GŐGÖS ZOLTÁN,

Full text search

GŐGÖS ZOLTÁN,
GŐGÖS ZOLTÁN, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen, elnök úr, a szót. Tisztelt Képviselőtársaim! Egy kis terjedelmű törvénymódosításról van szó, aminek döntő többségével egyet lehet érteni. Azzal is, hogy a vadgazdálkodási tervek időbeni hatályának meghosszabbítására tesz a kormány javaslatot, és azzal is, hogy a Ptk.-ban szabályozzák a gépjárműütközésekkel kapcsolatos problémákat, mert ezek valós ügyek, és nem volt egyértelmű eddig a szabályozása.
(18.40)
Viszont van ennek a pontnak egy olyan javaslata, ez a 2. §, amely a hivatásos vadászok számára nem tenné kötelező jelleggel előírásra a felsőfokú végzettséget. Pontosan tudjuk, hogy a mostani állapot is az, hogy úgy működnek hivatásos vadászok, hogy leginkább technikusi végzettséggel, de én azt gondolom, hogy egy olyan visszalépés lenne a szabályozásból, hogy bárki, mondjuk, akár egy - most túlzok nyilván - aranykalászos gazdatanfolyammal is lehet vadőr vagy hivatásos vadász, tehát ezt nem gondolnánk, hogy így jó. Tehát nem azt mondom, hogy mindenkinek legyen felsőfokú végzettsége, mert ez most középtávon sem hiszem, hogy megoldható, de arra tettünk egy módosító javaslatot, hogy azokon a területeken, amelyek nagy területek, tehát ilyenek, hogy mondjuk, 10 ezer hektár fölött, mi klasszikusan ezt írtuk, illetve olyan speciális védettségű és gazdálkodást igénylő területek, ahol mindenképpen a jobban képzett szakember foglalkoztatása indokolt, ott ne lehessen általában ez a javaslat. Tehát mi ott előírnánk kötelező jelleggel a felsőfokú végzettséget. Egyébként általában a jelenlegi állapotot rögzítenénk, hiszen azért a nagyon komoly vadászattal rendelkező, például állami erdészetek és egyebek, ott nyilván ez nem kérdés, hogy felsőfokú végzettségű vadgazdálkodó szakember van-e vagy nincs, hiszen van, de én úgy gondolom, hogy ezt a kérdést mindenképpen így kellene rendezni.
Tehát én most arról tudok nyilatkozni, hogy a törvényjavaslatnak a döntő többségével nincs bajunk, de azzal, hogy általában tekintsünk el úgy teljes körben a felsőfokú végzettségű vadgazdálkodással foglalkozó szakembertől, ezt mi így nem tudnánk támogatni. Tehát én arra kérem a kormányt, hogy erről beszéljünk, vagy lehet akár más javaslata is, de hogy ez ne teljesen általános legyen, hogy ez a végzettségi kötelezettség eltörlésre kerüljön.
Egyébként a többi része, ahogy jeleztem, részünkről támogatható. Köszönöm szépen a figyelmet.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť