LÁZÁR JÁNOS,

Full text search

LÁZÁR JÁNOS,
LÁZÁR JÁNOS, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Igen tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársam! Köszönöm szépen a kérdését. Mindenekelőtt azzal kezdem, hogy a Nyelvstratégiai Intézet eddigi munkáját úgy ismertem meg, hogy semmi szégyellni- vagy titkolnivalójuk nincs, ezért is kértem azt Bencze Lóránt főigazgató úrtól, aki szakmájának megbecsült képviselője nyelvészként, hogy álljon az ön rendelkezésére, amennyiben tájékozódni kíván. Valószínűleg hiba volt, hogy a Nyelvstratégiai Intézet nem hívta meg azon képviselőket, bármilyen kevesen is vannak sajnálatos módon, akik a nyelv aktuális állása, illetve a tudományos kutatások vonatkozása iránt érdeklődnek; kértem a főigazgató úrtól, hogy ezt tegye meg.
(12.00)
Azt hiszem, hogy talán az ön számára is hasznos lehet ez, hallva a föltett kérdését. Először is szeretném megnyugtatni, hogy ez nem egy nyelvrendőrség, nem egy nyelvrendőrségi hivatal, hanem egy kutatóműhely, egy kutatóintézet, amely valóban részben a nyelv folyamatos változását próbálja követni, elsősorban azt, hogy hogyan használjuk a nyelvet; például a végrehajtó hatalom hogyan használja a nyelvet, milyen hatást gyakorol erre, vagy általában a magyar nyelv hogyan és mi módon járul hozzá a hétköznapjainkhoz; mennyi időt, energiát fordítunk ennek a megőrzésére. Ráadásul a mi népünk, nemzetünk esetében különlegesen nagy jelentősége van a nyelvnek, hiszen megmaradásunk egyik tartópillére és fő záloga.
Nem hiszem, hogy vita lenne abban, hogy ez figyelmet érdemel. Nagyon nehéz, bevallom, nagyon nehéz megtalálni azt a formátumot, amely szakmai értelemben legitim, hiszen a magyar nyelvészettudománynak nagy hagyományai vannak, ugyanakkor sokkal operatívabb, mint önmagában egy kutatás támogatása vagy egy tudományos műhely szponzorálása a kormányzat részéről.
Az elmúlt időszakban jó néhány munkát végzett már el ez a tudományos műhely. Húsz ember helyett 12-t foglalkoztat, és nem kerül több százmillió forintba, hiszen az elmúlt évben alig százmillió forintot használtak fel; ezek mind visszaellenőrizhetőek. Magas a publikációs szám, amely, azt hiszem, hozzájárul ahhoz a munkához, amit eredetileg elhatároztunk.
Szívesen látjuk képviselő asszonyt a Nyelvstratégiai Intézetben is. Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť