DR. STAUDT GÁBOR

Full text search

DR. STAUDT GÁBOR
DR. STAUDT GÁBOR (Jobbik): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Mivel valóban az előző napirend és jelen előterjesztés összefügg, amit Kepli Lajos képviselőtársam elmondott, ahhoz maximálisan csak csatlakozni tudok. Valóban veszélyeket érzünk abban, hogy kiszerveznek, illetve pontosabban, most már beszerveznek bizonyos hatásköröket a területi államigazgatási szervek alá, ami azt jelenti, hogy egykapus rendszerben tudják, vagy megvan az esélye, hogy utasíthatják ezeket a szerveket bizonyos döntések meghozatalára. Nos, az elmúlt öt év Fidesz-kormányzása nem azt támasztotta alá, hogy ilyen esetek ne történhetnének.
Én ki szeretnék emelni még egy-két szabályozást ebből a javaslatból, az általános vitában már elkezdtünk egy vitát államtitkár úrral, illetve egy szakmai vitát, ha szabad így fogalmaznom, hogy bizonyos pontok miért veszélyesek ennél a javaslatnál. Ez volt többek közt a kiemelt beruházásoknál is. Megmondom őszintén, hogy az előttem szóló MSZP-s képviselőtársunkat azért volt számomra egy kicsit hiteltelen hallgatni, hiszen pont az MSZP volt az, amely annak idején a kiemelt beruházások körét vagy a lehetőségét behozta a magyar jogrendszerbe. És annak idején a Fidesz tele torokból és egyébként meg kell mondjam, jogosan tiltakozott ez ellen, hogy ezáltal olyan kapukat nyitnak ki vagy nyitottak ki a szocialisták, amelyek visszaélésekre adhatnak okot, a visszaéléseknek a tárháza lehet.
Most nem történt más, mint a Fidesz tovább nyitotta ezeket a kapukat, és egyébként nemcsak a jelenlegi Orbán-kormány, hanem a 2010-től regnáló Orbán-kormány is több esetben módosította a kiemelt beruházásokra vonatkozó szabályozást. Minden esetben elmondtuk, hogy ez miért veszélyes és miért képmutató.
Már nemcsak ennél a javaslatnál volt ez, hogy valamit, mondjuk, a Fidesz ellenzékből hevesen támadott, tiltakozott ellene, de kormányon kihasználta a szocialisták által hozott törvényeket, sőt tovább bővítette az esetköröket.
Ebben az esetben, amit most láthatunk, az az „engedélyezési” szó kivétele a javaslatból, tehát ez azt jelenti, hogy a kiemelt beruházások esetében már nemcsak az engedélyezési hatósági eljárásokat lehet majd gyorsítottan, kevesebb garanciával végigpasszírozni, hanem ettől kezdve tulajdonképpen mindent.
(20.40)
Ez az, amit továbbra is egy veszélyes iránynak tartunk.
Aztán, ami még elhangzott az általános vitában, és szeretném azért itt nem megismételni, hanem nyomatékot adni neki és pluszadalékokat nyújtani hozzá, az az aktív korúak ellátására vonatkozó azon előírás, amely esetében, mivel az önkormányzatoktól elkerül egy része ezeknek az ellátásoknak, ezért megszüntetik azt a lehetőséget, hogy ennek feltételeként előírhassa az önkormányzat, hogy például a lakókörnyezetük karbantartására lehessen kötelezni azokat, akik ezt kapják.
(Dr. Tiba Istvánt a jegyzői székben
Gelencsér Attila váltja fel.)
Államtitkár úr akkor erre azt válaszolta, ami félig-meddig logikusnak tűnhet, hogy ez azért van, hiszen jelen pillanatban az állam nem írhatja elő a környezet rendben tartását, karbantartását. Viszont meg lehetne találni az államnak azt a módszert, amivel elő lehetne írnia ezeket a kötelezettségeket.
Nagyon sok polgármester fordult hozzánk azóta, hogy az Országgyűlés az általános vitát lefolytatta, és elmondták, hogy ők és a jegyző által vezetett hivatal alkalmasak lehetnek arra - ha az állam megteremti ennek a jogi lehetőségét -, hogy ők ellenőrzik azt, hogy ezt a kötelezettséget ellátják-e azok, akik ezekben az ellátásokban részesülnek. Tehát az, hogy valaki az ingatlan állagának a rendbetételét megteszi, és jelen pillanatban erre van kötelezve, ne szűnjön meg azáltal, hogy az állam az államigazgatási szerveken keresztül fogja ezeket a juttatásokat adni. Ezt azért szeretném aláhúzni, mert az sem jó hivatkozási alap, hogy az állam nem tudja megfelelő módon ellenőrizni, hogy ennek a kötelezettségnek vagy kötelezettségeknek eleget tesznek-e a jogosultak. A jegyzők ezt meg tudják tenni.
Akkor államtitkár úr, azt kérem, hogy egy törvénymódosítással tegyék lehetővé a jövőben azt, hogy azon segélyek esetében is, amelyek az államon keresztül kerülnek majd kiutalásra, azokban az esetekben is el tudjon várni a közösség és az adófizetők legalább egy minimális erőfeszítést azoktól az emberektől, akik ezt kapják. Ha ezt a törvényt így módosítjuk, akkor a jövőben nem lesz meg a lehetőség arra, és nem az önkormányzatoknak, és itt hangsúlyozom, az önkormányzatoknak továbbra is meglesz a lehetőségük, viszont azokban az esetekben, ahol a segélyek kiosztása vagy folyósítása elkerül az önkormányzatoktól, ott viszont az állam már vélhetően nem fogja ezeket előírni, vagy törvénymódosítások is szükségesek.
Úgyhogy ezzel együtt és azzal a kiegészítéssel, amit Kepli Lajos képviselőtársam elmondott, csak annyit tudnék hozzátenni, hogy sem a szakmaiságot, sem a visszaélés-mentességet nem látjuk garantálva ebben az új rendszerben. Ezért nem fogjuk tudni támogatni a javaslatot, de természetesen annak ellenére, hogy nem támogatjuk, vagy pontosabban: annál inkább figyelemmel fogjuk követni, hogy milyen módon valósulnak ezek meg a gyakorlatban; és ahogy államtitkár úr mondta, azon vádakkal szemben, amelyek valóban megvannak, hogy komisszárként működnek ezek a kormánymegbízottak, vagy sok esetben úgy működhetnek, a jövőben azért mégiscsak próbáljanak meg e szakmai pozíció felé elmozdulni, még akkor is, ha Orbán Viktoron keresztül kerültek kinevezésre. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť