SCHMUCK ERZSÉBET,

Full text search

SCHMUCK ERZSÉBET,
SCHMUCK ERZSÉBET, az LMP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Kormánypárti képviselőtársaim hozzászólásait hallgatva tegnap, tegnapelőtt és azelőtt a költségvetési törvény vitájában és a mai nap is, folyamatosan az az érzésem, hogy önök egy másik világban, egy másik Magyarországon élnek, és fogalmuk sincs az emberek problémáiról, arról, hogy mi történik a magyar társadalomban, vagy ha netalántán mégis van fogalmuk, akkor azt nagyon gondosan magukban tartják, és nem közvetítik a kormány felé. Tehát egyszerűen nem beszélnek róla, és állandóan azokat a mondatokat ismételgetik, amelyek elsősorban propagandacélúak, és azt gondolom, hogy zsigerbeszéd.
Ma is hallottuk többször, hogy a kormány milyen eredményeket ért el az elmúlt időszakban a munkahelyteremtés, a családok támogatása és a gazdasági növekedés területén. De egyáltalán, ha ezekbe a részletekbe belemegyünk, akkor egy teljesen más kép rajzolódik ki, mint amiről önök beszélnek. Önök beszélnek, hogy micsoda fantasztikus dolog, mennyi munkahelyet teremtettek, és hogy a munkanélküliség már minimális szinten van. Csak folyamatosan elfelejtenek arról beszélni, hogy lényegében a gazdasági, a versenyszférában 2010 óta körülbelül 40 ezer munkahely jött létre, a többit közmunkával teremtették.
A közmunkát… - bár én tudom azt, hogy nagyon sok kistelepülésen, kis faluban, ahol nincs munkahely, más munkalehetőség, szükség van a közmunkára, de nem így és nem ilyen módon. Vannak olyan települések, ahol például egy ezerfős településen 80 közmunkás van, de a közmunkásnak nem tudnak megfelelő munkát biztosítani, nincs olyan ember például, aki a közmunkások munkavégzését vezesse; vagy például olyat megcsináltatnak az emberekkel - mert nincs munka -, hogy kézzel levágatják a füvet egy héten keresztül, a derekuk leszakad, holott lenne hozzá megfelelő gép, amivel pillanatok alatt ezt el lehetne végezni.
Én tehát azt gondolom, hogy egyáltalán nem lehetnek büszkék arra, hogy közmunkával próbálják meg a munkanélküliséget megoldani, és egyszer már bele kellene abba gondolni, hogy ez a gazdasági struktúra és ez a gazdaságpolitika, amit önök csinálnak, gyakorlatilag erre a pályára tereli az országot, hogy egyre kevesebb munkahely lesz, hiszen a multik folyamatosan építik le a hatékonyság és a versenyképesség miatt a munkahelyeket, viszont később önök sok pénzt adnak európai támogatásból nekik azért, hogy egy-egy pluszmunkahelyet újra megteremtsenek. Tehát itt óriási gondok vannak, ezt önöknek pontosan látniuk kellene.
Másik tétel: a családok jobb helyzetbe hozatala. Igen, most két gyermek után adnak családi adókedvezményt. De arról elfeledkeznek, hogy 2008 óta önök a gyes és a családi pótlék összegét nem emelték. Gondolják meg azt, hogy azért mégiscsak a családokon belül a gyes és a családi pótlék sokkal nagyobb tételt tesz ki, mint az az adókedvezmény, amiről önök beszélnek.
A gazdasági növekedésről: önök rettentően büszkék arra, hogy 2-3 százalékos GDP-növekedés van, de akár 4 százalékos GDP-növekedésről is beszélhetnénk - a növekedés hasznát és a nyereséget csak néhány százalék fölözi le. Hova jut, ki hasznosítja, kinek a számára jó ez a gazdasági növekedés? Erről is beszélni kellene! Nem arról, erről a porhintésről, hogy jaj, de jó, 2 vagy 3 százalékkal növekedett a GDP, de ha az emberek ennek a hasznát nem érzik, akkor nincs miről beszélni.
Önök azt mondják, hogy a költségvetés - és mi is ezt mondjuk egyébként - tükrözi egy ország társadalom- és gazdaságpolitikáját. Igen, valóban tükrözi, de arra, hogy az önök gazdaságpolitikáját, társadalompolitikáját itt érdemben meg lehetett volna vitatni, erre egyáltalán nem került sor. Önök behozzák a törvényeket, és akkor kész, ez van, megalapozó számítások, érdemi vitája ezeknek nem történik meg.
Kormánypárti képviselőktől is hallottam elég sokszor, pedig csak egyéves országgyűlési képviselő vagyok, hogy itt a parlamentben érdemi vita csak a ’90-es évek elején volt. Később folyamatosan átment zsigerbeszédbe: a kormánypárt állandóan támadja az ellenzéket, az ellenzék pedig időnként hiába próbál meg szakmai vitákat generálni, önök nem vesznek részt ezekben az érdemi vitákban.
Még annyit az önök társadalompolitikájához: nem veszik észre, hogy hogy szétszakadt az ország, mennyi szegény ember van ebben a magyar társadalomban. Tegnap ott voltam a szociális dolgozók tüntetésén. Az ápolónők és az ottani tüntetők kiírták a karjukra, ott volt, látni lehetett, hogy tisztességes munkáért mennyi nettó bért kapnak havonta. Nagyon sokaknak ott volt a karján: 70-80-90 ezer forint nettó bért. Elmondták ott az utcán, a felvonulás közepette a résztvevők, hogy még karácsonykor is dolgoznak azért, mert karácsonykor és újévkor is vannak betegek, és a betegekkel törődni kell. Önök nem veszik észre azt, hogy 70-80-90 ezer forintból nem lehet megélni. Ehhez adhatnak 2 százalékos növekedést vagy 5 százalékost, az sem sokat ér. Sokkal, de sokkal nagyobb béremelkedésre lenne szükség ebben az országban.
A rezsicsökkentés is többször elhangzott. Azt gondolom, hogy ez egy tökéletes szemfényvesztés volt. Végül mégiscsak visszakanyarodik az emberekhez, hogy hiába jön a papíron, hogy néhány ezer forintot csökkent a rezsijük, de valahol a sor végén mégiscsak ott fognak állni és ők fizetik meg. Például mi történik a hulladékkezelő vállalatoknál? Most egy csomó önkormányzatnak kell kipótolni azt a veszteséget, amit ők elszenvedtek a rezsicsökkentés miatt. És mit tud az önkormányzat csinálni, ha nem kapja meg a központi költségvetésből? Ki fogja vetni az adót a helyi emberekre. Azt gondolom, hogy ideje lenne most már ezeket - a zsigerbeszédet és a szemfényvesztést - abbahagyni.
Önök nem ismerik az emberek bevonását és az ellenzék bevonását sem a döntéshozatali folyamatba. Ezért szerepel ebben a törvényben is a költségvetési adatok titkolása.
(9.30)
Mielőtt néhány elemére rátérnék vagy szólnék a mostani konkrét törvénytervezet néhány eleméről, szeretném én is hangsúlyozni, amit Burány képviselőtársam is mondott, hogy fordított a sorrend. Tehát megtárgyaltuk, tegnap lezártuk a költségvetési törvényt, és most akkor ma arról beszélünk, ami ezt megalapozza. Fordítva kellene, tehát nem rögtön idehozni, hogy akkor tessék, ez van, de érdemi vita legyen, és meghallgatni az ellenzéket, az ellenzék javaslatait is ezzel kapcsolatosan. Tehát fordítva kellene ezeket az ügyeket csinálni.
Már elmondtuk a véleményünket a költségvetésről, ami nyilván újabb lépések a rossz irányba. Ez a saláta színvonalát is egyébként meghatározza, ebben több kritikus pont van, amiket, azt gondoljuk, hogy vissza kellene vonni, ha a kormány valóban a választók érdekében kormányozna.
Már többször elhangzott ma, hogy az egyik kritikus pontja a mostani salátatörvénynek a költségvetési adatok titkolása. Ezt én is szeretném megerősíteni. A kormány ezekkel a módosító javaslatokkal gyakorlatilag felmenti magát az átláthatósági elvárások és a háttérszámítások bemutatásának következményei alól, holott mindezekre törvény kötelezi.
Habár törvényben van lefektetve, hogy a kormánynak el kell készíteni a központi költségvetés éves és középtávú finanszírozási tervét és stratégiáját, a frissen benyújtott módosító indítvány az erre vonatkozó adatokat két évig titkosítaná. A kormány most ezzel azt sugallja, hogy a hitelezők így nem tudják kikalkulálni, hogy mikor van szüksége a magyar államnak friss finanszírozásra. Ez komolytalan indokolás.
A költségvetés tervezése során keletkezett háttérszámítások, illetve tervezési adatok tíz évig nem nyilvánosak. Ez a felelősség nyilvánvaló elkenése, hiszen az Állami Számvevőszék tanulmánya a 2016-os költségvetésről megállapította egy tucat helyen, hogy az egyes előirányzatok megalapozottságát a megfelelő dokumentumok hiányában nem lehet megítélni.
Valójában a kormányzati lépések mögött nincsenek hiteles és komoly számítások, nincsenek alapos háttértanulmányok, folyamatosan a felülről jövő politikai elvárásokat próbálják jogszabályokba gyömöszölni. Ezt akarják eltitkolni, elleplezni, nem az államtitkokat.
A reklámpiacra vonatkozóan, a reklámközvetítés bónuszának eltörlése és a reklámközvetítők szerződéskötésének megtiltása: ezt egy kormányzaton belüli pozícióharcnak gondoljuk, ahol az egyik fideszes potentát így próbál meg alávágni a másiknak, hogy az kisebb üzleteket szerezhessen. Ez az intézkedés egy csapásra sok-sok magyar kis- és középvállalkozást tehet tönkre, indokolatlan, és mindenféle magyarázat vagy közérdek bizonyítása nélkül változtat meg egy piacon egy alapvető működési rendszert.
Szintén kritikus pontnak gondoljuk az állami pénzmosoda csúcsra járatását. Ha a külföldön ismeretlen forrásból származó vagyonokat valaki hazahozta és elhelyezte egy számlán, eddig öt év után adómentesen vehette ki, négy év után 16 százalék volt. Most egy éven belül 20 százalék, egy éven túl 10 százalék. Ez tényleg gyalázatos, a tisztességesen adózó emberek arcul csapása. Nemcsak adócsalásból, hanem súlyos bűncselekményekből származó pénzeket is tisztára mos az állam.
Elhalasztanak még a törvényjavaslatban több olyan intézkedést is, amelyek közül több helyes döntés, legalábbis mi ezt gondoljuk, de ez az önök hitelességét nagyban rombolja. Helyesnek tartjuk például mi az egykulcsos társasági adó leszállításának elhalasztását, a multik támogatása egy negatív adóverseny keretében nagyon nem jó ötlet; de helyesnek tartjuk a szociális temetés elhalasztását is, sőt azt gondoljuk, azt meg kellene szüntetni, tehát ezt el kellene egyáltalán felejteni. Én azt gondolom, hogy ez, hogy önök egyáltalán ezt a szociális temetkezést kitalálták, egy mérhetetlen érzéketlenségre vall. Hogyan lehet családtagoktól elvárni azt, hogy ott részt vegyenek és ássák a hozzátartozójuknak a sírját? Nagyon szeretnénk, ha ezt a javaslatukat elfelejtenék.
Eltörlik az adósságképletet, erről is volt ma már többször szó, amit mi azért is tragikomikusnak gondolunk, mert ez eddig is alkalmatlan volt a kitűzött cél elérésére, és csak PR-fogás volt. Ez a mostani is alkalmatlan, nem anticiklikus, ráadásul alaptörvényellenes is. De a sarkalatos törvényeket legalább napi szinten változtatgatják így, bebizonyítva, hogy értelmetlen volt az egész rendszert létrehozni.
Végül még egy dolog: felügyelőket küldhetnek az állami cégekbe. Ez nagyon érdekes - ez egy komisszártörvény. Az állam már a saját maga által kinevezett vezetőkben sem bízik. Ez tragikus.
Köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP padsoraiból. - Hegedűs Lorántné tapsol.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť