NOVÁK ELŐD

Full text search

NOVÁK ELŐD
NOVÁK ELŐD (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A brókerbotrányba belesüppedt Fidesz lemondott a korrupt szocialista politikusok, köztük Simon Gábor elszámoltatásáról, aki ezért a kormánypárti Napi Gazdaság információi szerint várhatóan szabadon távozhat, mi több, meg is tarthat több mint 100 millió forintot a lopott pénzből. Kéz kezet mos, a korrupció a közös nevező, ami összeköti a XX. század két pártját, hiszen valóban nemcsak az MSZP folytatta azt a politikusbűnözést, amit láthattunk itt a lassan már elmúlt nyolc évben a Fidesz részéről is, hiszen Simicska-talicskával és Nyerges-vontatóval hordták szét a közpénzt, olykor közbeszerzési eljárásnak nevezve ezt a szerintünk egyébként köztörvényes lopást.
A XXI. század pártjaként azonban mi mást szeretnénk. Sőt, legyünk korrektek, az LMP-t is soroljuk azért a XXI. század pártjaihoz, annál is inkább, mert egy véletlen, de tegnap épp Schiffer András is „Következmények nélküli ország” címmel tartott felszólalást, és pontosan ezt a Simon-ügyet, ennek a botrányos nyomozati szakaszát elemezve felsorolta még azokat az elmaradásokat, amiket láthattunk és egyébként olvashattunk főleg, mondjuk, a Privát Kopó honlapján az elmúlt időszakban, azonban lépéseket nem láthattunk.
Míg azonban az LMP felsorolta ezeket a bűnöket, engedjék meg, hogy ezt folytatva én megoldási javaslatokkal álljak elő. Nagy része sajnos ismétlés lesz, amelyeket önök leszavaztak, de engedjék meg, hogy a Simon-ügy tanulságaiból kifolyólag új javaslatokat is megfogalmazzak. Mi ugyanis kormányon szeretnénk ezeket megoldani, illetve reméljük, hogy nem kell megvárni a Jobbik kormányra kerülését, ezért bízunk benne, hogy végre ennek az ügynek a tapasztalataiból a társadalmi felháborodás nyomására is talán végre megfontolják azokat a javaslatainkat, amelyeket eddig olvasatlanul leszavaztak.
Ilyen például az, hogy mi vagyonelkobzást szeretnénk az ilyen politikusbűnözések esetére. Szerintünk nem személyi jövedelemadót kellene fizetni a megtalált, több száz millió forint lopott pénz után, és nem egészségügyi járulékot, hogy aztán a maradékot, a lopott pénz adózás utáni nettóját megtartva szabadon távozhasson Simon Gábor, hanem szerintünk vagyonelkobzásra, mi több, dupla büntetésre volna szükség. Régi alapvetésünk, programbeli - mert nekünk ilyen is volt - alapvetésünk, hogy dupla büntetést szeretnénk a politikusokra, a hatályos büntetési tétel kétszeresét, ha azt politikus követi el.
Szintén régi és sajnos lesöpört felvetésünk, hogy a vagyonnyilatkozathoz, jövedelemnyilatkozathoz és az iskolai végzettséghez, nyelvtudáshoz hasonlóan nyilatkozniuk kelljen a képviselőknek az esetleges más állampolgárságukról is. Ezt önök lesöpörték, pedig ha Simon Gáborról tudtuk volna, hogy egy ilyen afrikai banánköztársaságban szerzett magának állampolgárságot, akkor nyilvánvaló lett volna, hogy takargatnivalója van, hogy menekülő útvonalat épített elő, és ezért indokolt volna már hamarabb elrendelni adott esetben egy nyomozást. Azonban sajnos önök ezt is lesöpörték, nem tudhatjuk, hogy kik rendelkeznek még esetlegesen ilyen menekülő útvonalakkal és ilyen esetleges más állampolgárságokkal.
Miként lesöpörték azt is, hogy a hozzátartozók vagyonnyilatkozatát hozzuk nyilvánosságra, így gyermekek nevén - láthattuk, Lázár János esetén is kiszivárgott - akár százmilliós villát dughat el. Csak a Jobbik képviselői hozták nyilvánosságra, illetve az LMP-től most kaptunk egy ígéretet, hogy végre a felhívásunkra ők is nyilvánosságra hozzák a hozzátartozók vagyonnyilatkozatát, azonban Rogán Antalnak az az ígérete, hogy majd a tavasz folyamán rendezik ezt a kérdést, úgy néz ki, kudarcot vallott.
Szintén régi alapvetésünk, és sajnos többször lesöpörték önök, hogy kötelezően kelljen elrendelni minden mandátum megszűnésekor, pláne egy államtitkár, mondjuk, Simon Gábor mandátumának megszűnésekor egy kötelező vagyongyarapodási vizsgálatot. Azonban ez sem történt meg. Miként a mentelmi jog szabályozása, eltörlése is várat magára, hiszen ahogy Zuschlag Jánostól is tudjuk, a mentelmi jog nemcsak az elítéléstől véd, hanem már a nyomozástól is, nyomozni sem lehet olyan politikus esetében, akit véd a mentelmi jog, ilyen értelemben a bűncselekmények feltárása is várat magára azokban az esetekben, ahol mentelmi joggal rendelkező, mondjuk, országgyűlési képviselő az elkövető.
Elképesztő az, hogy az ügyészség nem tudott eddig sikereket felmutatni, és hogy már próbálják elfogadtatni kiszivárogtatott hírekkel, hogy fogadjuk el, hogy szabadon távozhat több mint 100 millió forinttal. Nyilvánvalóan feltárható az, hogy államtitkárként kikkel folytatott tárgyalásokat, kikkel találkozott, kikkel levelezett, ezeket kellene akár titkosszolgálati eszközökkel feltárni, hogy felderítsék az elrabolt nemzeti vagyon útját.
Végül engedjék meg, hogy figyelmükbe ajánljak két új javaslatot is. Az egyik, amit egyébként már megfogalmaztuk korábban is, hogy a költségvetési csalás, leánykori nevén adócsalás tényállásából törölni kell a korlátlanul enyhíthető kitételt a nagy összegű csalások esetén, amire hivatkozva most akár megúszhatja és 100 millió forinttal távozhat is Simon Gábor. Illetve azt gondolom, el kellene gondolkodni azon, legalábbis önök gondolkozzanak el, akik felszerelték a stadionokban a tenyérszkennereket, hogy onnan le-, a bankokba pedig esetleg felszereljék, hogy a különösen nagymértékű, több millió forintos befizetéseket akár biometrikus úton, utólagosan is azonosítani lehessen, hogy honnan van a pénz.
Köszönöm figyelmüket. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť