DR. ARADSZKI ANDRÁS

Full text search

DR. ARADSZKI ANDRÁS
DR. ARADSZKI ANDRÁS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Alapvetően köszönöm a támogató hozzáállásukat, és el kell mondanom, hogy a kormány nem akarja megtakarítani magának azt a munkát, amiről egyébként az energiastratégia elfogadásáról szóló határozat is rendelkezik, hogy az energiastratégia, az energiapolitika teljesülésének vitáját megtartsuk ebben az Országgyűlésben, a parlament előtt.
Ezért kérem a szocialista képviselőtársaimat, mivel másról van szó, ez az előterjesztés nem helyettesíti ezt a vitát. Csak arról van szó, hogy a sok más stratégiát is alátámasztó előrejelzés-frissítéseket a kormány saját hatáskörében végezze el. Mert például ennek a nem kellően gyors és nem kellően flexibilis elvégzése akadályozhatja a nemzeti energiahatékonysági stratégia elfogadását is. Tehát a kormány csak könnyíteni és gyorsítani akar. Egyébként ezeket a számokat, amikor az energiastratégia végrehajtására vonatkozó vita lesz, természetesen alkalmazni kell, értelmezni kell. És akkor, amikor a stratégia, illetve energiapolitika teljesítéséről szóló vita lezajlik a Ház előtt, akkor erről is vita folyhat le, és maga a vita impulzust adhat arra, hogy a kormány azokat a számokat esetleg nem megfelelően adaptálta az energiastratégia teljesítésével kapcsolatos előterjesztésében.
Úgy gondolom, ha ez a különbségtétel megvan, akkor érthetőbbé válik az előterjesztésünk. Meg kell jegyeznem, értem a kritikát, nem is tiltakozom ellene, hogy valóban kétévente kellene ezt a teljesítésről szóló előterjesztést behozni. Azt tudom önöknek mondani, tisztelt képviselőtársaim, hogy a 2013-as évre vonatkozó anyag elkészült, és szándékaink szerint a 2015-ös is el fog készülni. Ennek értelmében együttesen kívánjuk ezt a vitát lefolytatni. Reményeim szerint ez még ebben az ülésszakban, tehát május végéig benyújtásra kerül.
Hogy miért húzódik ez el? Ez pontosan az a kérdéskör, amit önök is említettek többen, hogy az Európai Unió vagy az Európai Unió Bizottsága az energiauniót kívánja elfogadtatni márciusi indulással, a startpisztoly márciusi eldörrentésével az energiaunióhoz tartozó országok körében. Ez pedig befolyásolhatja akár az energiastratégia módosítását is, illetve szükségességét is előírhatja. Azt gondolom, az Országgyűlés e tekintetben mindenképpen vita előtt áll.
Nagyon sok észrevétel érkezett Kepli Lajos képviselő úr részéről és Volner képviselő úr részéről is. De mindez az energiastratégiára vonatkozik és nem erre az úgymond technikai jellegű módosításra, ami, mondom, az energiastratégia előrejelzéseit hivatott módosítani. Ezekről még valóban fogunk még vitatkozni, ahogy az előbb is elmondtam, és természetesen készek vagyunk erre a vitára. Azt gondolom, hogy ezekben az alapvető kérdésekben, hogy az energiahatékonyság növelése fontos, egyetértünk. Maga az energiastratégia is erről beszél, hogy az el nem használt energia a legfontosabb energia.
Azt is tudni kell, hogy minden szempontból támogatja a kormány ezeket a lépéseket. Közel 700 milliárd forintot fogunk költeni a következő hétéves európai uniós pénzügyi támogatási ciklusban erre a célra.
Remélem azért, hogy ez az előrejelzésben meghatározott vagy bemutatott energiafelhasználás-csökkenés nemcsak a gazdaság visszaesésére fogható, bár biztos, hogy jelentős szerepe van annak is, hanem az energiahatékonysági programok sikerességére is. De való igaz, fontos adat az, hogy az energiafelhasználásunk az elmúlt években csökkent.
Valóban érdemes lenne megvitatni az energiafüggőség alakulását. Sokszor például a gázinter-konnektorok tekintetében rajtunk kívül álló okok vezetnek oda, hogy nincs meg az oda-vissza áramlás a különböző interkonnektoroknál. De úgy gondolom, ez nem az előterjesztés tárgya. Az előterjesztésnek az a tárgya, hogy a kormány hatáskörébe adjuk az energiafelhasználás előrejelzésének frissítésére vonatkozó jogkört. Úgy láttam, hogy ebben egyetértés van.
Köszönöm a támogatásukat. Arra kérem a Jobbik képviselőit, hogy a módosító indítványuk e különbségtétel mentén kerüljön benyújtásra. Köszönöm megtisztelő figyelmüket.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť