DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen. Először is fontos tisztázni azt a célt, ami ezt a törvénymódosítást ide a parlament elé hozta, és ami március 1-jétől, most vasárnaptól hatályba is lépett.
Ennek az volt a célja, hogy aki valóban rászorul, az biztosan megkapja azokat a támogatásokat, amelyekre szüksége van, akár az államtól - féltucatnyi ellátás esetében -, akár a települési önkormányzattól - jó pár ellátás esetében -, ugyanakkor, akik visszaéltek ezekkel a támogatásokkal, azok ne juthassanak hozzá. Ön is ismeri ezt az esetet, senki se Mercedesszel menjen segélyért, mert ez nyilvánvalóan azoktól vesz el támogatást, akik rászorulók lennének, és nekik akkor több juthatna, ha a visszaélők nem vennék fel ezeket. Március 1-jétől erre jóval kisebb esélyük van.
A települési önkormányzatok azokat a támogatásokat folyósítják, amelyek az úgynevezett kiadáskompenzáló támogatások, amelyeknél az illető rászoruló személynek a jobb ismerete szükséges. Ott, helyben a helyi önkormányzat jobban ismeri a helyi viszonyokat, jobban látja, hogy annak a személynek tényleg szüksége van-e ezekre a támogatási formákra - amelyeket ön felsorolt, azok mind beleolvadnak a települési támogatásba -, tehát szüksége van, olyan az élethelyzete, vagy pedig nem. És a legfontosabb az egészből, hogy mindenképpen igyekszünk munkavállalásra ösztönözni mindenkit.
(14.50)
Éppen ezért tartjuk a szociális ellátórendszer, a szociális támogatási tételek részének a Start-munkára, a közmunkaprogramra fordított pénzeket is, hiszen ha valaki a munkanélküliségből, a segélyek világából, a nyomorból, a kilátástalanságból, a reménytelenségből átlép a közmunka világába, annak megcsillan a lehetőség arra, hogy több jövedelemből éljen, hosszú távon pedig piaci munkát végezve még jobb jövedelmi helyzete legyen, mint korábban.
A kormány ezen nem spórol. Nagyon jól tudja ön is, tisztelt képviselő úr, hogy egy segélyezett helyett egy Start-munkában dolgozó többször annyi kiadást jelent a költségvetés számára, de ez egy jó kiadás, jó megtöbbszöröződés, hiszen ebben már van perspektíva. Így erre az egész területre, amit ön itt említett - ahogy már elmondtam napirend előtt is -, a költségvetési sorok mértéke pozitívan változott. Az eddigi, valamivel 383 milliárd forint alatti összeg most már 411 milliárd forint, 30-35 milliárddal többet költünk a nehéz helyzetben lévő emberekre, mint költöttünk tavaly, és ezt a kormány jó gazdaságpolitikájának és a növekvő bevételeknek tudhatjuk be, abból tudunk többet fordítani a nélkülöző, rászoruló emberekre is. Enélkül nem sikerülhetett volna.
Természetesen valótlan az az állítás, amit mondott, hogy az önkormányzatokra hárítja át a kormány a szociális támogatások felelősségét, hiszen, ahogy mondtam, féltucatnyi támogatást és annak több alformáját a járási kormányhivatalok fogják folyósítani. Ezek az úgynevezett jövedelemkompenzáló támogatások. És természetesen az önkormányzatok maradék része sem marad segítség nélkül, hiszen - ahogy itt már a Házban is sokszor elmondtuk - túl azon, hogy a jobb adóerő-képességgel rendelkező önkormányzatok iparűzési adóból vagy más helyi adóból tudják ezt megteremteni, ne feledjük el, hogy az önkormányzatok válláról igen nagy teher került le az elmúlt ciklusban, hiszen hetven különböző közigazgatási ügyet most már a járási hivatalok intéznek helyettük, és ezeknek a költsége, ezeknek az embereknek a munkabére már nem terheli a települési önkormányzatokat, tehát ez is egy felszabadult forrás. Ezen kívül 30 milliárd forint szerepel a kis adóerő-képességű, tehát a szegényebb önkormányzatok számára, hogy a segítség forrása legyen, további 5 milliárd forint pedig az önhibáján kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatok kasszájából - ez plusz 5 milliárd a tavalyi évhez képest - szintén forrásként szolgál az önkormányzatok számára. A legnagyobb támogatást így azok az önkormányzatok fogják kapni, amelyeknél a 18 ezer forintot nem haladja meg az egy főre eső adóerő-képesség; ők kapják a legnagyobb támogatást.
A rendszeres szociális segély esetében a képviselő úr szintén torzított. Akik részt vesznek a munkaerőpiaccal kapcsolatos együttműködésben a kormányzattal, fht-t, foglalkoztatást helyettesítő támogatást kapnak, a többiek pedig egészségkárosodási és gyermekvédelmi támogatást. Kérem válaszom elfogadását. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť