DR. TÓTH BERTALAN,

Full text search

DR. TÓTH BERTALAN,
DR. TÓTH BERTALAN, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Képviselőtársaim! Egyetértünk abban, hogy az energiastratégia számaiban és célkitűzéseiben, rendszerében is igen távol áll a valóságtól, tehát indokolt lenne ebben a határozatban, a határozatban, amely elfogadta ezt az energiastratégiát, az ebben megfogalmazott eljárás szerint ennek a stratégiának a megvalósulásáról az Országgyűlés szakbizottságai előtt és az Országgyűlés előtt is beszámolni, illetve a valósághoz igazítani ezt az energiastratégiát. Ehhez képest ennek a határideje már a tavalyi évben lejárt, hiszen 2011. október 3-án fogadta el az Országgyűlés ezt az energiastratégiát, és 2013-ban kellett volna erről beszámolni - ez nem történt meg.
Abban viszont már nem értünk egyet, hogy most a kormány hatáskörébe tesz bizonyos intézkedéseket, és ezt elvonja az Országgyűléstől. Igenis indokolt lenne, hogy az Országgyűlés tárgyalja meg az energiastratégia megvalósulását, az Országgyűlés tájékoztatást kapjon arról, hogy azok az alapadatok, amelyekből az energiastratégia kiindult, hogy változtak, és az Országgyűlés úgy módosítsa az energiastratégiát vagy a határozatát, amelyben azt elfogadta, ami a valósághoz közel áll, hiszen ez a 2011-ben elfogadott energiastratégia a Paksi Atomerőmű bővítésével kapcsolatban is más adatokkal számol.
Ez az energiastratégia, ahogy említettem, távol áll a megvalósulástól és a valóságtól, hiszen energiafüggetlenségünk nem csökkent, hanem nőtt, hiszen az áramellátás tekintetében az ország importja, áramimportja drasztikusan növekedett, a hazai erőművek vagy megszűntek, vagy nagyon alacsony szinten termelnek. Láthatjuk azt, hogy az előző hetek, hónapok eseményei alapján a gázellátásunk diverzifikálása is igen alacsony szintet mutat, hiszen a magyar-szlovák összeköttetés elkészült, de két éve még nem sikerült üzembe helyezni, a két év volt célkitűzésként. Tehát sok-sok olyan célkitűzés nem valósult meg, amelyet az energiastratégia tartalmaz.
Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy például az épületek energetikai korszerűsítésével kapcsolatos célkitűzés sem teljesült, hiszen az épületek felújítása vagy az épületszigetelési programok évek óta nem működnek, nagyon kevés pénz áramlik ebbe be. Illetve most, mivel a kormány kap arra felhatalmazást, hogy határozatban rögzítse a különböző adatokat, kétévente azt felülvizsgálja, ezért az Országgyűlés előtt nem kerül megvitatásra ennek az energiastratégiának az alakulása és a valósághoz igazítása.
(17.50)
Figyelembe véve azt is, hogy az Európai Bizottság most határozott az energiaunió kérdéskörében, ami sok-sok területet érint az Európai Unión belül, és nyilván ezzel kapcsolatban is érdemes lenne az Országgyűlés előtt megvitatni az ebben foglalt célokat és különböző területeket.
Tehát summa summarum, nem tudjuk támogatni a törvényjavaslatot, hiszen elvonja az Országgyűléstől azt a lehetőséget, azt a hatáskört, hogy az energiastratégiát itt a Házban a képviselők, akár ellenzéki képviselők véleményének meghallgatásával lehessen alakítani. Nem kapunk tájékoztatást az adatok változásáról, a célkitűzések változásáról, tehát tulajdonképpen megspórolja a kormányzat azt a munkát, hogy itt a parlament előtt számoljon el az energiastratégia megvalósulásával kapcsolatban. De hát nem kell csodálkozni, hiszen az egyik legnagyobb energetikai beruházást most 30 évre titkosították a mai napon. Tehát erről már nyilvánosan itt nem is tudnánk vitázni. Önök, szerint a bíróságon kell megvívni a csatáinkat, hogy különböző információkhoz hozzájussunk. De ezek szerint egyéb más területen sem szeretnének vitát generálni itt az Országgyűlésben. Nagyon bízom benne, hogy nem azért, mert újabb titkok azok, amelyeket nem szeretnének megosztani itt a képviselőkkel, illetve a széles nyilvánossággal.
Tehát nem tudjuk támogatni a javaslatot. Sokkal jobban örülnénk annak, ha egy párbeszéden alapuló konszenzuális beszélgetés, vita és elfogadás jellemezné az energiastratégiát. Ez lenne Magyarország érdeke, ez a törvényjavaslat nem ezt szolgálja. Köszönöm szépen. (Dr. Varga László tapsol.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť