Európában ma 10-12 millióra teszik a romák becsült számát. Ebből, azt kell mondani, hogy Magyarországon él körülbelül 700-800 ezer ember. Engedje meg azonban, hogy idézzek abból az európai keretstratégiából, ami a romákkal foglalkozik. A romák szociális gazdasági helyzete általában rosszabb, mint a többségi társadalom tagjaié, gyakran még a nemzeti kisebbséghez tartozókénál vagy a bevándorlókénál is. A jelenlegi gazdasági és társadalmi válság felnagyítja a romák befogadásával kapcsolatosan jelen lévő strukturális problémákat. A magam részéről ezért azt kívántam hangsúlyozni, hogy a romakérdésnek olyan prioritásnak kell lennie, amelyet a gazdasági bevándorlókkal szemben is érvényre kell juttatni, mert Kelet-Közép-Európának - és ez az európai roma keretstratégia is jól bemutatta - alapvető kérdéséről van szó.
Úgy gondolom, hogy a kormány is tisztában van ezzel, és megpróbál minden erőfeszítést megtenni annak érdekében, hogy a roma felzárkóztatás megtörténjék. Magam mint igazságügyminiszter, ösztöndíjakat próbálok adni, hogy aki a jogászképzésbe megy, az például tudjon tanulni, roma fiatalok tanulhassanak a jogi karon. Tehát megteszünk mindent.
Ugyanakkor a gazdasági menekültügy és a gazdaságpolitika, bevándorláspolitika nemzeti hatáskörbe kell hogy tartozzon. Álláspontom szerint tehát hangsúlyozni szeretném, hogy a romák nem bűnbakok, hanem a magyar társadalom olyan tagjai, akikért közösen vagyunk felelősek, a szegénység - amelyben nem csak a romák élnek - felszámolása pedig közös felelősségünk. Szeretném említeni, hogy ezért dolgozik a kormány és magam is. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť