WITZMANN MIHÁLY

Full text search

WITZMANN MIHÁLY
WITZMANN MIHÁLY (Fidesz): Igen, köszönöm szépen, elnök úr, a segítséget. Már megszokhattuk, hogy a szocialisták kevesen vannak, de nagyon hangosak. Ezzel kell együtt élnünk itt a parlamentben, bár én még csak egy éve vagyok országgyűlési képviselő, de hozzászoktam, úgyhogy nem zavar, de köszönöm a segítséget.
És ha már annyira rossz a gazdaságpolitika, akkor azért az államadósság csökkentéséről is érdemes szót ejteni.
(10.40)
Beletörött a bicskája az államadósság elleni küzdelembe a Fidesz-KDNP-kormánynak - volt egy ilyen mondat is Burány Sándor képviselő úr részéről. Hát, ezzel két probléma van, az egyik az, hogy nem igaz, ugyanis 2002-ben 8000 milliárd körüli, 52-53 százalék körüli volt a GDP-arányos államadósság Magyarországon, 2002-ben, amikor önök átvették a kormányzást, aztán az önök rendkívül sikeres kormányzásának következtében 2010-re, nyolc év szocialista kormányzás után ez körülbelül 200 százalékkal emelkedett meg. A 8000 milliárdról több mint 22 000 milliárdra nőtt nominális értéken számolva. Ez a GDP arányában 83-84 százalékot jelent egyébként.
Ezek után az államadósság növekedéséről beszélni bárkinek lehet ebben a parlamentben, csak nem pont a szocialistáknak, úgy gondolom.
És hogy most hol tartunk ötéves Fidesz-KNDP-kormányzás után? Valóban, abban önöknek igazuk van, hogy nominális értéken - és akkor tegyük tisztába ezt a kérdést! -, számszakilag valóban növekedett az államadósság (Gúr Nándor közbeszól.), a magyar államadósság nominálisan most olyan 24 ezer milliárd forint fölött van. Egyébként jelzem azt, hogy ez öt év alatt (Gúr Nándor közbeszól.) mintegy körülbelül 10 százalékos növekedést jelent, önök nyolc év alatt produkáltak 200 százalékost. A helyzet az, tisztelt képviselőtársaim, hogy nominálisan az államadósság egészen addig növekedni fog, amíg nem tudunk olyan költségvetést produkálni, ami nem lesz mínuszos (Gúr Nándor közbeszól.), amíg nem lesz legalább nullás egyenlegünk - ez egyébként önöknek sem sikerült. (Gúr Nándor közbeszól.) Én azt gondolom, óriási eredmény az, hogy a körülbelül 17 ezer milliárdos költségvetésnél a hiány jelen pillanatban a mostani költségvetésben, a 2015-ösben is már ezer milliárd forint alá tudott kúszni, ez egy óriási nagy eredmény. De mivel a gazdasági növekedést sikerült beindítani, ami egyébként önöknek nem sikerült - és itt jelezném azt is, hogy 2008 és 2010 között, ha jól tudom, ez az érték önöknél mínusz 7 százalék volt, tudják, a Gyurcsány- és Bajnai-kormányok idejéről beszélek -, a mínusz 7 százalékkal szemben most, ebben az évben a legutóbbi számadatok szerint plusz 3,4 százalékos gazdasági növekedésről beszélünk. És amíg gazdasági növekedés van, hiába a költségvetés vagy az államháztartás éves deficitje, ennek ellenére a GDP százalékának arányában az államadósság csökken. (Gúr Nándor: Nézd meg jövőre!) Jó lenne, hogyha ezt a szocialisták is figyelembe vennék, nem annyira bonyolult matematika, úgy gondolom. (Gúr Nándor közbeszól.)
A másik kérdés az államadóssággal kapcsolatban, hogy valóban érdemes feltenni azt a kérdést is, hogy kik voltak azok, akiknek az idején 52 százalékról közel 84 százalékra emelkedett a GDP-arányos államadósság. (Gúr Nándor: Elmondom, miért!) Ugye, nem akarják azt mondani, hogy ez a Fidesz volt? Remélem, ebben azért egyetértünk.
A másik, amit felírtam itt, szintén Burány Sándor mondta, hogy szórakoztató volt hallani a Fidesz vezérszónokának a felszólalását. Hát, ezt mi nem tudjuk elmondani az MSZP vezérszónokára sajnos, egyáltalán nem volt szórakoztató az ő felszólalása; inkább elszomorító volt azt hallani, hogy a szocialisták, ahelyett, hogy egy kicsit is elismernék az utóbbi évek gazdasági eredményeit, inkább folyamatos kritikai hozzászólásaikkal megkérdőjelezik mindezt. És hogyha valóban ennyire sikertelen a Fidesz-KDNP-kormány által produkált és végrehajtott gazdaságpolitika, akkor azt nem tudom, hogy a minket egyébként hosszú éveken keresztül előszeretettel bíráló nemzetközi hitelminősítők vagy éppen az IMF vagy éppen az Európai Unió miért nyilatkoznak egyre többször, egyre gyakrabban elismerően Magyarország utóbbi években nyújtott gazdasági teljesítményéről.
Abban viszont egyetértek önökkel - tehát hogy konstruktív legyen a vita -, hogy az eredmények ellenére valóban még mindig nem tartunk ott, ahol szeretnénk, és még nagyon sok probléma van, amelyet jó lenne, ha közösen meg tudnánk oldani. De azt gondolom, hogy a további sikeres, eredményes gazdaságpolitika folytatása érdekében óriási segítség lenne a kormány számára, hogyha a sok esetben elferdített kritikák megfogalmazása helyett jobbító szándékú, konstruktív ellenzéki véleményeket hallhatnánk itt az ülésteremben. (Gúr Nándor és dr. Józsa István: Csak olyat hallottatok!) Sajnos a mai napon megint nem ezt tapasztaltuk. Még egyszer mondom: egy éve vagyok országgyűlési képviselő, sajnos kezdek hozzászokni, de nem biztos, hogy ez így van helyén. (Gúr Nándor közbeszól.)
Aztán hogy ne csak a szocialistáknak a megszólalásaira… Bocsánat, de, a Gúr Nándor által elmondottakra is szeretnék azért reagálni, nehogy képviselőtársam kimaradjon. (Dr. Józsa István közbeszól.) Az emberek többsége megszenvedte az önök öt évét - volt egy ilyen mondata, képviselőtársam, biztos emlékszik rá. Az igazság az, hogy az emberek többsége az önök nyolc évét szenvedte meg, de nagyon. (Gúr Nándor: Hatodik éve kormányoztok! - Dr. Józsa István: Menj ki a tüntetésre!) Erről egyébként, úgy gondolom, 2010-ben… (Gúr Nándor: Hat éve kormányoztok!), erről egyébként, úgy gondolom, hogy 2010-ben egyértelműen kiállították a bizonyítványt, és állást foglaltak az emberek. Tehát nem ránk kell mutogatni a kudarcok kapcsán, hanem magunkba kellene egy kicsit nézni, tisztelt szocialisták. (Gúr Nándor: Hat éve kormányoztok! - Dr. Józsa István: Önámítás! Ne hitegesd magad!)
Nagyon sajnálom, hogy Schmuck Erzsébet már nincs itt (Közbeszólások: Itt van!) - itt van - az LMP vezérszónokaként… (Dr. Józsa István és Gúr Nándor: Ott van, jegyző!) Fenn van, bocsánat, elnézést kérek, örülök neki; bocsánat, jegyző asszony, nem látok innen oda. Azt mondta a képviselő asszony a felszólalásában, hogy mintha egy másik országban élnénk. Tisztelt képviselő asszony, tisztelt jegyző asszony, én azt gondolom, hogy mintha önök élnének másik országban. Tehát amikor pont azokban a témákban illetik kritikával a kormányzatot, amelyek egyébként az elmúlt öt évnek egyértelműen a sikertörténetei voltak, tehát a munkavállalás esete, ahol közel 12 százalékos munkanélküliségről csökkent 7 százalék körüli értékre a munkanélküliség, vagy éppen a családtámogatások rendszere, az előbb már beszéltem róla, tehát nem kívánnám megismételni, vagy éppen a gazdasági növekedés, amiről szintén esett szó, ezeket kritikával illetni… Nagyon sok kritikát lehetne mondani egyébként, kedves jegyző asszony, azt gondolom, de pontosan azokba belekapaszkodni, amik a tények és a számok nyelvén - a számok makacs dolgok, ahogy szoktuk mondani - abszolút nem állják meg a helyüket, nem túl konstruktív dolog.
Végezetül csak azt szeretném mondani, hogy én azt elfogadom, hogy a mindenkori ellenzéknek az a dolga, hogy kritikákkal illesse a mindenkori kormányzatot, biztos, hogy ezt annak idején, az önök kormánya esetében, az MSZP-kormány esetében is így tette az akkori ellenzék is, de azért fontos lenne, hogy mindezt a tényszerűség alapján tegyék meg. És én nem szeretnék itt önöknek, a tapasztalt, rutinos képviselőknek egyéves országgyűlési képviselői tapasztalatommal erről előadást tartani, de azért azt gondolom, az ország előmenetele szempontjából nagyon fontos lenne egy egészséges nemzeti minimumnak a megteremtése - és sajnos ebben a mai vitában ennek jelét sem láttam (Dr. Józsa István közbeszól.), és ez nagymértékben köszönhető az ellenzéknek. Köszönöm szépen a szót. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť