RÉVÉSZ MÁRIUSZ

Full text search

RÉVÉSZ MÁRIUSZ
RÉVÉSZ MÁRIUSZ (Fidesz): Köszönöm a szót. Ígérem, hogy én is nagyon rövid leszek. Kicsit messzire kanyarodtunk a mostani törvénytervezet vitájától, de ezeket a köröket időnként meg kell vívni.
2002-ben - megtudtuk most Gúr Nándortól - állítólag rosszul vették át az országot, rosszul adtuk át. Ennek némileg ellentmond, hogy volt akkor egy szocialista miniszterelnök, akit Medgyessy Péternek hívtak, ő mást nyilatkozott. Többek között elmondta, hogy az ország olyan állapotban van, hogy 2007-ben, legkésőbb 2008-ban az euró bevezethető lesz Magyarországon.
Néhány évet kormányoztak, és az euró bevezetése nem közel került, hanem folyamatosan egyre távolabb. És az a helyzet, hogy még egyszer elmondom, amit az előbb mondtam: nem helyes visszahivatkozni - ebben igazuk van - az önök elmúlt 8 évére. De amikor azt a helyzetet hagyták itt örökül, hogy az elmúlt 8 évük miatt, amikor önök kormányoztak, minden évben 200-300 milliárd forinttal több kamatterhet kell fizetni, beállítani a költségvetésbe, mint akkor kellene, ha 53 százalék lenne, mondjuk, az államadósság, ahogy önök átvették az országot, akkor bizony ez húsba vágó kérdés.
Azért húsba vágó, mert ezek az életpályaprogramok, amelyeket egyébként Gúr Nándor felszólításának engedve egyébként éppen a rendőrök, éppen a pedagógusok érdekében vezettünk be, ezek az életpályaprogramok összesen nem kerülnek annyiba - összesen nem kerülnek annyiba! -, mint amekkora összeget önök miatt kamatkiadásra kénytelenek vagyunk fizetni.
Az, hogy minket leminősítettek, és jóval drágábban jutunk hitelhez, ez megint annak a kormányzásnak a káros következménye, aminél most elképesztő erőfeszítéseket teszünk, hogy egyébként minősítsenek vissza minket a befektetésre ajánlott kategóriába, és vissza is minősítenének. Minden elemző cég - a Fitch is - elmondta, hogy egyetlen akadálya van a visszaminősítésnek: az, hogy rendkívül magas a GDP-arányos államadósság. És ezt a rendkívül magas államadósságot, képviselő úr, nem mi hoztuk össze, ezt a rendkívül magas államadósságot egyébként önöknek köszönhetjük.
És azáltal, hogy nem minősítenek minket feljebb, bár a piac már ezt bekalkulálta, amiatt egyébként kénytelenek vagyunk több pénzt fizetni folyamatosan, évről évre. Ha az a 200 milliárd forint, amit nagyságrendileg önöknek köszönhetünk pluszkamatkiadásban, most itt lenne a költségvetésben, akkor rendkívül nagyszerű életpályaprogramot tudnánk indítani a szociális dolgozóknak is. Nagyon jól ki tudnánk stafírozni egyébként az egészségügyet is, csak az a baj, tisztelt képviselő úr, hogy az önök áldatlan öröksége miatt egyébként a költségvetést azzal kell kezdeni, hogy be kell állítani 1000 milliárd forintnyi nagyságrendet arra, hogy a kamatkiadásokat kifizessük. (Gúr Nándor: Ne hárítsál, cselekedjél!)
Éppen ezért azt gondolom, hogy Orbán Viktor és a kormány maximálisan a nép, az emberek érdekében tevékenykedik, amikor próbál olyan gazdaságpolitikát folytatni, ami reális, amikor a gazdasági növekedést egyébként nem hitelből, hanem az ország teljesítőképességével finanszírozzuk, és amivel el fogja érni, hogy a nagy nemzetközi hitelminősítők ismét befektetésre ajánlott kategóriába helyezzék az országot.
Ha ezt sikerül elérni - egyébként az önök ellenkezése ellenére -, akkor azt hiszem, valóban a magyar nép érdekében sikerült kormányoznunk. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť