KUCSÁK LÁSZLÓ

Full text search

KUCSÁK LÁSZLÓ
KUCSÁK LÁSZLÓ (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Képviselőtársaim! Az imént hallottakra röviden reagálva annyit szeretnék mondani, hogy érdekes volt, ahogy Gúr Nándor fellelkesítette saját magát. Ezt a ködszurkálást, amit itt előadott és még nyilván kétpercesekben meg fog tenni a továbbiakban is, nyilván mi érdeklődéssel hallgatjuk, de vitája szerintem önnek van, lehet, hogy saját magával is. Sok sikert kívánunk!
Azért is gondoltam, hogy utalok erre, mert az LMP vezérszónoka a valóságról, a valóságérzékelésről is tett említést. Arról szeretnék beszámolni, hogy egy csodálatos napfényes szombat reggelen indulhattam ide a parlament ülésére, és a kerületünkben, a XVIII. kerületben, Pestszentlőrincen rengeteg ember ment szokásos módon a Havanna-hetivásárra, a Bókay-kertben, Pestszentlőrincen lázasan készülődnek a holnapi gyereknapra, merthogy ezen a hétvégén és különösen a holnapi napon rájuk irányul a figyelem, és ez rendjén is van így, hiszen ők a jövőnk zálogai. Tehát a valóság ez volt, beérkezvén a parlamentbe pedig hallhattuk Gúr Nándor nemzethalál-vízióját. További sok sikert kívánunk! Tekintsen ki az ablakon, képviselő úr, süt a nap, hátha egy kicsit helyreáll a kedélyállapota.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves Képviselőtársaim! Engedjék meg, hogy a jelen törvényjavaslattal összefüggésben néhány, a kultúra tárgykörébe tartozó passzusról tegyek itt említést! A 47. § az előadóművészeti szervezetek támogatásáról és sajátos foglalkoztatási szabályairól szóló 2008. évi XCIX. törvény 24. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezést emeli, idézem: „A központi költségvetésről szóló törvény meghatározza a nyilvántartott színházak, balett- vagy táncegyüttesek, zenekarok és énekkarok elosztható támogatásának keretösszegeit.” A 48. § pedig így szól: „Az előadóművészeti szervezetek támogatásáról és sajátos foglalkoztatási szabályairól szóló 2008. évi XCIX. törvény 24. § (2) bekezdés a) és b) pontjában a ’nyilvántartott’ szövegrész helyébe a ’minősített’ szöveg lép.” A módosítások a 2016. évi előrehozott költségvetési törvény tárgyalása miatt szükségesek, mivel adatok hiányában nem lehet a költségvetési törvényben megjeleníteni az egyes támogatási összegeket, csak a keretösszegeket meghatározni.
2015-ig a költségvetési törvény a minősített, önkormányzati fenntartású, támogatású szervezetek esetében szervezetre, fenntartó önkormányzatra lebontva tartalmazta a szervezeteket megillető előadóművészeti támogatásokat. A támogatások meghatározása az évadbeszámolókban ismertetett adatokon, tevékenységen alapul, az előadóművészeti törvényben rögzített eljárásrend szerint, évadbeszámolók alapján történik az előadóművészeti bizottságok javaslattétele, a Nemzeti Előadó-művészeti Érdekegyeztető Tanács véleményezése és a miniszter döntése.
Az évad augusztus 1-jétől július 31-ig tart, az évadbeszámolók első benyújtási határideje minden év június 10., amelyek az utolsó két hónap vonatkozásában tervadatokat tartalmaznak. A végső adatszolgáltatás augusztus 31. 2015-ig a költségvetési törvény tárgyalása ősszel zajlott, így ez az eljárásrend, ha feszítetten is, de tartható volt. Mivel az előrehozott költségvetés miatt nincs mód az adatok vizsgálatára, mert még nem állnak rendelkezésre, a 2016. évi költségvetési évtől kezdődően a költségvetési törvény a keretösszeget rögzíti, az egyes szervezetek közti felosztásról az ismertetett eljárásrend szerint a miniszter határoz, döntését január 5-ig köteles közzétenni. Itt emlékeztetnék arra, hogy Hegedűs Lorántné, a Jobbik részéről ezt is említette felszólalásában. Úgy gondolom, ez az indoklás válasz lehet az ő kérdésére, aggályára.
A közgyűjteményi területtel összefüggésben: a megyei hatáskörű városi múzeumokat és a megyei könyvtárakat érintő paragrafusokkal, a 32-42. §-okkal kapcsolatban a következő indokolást tudom elmondani. Az elmúlt két évben, 2013-ban és 2014-ben miniszteri rendelet szabályozta az önkormányzatok számára biztosított múzeumi és könyvtári támogatások igénybevételének és felhasználásának szabályait, amelynek felhatalmazó rendelkezése a mindenkori költségvetési törvényben szerepelt. Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény költségvetési támogatásokra vonatkozó szabályai 2015. január 1-jével jelentősen módosultak, a kialakult jogszabályi környezetben miniszteri szintű végrehajtási rendelet megalkotására nem volt lehetőség.
A megyei hatáskörű városi múzeumok és a megyei könyvtárak támogatásának felhasználására vonatkozó speciális szakmai szabályok így a költségvetési törvény 2. és 3. mellékletében kaptak helyet. Ezek között a kötelező helyszíni bejárás, a módszertani műhelyek megszervezése, a kötelező továbbképzés biztosítása, illetve az információs szakmai műhelynap megszervezése szerepelt.
(10.20)
A költségvetési törvény szabályozási tárgykörétől idegen szakmai szabályokat a 2016. évi költségvetési törvényben nem lehet megjeleníteni, ezért a megyei hatókörű városi múzeumok esetében a módszertani műhelygyakorlatokra és a helyszíni bejárásokra, a megyei könyvtárak esetében az információs szakmai műhelynap megszervezésére, valamint mindkét intézménytípus esetében a továbbképzési kötelezettségekre vonatkozó szabályozás a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvényben kap helyet, az adott intézménytípus állami feladatainak felsorolása között.
Egyúttal jelzem, hogy a törvényjavaslathoz módosító javaslat benyújtására lesz szükség. A törvény több helyen is utal a megyei hatókörű városi múzeumok és a megyei könyvtárak támogatására, a 91/A. § (2) bekezdésében kifejezetten nevesítve, hogy a költségvetési törvény intézményekre lebontva határozza meg a támogatás összegét. Tekintettel arra, hogy a művészeti területhez hasonlóan a támogatás alapjául szolgáló adatok még nem állnak rendelkezésünkre, a 2016. évi költségvetési törvényben nem kerül nevesítésre az egyes önkormányzatok számára megítélt támogatás összege, arról a kultúráért felelős miniszter 2016. január 5-ig fog dönteni az egykori tagintézmények idei támogatásával azonos módon.
A költségvetési törvény csak az előirányzat összegét tartalmazza. A döntést az átláthatóság érdekében a www.kormany.hu weboldalon nyilvánosságra kell majd hozni, illetve a helyi önkormányzatokért felelős miniszter az általa üzemeltetett elektronikus rendszeren keresztül a települési önkormányzatok számára szintén elérhetővé teszi a döntési adatokat. Erre figyelemmel szükségessé válik a megalapozó törvényben a 91/A. § (2) bekezdésének hatályon kívül helyezéséről vagy módosításáról is rendelkezni.
Tisztelt Képviselőtársaim! Azzal zárnám a felszólalásomat, hogy tartalmas szombati parlamenti ülést kívánok mindenkinek és a hétvégére jó pihenést. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť