DR. JÓZSA ISTVÁN

Full text search

DR. JÓZSA ISTVÁN
DR. JÓZSA ISTVÁN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Erős késztetést kaptunk a kormányoldal néhány jelen lévő tagja részéről, hogy komoly szakmai érvek alapján közelítsük meg a vitát. Én ezt szeretném tenni, ezt fogom tenni, de megnyugtatom önöket, hogy ez sem fest jobb képet az önök teljesítményéről, mint amit talán kicsit indulatosan, legalábbis nagy szenvedéllyel Gúr Nándor képviselőtársam előadott.
Ugyanis önök jól megveregették egymás vállát. A miniszterelnök úr tegnapi beszéde alatt, láttam, az előbb felszólalt képviselő úr az első sorokban szívta magába azt a pozitív kisugárzást, ami önökre nézve nagyon szükséges, mert amúgy a hangulat az objektív okok alapján joggal lohadna. A kiváló makrogazdasági adatok, amelyekre Nyitrai képviselő úr úgy utalt, hogy az elmúlt 15 évben ilyen még nem volt, azt teszik lehetővé, hogy négy éve Magyarország besorolása sajnos a bóvli kategóriában van, az objektív szakmai szervezetek által kiértékelt makroadatok ezt mutatják. Nagy eredmény, én is örülök neki, hogy a korábbi stabilan bóvliról most már pozitív kilátásokat fogalmazott meg a múlt hét végén a Fitch Ratings is. Tehát inkább a helyén kellene ezt kezelni az önök részéről, mielőtt ilyen féltéglás mellveregetést tanúsítanak a magyar parlamentben.
Az előttünk fekvő törvényjavaslat, salátatörvény kapcsán szintén önmagukat megdicsérve, Aradszki László dr., államtitkár úr (Közbeszólások a Fidesz padsoraiból: Az az énekes! - András!) nem vitte túlzásba a szerénységet, dicsérte saját magukat, hogy milyen rövid a korábbi sajátatörvény… Csongrádiasan mondtam, hogy sajáta; igen, ez az önök sajátja. Ez a törvényjavaslat, a költségvetés megalapozása máskor sokkal részletesebb szokott lenni. Igen, lehetne sokkal alaposabb is. Ez nem más, mint a lényegében ide nem tartozó dolgok korrigálása, kénytelen korrigálása.
Ugyanis jelen állás szerint törvénytelen az önök költségvetési előterjesztése, az önök által alkotott adósságképlet törvénybe, 2015. január 1-jétől hatályos törvénybe ütközik. Az sem zavarja önöket, hogy erre mind az Állami Számvevőszék, mind a Költségvetési Tanács felhívta a figyelmet. Hozzá kell tennem, hogy mondjuk, Matolcsy György nem írta alá ezt a véleményt, lévén az ő képletéről szó, amiről akkor is lehetett tudni, hogy képtelenség betartani. De most sem azt az utat választják, hogy korrigálják és egy reális pályát jelölnek ki az adósságra vonatkozóan, hanem nevetséges egytized százalékra csökkentik az államadósság csökkentésének kritériumát; mondjuk, hogy a hetven-akárhány, közel 80 százalékról egy év alatt egytized százalékkal csökkenteni kell. Ez ellentmond az önök korábbi ígéreteinek, ellentmond azoknak az öndicséreteknek, amelyekkel önmagukat illetik. Ez egy vallomás értékű önleleplezés, hogy önök nem látnak több lehetőséget az államadósság csökkentésére egytized százaléknál.
A másik, hogy az államadósság központi alrendszerének finanszírozásával és adósságának kezelésével kapcsolatos adatok két évig nem nyilvánosak. Titkolják azokat az adatokat is, amelyek a költségvetési tervezés során keletkeznek, de nem a költségvetésről szóló törvény részei. Ezen adatok megismerését az államháztartásért felelős miniszter ezen időtartamon belül csak akkor engedélyezi, ha az adat megismerése Magyarország pénzügyi érdekeit nem veszélyezteti. Ezt pedig önök döntik el.
Hadd mondjam, kedves kormányoldali képviselőtársaim, hogy ez az öngól tipikus esete. Ugyanis önökkel szemben a világgazdaság bizalmatlan. Ezt fejezi ki a bóvli kategória. Méltán mondják, hogy nem kiszámítható ez a gazdaságpolitikai tevékenység, amelyet önök folytatnak. Ezek után a transzparenciát erősítendő lépések helyett önök még egy bizalmatlanságra okot adó törvényt hoznak ide, hogy még amivel alá lehetne támasztani az önök sikerpropagandáját, azt is titkosítsák. Ezek szerint nem megalapozott az önök sikerpropagandája? Van titkolnivalójuk e tekintetben? Ezt mi kontraproduktívnak tartjuk, tehát óvnánk önöket tőle.
A stabilitási megtakarítási számla, rövid nevén „tíz százalék egy év helyett”, már amit le kell tölteni a hűvösön, egy teljesen különös megközelítés. Ugyanis ez lényegében az adóparadicsom nem túl elismerő szintjére degradálja Magyarországot. Valamiért úgy néz ki, hogy sietnek, hogy a hazahozott pénz egy év után már kimosottan, 10 százalékkal kimosva itt álljon az önök rendelkezésére - vagy akinek a rendelkezésére, ezt természetesen nem akarom most nevesíteni. Mindenesetre eléggé árulkodó, hogy a korábbi öt év államkötvényben tartási kötelezettséget hirtelen egy évre redukálták.
Szintén komolytalanná teszi az önök korábbi adócsökkentésre vonatkozó ígéreteit, hogy az egykulcsos társasági adó bevezetésének törvényi kötelezettségét kirakják 2020. január 10-ig, amikor valószínűleg önöknek már semmi köze nem lesz ehhez, a távoli jövőbe. (Révész Máriusz: Ti már nem is lesztek!) Persze tehetik azt vele, ha véletlenül mégis lesz hozzá közük, mint a Matolcsy-képlettel, hogy majd még meghosszabbítják a határidejét. Csak óvni szeretném önöket. Ha önök szeretnének komoly megítélést a világgazdaság szereplői részéről, akkor vegyék már komolyan magukat, ne hozzanak olyan törvényeket, amelyeket utána kilószám halasztanak el és teszik nevetségessé.
Érdekes, amit az államháztartási törvény módosítására írnak, hogy a költségvetési szerv állományi létszámához a jövőben nem kell hozzászámítani a közfoglalkoztatottakat. Ez szinte kínálja magát, felhívás keringőre, érdekeltséget teremt az iránt, hogy a feladatot közfoglalkoztatottal lássák el. Ugyanis javítani tudja az a költségvetési szervi vezető a saját foglalkoztatási megítélését, hogy ő az állományi létszámát nem növeli, esetleg még csökkenti is, közben lehet, hogy a feladatkörébe tartozó munkát közfoglalkoztatottal fogja ellátni.
(10.30)
Mi pont az ellenkezőjére szeretnénk törvényt látni, hogy a közfoglalkoztatottakat, illetve a jelenlegi közalkalmazottakat ne lehessen kisemmizni azzal, hogy elbocsátják, és utána közfoglalkoztatottként visszafoglalkoztatják jóval alacsonyabb pénzért, mert ez a kizsákmányolásnak egy fokozott eszköze. Mi pont ennek a kiküszöbölésére szeretnénk törvényt látni.
Környezetvédelmi szempontból egyértelműen hátrányos, hogy a bányászatról szóló törvényben távolabbra rakják a határidejét a tájrendezési kötelezettséggel kapcsolatos feladatoknak, kitolják 2017-re, úgy, hogy befejezni csak 2029 végéig kell. Tehát látszik, hogy önök a tájrendezésre, a bányászati tevékenységből adódó tájsebek megszüntetésére egyáltalán nem figyelnek, azt a távoli jövőbe kihelyezik.
Mindezek alapján szeretném én is egy kicsit dramatizálni ezt a Matolcsy-féle képlet kérdését, amit most önök nem mernek eltörölni, csak későbbre halasztják, és most egy nevetséges 0,1 százalékot raknak be helyette. A képletet beterjesztésekor Matolcsy György így jellemezte: ez egy modern képlet - annyira modern, hogy még nem is időszerű önök szerint, majd később lesz időszerű -, tehát annyira modern képlet, amely segít nekünk elleplezni - mármint a kormányoldalnak - a valós folyamatokat. Az Európai Unió legmodernebb szabálya - ez az adósságszabály, amit akkor elfogadtak -, gazdaságtörténetileg is komoly fegyvertény; annyira, hogy fegyvert lábhoz, ezt a fegyvert önök a távoli jövőre halasztják el. Azt a problémát azért jó lett volna kezelni, hogy ezt a fegyvert esetleg még a költségvetés benyújtását megelőzően teszik lábhoz vagy teszik helyre, ugyanis jelen állás szerint törvénybe ütköző az önök költségvetési előterjesztése. Azért egy alkotmányos köztársaságban, még monarchiában sem illenék, de egy köztársaságban végképp nem illene a parlament elé olyan költségvetési törvényt hozni, nagy jelentőségű törvényt hozni, amelyik érvényes törvénybe ütközik.
Mindezek alapján, tisztelt képviselőtársaim, én arra kérem önöket, hogy az átláthatóságot ne csökkentsék, hanem növeljék, vegyék komolyan, hogy a befektetési környezet javításának alapja a bizalom megteremtése, a befektetői bizalom megteremtése, és ehhez nem a titkosítás segít, hanem pont fordítva, az átláthatóság növelése. Ne akarjanak a szakemberek szemébe hazudni, mert ők a keresztadatokból ezeket ki fogják deríteni.
Úgyhogy ez a salátatörvény az általam említett mindegyik elemében a közbizalom ellen hat, az önök álságos politikáját leleplezi, mindezek eredőjeként az ország érdekét, a nemzetgazdaság érdekét nem szolgálja. Tehát kérem, hogy vegyék önmagukat komolyan, ha úgy tetszik, vezérük, miniszterelnök úr tegnapi szavait vegyék komolyan: tanuljanak a hibáikból, és ne ilyen salátatörvényt fogadjanak el. Köszönöm, elnök úr. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť