RÉVÉSZ MÁRIUSZ

Full text search

RÉVÉSZ MÁRIUSZ
RÉVÉSZ MÁRIUSZ (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Ház! Valóban igaza van Józsa képviselőtársamnak, hogy gazdasági növekedés valóban volt. Na de, képviselő úr, milyen áron? A jövőt éltük fel.
Képviselő úr, évente átlagosan 4 százalékkal növelték az államadósságot, 52 százalékról 84 százalékra vitték fel GDP-arányosan. Amikor ez a növekedés volt, akkor ez a növekedés bizony a jövő terhére történt. Csak egyetlen adatot hadd mondjak, sok száz milliárd forintos államadósság-, illetve kamatteher-növekedést generáltak ebben a rendszerben. Az idei évhez képest a következő évben 70 milliárd forinttal csökkennek a kamatteher-kiadások. De több száz milliárd forinttal növekedtek e miatt a hihetetlen eladósodás miatt.
Tehát amikor ez a növekedés volt, az nagyon jelentősen különbözött a mostani növekedéstől, képviselő úr, hiszen most úgy tud növekedni a magyar gazdaság, hogy az államadósság egyébként csökken. Az önök idején úgy növekedett a magyar gazdaság, hogy az államadósság rendkívüli mértékben növekedett, és ezt a későbbi időszakban, későbbi években a következő generációknak kell kifizetni.
Képviselő úr, hadd mondjam el, hogy ’98 óta vagyok képviselő, ez a 17. költségvetésem, de ilyen költségvetés egyébként még soha nem szerepelt a 17 év alatt ez előtt a Ház előtt, amikor 2 százalékos hiánnyal számolunk, 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel, indulnak az életpályaprogramok, amikor 170 milliárd forintnyi adósságcsökkenés van a rendszerben a következő évre viszonyítva.
Többször elmondják, hogy ez a cserbenhagyás költségvetése. Képviselő úr, annyira örültünk volna, ha 2002-2010 között ilyen cserbenhagyó költségvetéseket csináltak volna (Dr. Józsa István: 50 százalék bérfejlesztés!), és ennek az ámokfutásnak a káros hatásait még 5-6-10 évvel egyébként a kormányzásuk után százmilliárd forintokban mérve nem a mostani költségvetésekből kellene kifizetni! Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypárti sorokból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť