L. SIMON LÁSZLÓ,

Full text search

L. SIMON LÁSZLÓ,
L. SIMON LÁSZLÓ, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Köszönöm szépen a felszólalását. A kormány nevében sajnos nem tudom megcáfolni mindazt, amit elmondott, mélységesen igaza van. Mindannyiuknak közös felelőssége az, hogy tegyünk ez ellen.
Valóban, két dolog kellene hogy meghatározza a működésünket, a politikai erők működését: az egyik - ahogyan ön is mondta - a nemzeti érdek képviselete, a másik pedig a másik ember méltóságának tisztelete. Emlékeznek rá, képviselőtársaim, amikor a székely menetelés megmozgatta a magyar nyilvánosságot, a magyar közéletet, akkor egy pillanatra úgy tűnt, hogy végre a politikai pártok félreteszik a napi politikai véleménykülönbségeiket, és van egy ügy, ami mellé egyaránt fel tudunk sorakozni. Megtaláltuk azt a közös nemzeti minimumot, amely valamennyiünk számára fontos a Kárpát-meden-cében, nevezetesen: a magyar nemzet összetartozásának erősítése, a magyar kultúra, a magyar nyelv és a magyar történelem integritása, mindaz, amit mi együttesen ebben a Kárpát-medencei térségben a magyarság számára fontosnak tartunk.
Most tekintsünk el attól, hogy akkor is volt persze egyetlenegy politikus és a mögötte álló erő, Gyurcsány Ferenc, aki azt mondta, hogy ebben ő nem vesz részt, mert számára nem fontos a székely menetelés, de hála a Jóistennek, szocialisták, együttesek, jobbikosok, KDNP-sek, fideszesek egyaránt valóságosan is és lélekben is felsorakoztak erdélyi testvéreink mellé (Dr. Schiffer András: Mi is ott voltunk!), az LMP-sek is, bocsánat, együtt felsorakoztunk az erdélyi testvéreink mellé, és fontosnak éreztük az ő önazonosság-tudatukat, kisebbségi jogaikat és a nemzethez való tartozásukat.
Akkor én azt gondoltam, és sokan gondoltuk úgy a kormánypártokból, hogy na, ebből aztán lehet valami, eljutunk odáig, amit a képviselő úr is mondott, hogy megtaláljuk a nemzeti minimumot, felismerjük a közös nemzeti érdeket, és azt együtt leszünk képesek képviselni. Az elmúlt egy év vitái azonban arra mutatták rá a parlamentben, hogy ez nem történik így, a kormányzó oldal hiába hoz elő napról napra olyan ügyeket és témákat, amelyek a nemzeti közösség egészét érintik, az ellenzék számára ez nem fontos, sokkal inkább újabb és újabb botrányokat próbál kreálni, olyan ügyeket próbál előszedni, amelyek a megosztást szolgálják, az acsarkodást szolgálják, a békétlenkedést szolgálják. (Közbeszólások az ellenzék soraiból.)
Úgy tűnik ma, hogy ami rossz az embereknek, az jó az ellenzéknek. Úgy tűnik - az előbb hallgattuk Szél Bernadett képviselő asszony felszólalásából is -, hogy az a jó nekik, ha napról napra történik valami baj; ha történik valami olyasmi, ami az emberek kárát jelenti, az emberek életkörülményeit megnehezíti, mert erre aztán rá lehet mutatni, és mindent rá lehet fogni a Fideszre, mindent rá lehet fogni a KDNP-re, mindent rá lehet fogni a kormányra, mindenért a kormány lesz majd a hibás; ezt akarják bebizonyítani. Nem látják, tisztelt képviselőtársaim az ellenzéki oldalon, a fától az erdőt, nem az összefogásban érdekeltek (Dr. Schiffer András: Összefogásban? Abban nem is!), hanem megismétlem, megismétlem: úgy tűnik, hogy ami az embereknek rossz, az jó az ellenzéknek, mert ebből kovácsolnak maguknak rövid távú politikai tőkét. (Folyamatos közbeszólások az ellenzék soraiból.)
De mindannak szellemében, amit a képviselő úr elmondott, mi nyitottak vagyunk továbbra is az együttműködésre, szívesen borítunk fátylat a múltra (Dr. Szél Bernadett: Azt látjuk!), szívesen nyújtunk baráti kezet az ellenzéknek is, hívjuk őket partnernek akár a mai négyötödös szavazáshoz is és a holnapi végszavazáshoz is. Álljanak mellénk! Támogassák a kormányt és a kormánykoalíciót abban, hogy a magyar emberek és a magyar nemzet érdekét tudjuk közösen szolgálni! Támogassák… (Az elnök csenget.) Támogassák a magyar kormánynak az immár 2010 óta egyértelműen érzékelhető nemzetegyesítő programját is határon innen és határon túl.
És még egy dolog: a képviselő úrnak valóban igaza van abban, hogy a stílus egyre rosszabb (Közbeszólás az MSZP soraiból: Ugye?), egyre rosszabb, van min javítanunk. Arra buzdítom önmagunkat is, kormánypárti képviselőtársaimat is, hogy mutassunk példát, méltósággal tűrjük azt, hogy bekiabálnak az ellenzékiek. Sajnos, a televíziós közvetítésekből nem hallatszik az, hogy amikor mi egy-egy bekiabálásra reagálunk (Lukács Zoltán: Nincs is televíziós közvetítés!), akkor valójában mire reagálunk, mert a televízióban nem hallani az ellenzéki képviselők néha minősíthetetlen bekiabálását (Dr. Harangozó Tamás Attila: Ezért meg is szüntettétek!) - ugye Lukács képviselő úr? Bizony, bizony, nem tudják ilyenkor a televíziónézők, hogy mire reagál a patkóban vagy a kormánypárti sorokban felszólaló képviselő. Erre is borítsunk fátylat, baráti kezet nyújtunk önöknek.
Arra kérjük önöket, hogy velünk együtt javítsanak a stíluson, javítsanak a parlamenti morálon. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban. - Dr. Harangozó Tamás Attila: Most figyelj!)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť