ROGÁN ANTAL

Full text search

ROGÁN ANTAL
ROGÁN ANTAL (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Mivel a napirend előtti hozzászólás műfaja - mint tudjuk - kötetlen műfaj, ahol egyszerre több dologról is lehet beszélni, ezért, tekintettel arra, hogy a német CSU és a CDU vezető politikusai is tárgyalnak ma az Országgyűlésben, először engedjék meg nekem, hogy rajtuk keresztül is kifejezzem őszinte részvétemet a Germanwings-katasztrófa minden egyes áldozatának.
(13.50)
Azt gondolom, hogy a közössé vált Európában, ahol a légi közlekedés is bármikor, bármely ország állampolgárait érintheti, egy ilyen katasztrófa mindenképpen olyan dolog, ahol nemcsak a részvétünket kell kifejezni, hanem azon is el kell gondolkodnunk, hogy melyek azok a közösen megtehető intézkedések, amelyek a légi közlekedés biztonságát szolgálhatják egész Európában.
Ahogy ez az ügy volt az egyik, amelyik az elmúlt héten Magyarországon is meghatározta a sajtó érdeklődését, úgy természetesen a másik ügy - most már nemcsak egy hete, hanem közel egy hónapja a sajtó keretén belül is - a brókerbotrányok ügye, mert látom, hogy ma itt ellenzéki képviselőtársaink legszívesebben csak egy brókercégről beszélnének. Ez, gondolom, azoknak, akik még a Bajnai-kormányba neveztek ki tisztségviselőket a Buda-Cashből, különösen kínosan hangzik, de azért, tisztelt képviselőtársaim, itt brókerbotrányok sorozata derült ki az elmúlt egy hónapban, és szeretném hangsúlyozni azt, hogy kiderült, azért, mert végre van egy olyan hatékony felügyelet, amelyik ezt kiderítette. A szocialista kormányok idején már régen zajlottak a brókerbotrányok, régen zajlottak a csalások, és mégsem sikerült egyre sem fényt deríteniük. Itt csak tisztelettel szeretném megjegyezni, gondolom, az LMP mai napirend előtti hozzászólását csupán azért Szél Bernadett képviselő asszony mondta el, mert - nekem ugyan nem tisztem és nem is szeretek családi kapcsolatokat fölhozni a tisztelt Házban, de ha jól emlékszem - a PSZÁF főigazgató-helyettesét 2009 decemberéig Schiffer Péternek hívták, és akkor ezek a bizonyos csalások már régen zajlottak, amikor egyébként a pénzügyi felügyeletnek módja és lehetősége lett volna akár a szocialista kormány idején is, hogy ezeket felderítse. (Dr. Schiffer András közbeszól. - Moraj, közbeszólások a kormánypártok soraiban.)
Tisztelt Képviselőtársaim! A másik oldalról hadd beszéljünk akkor talán arról, hogy a brókerbotrányok esetében a hatékony intézkedéseknek köszönhetően a Buda-Cash 110 ezer károsultjából annak a közel 90 ezer embernek, aki a DRB bankcsoporton keresztül volt érintett ebben az ügyben, a kártalanítása több mint 97 százalékban már megtörtént. (Szilágyi György: A Quaestornál is így kell csinálni!) A Buda-Cash összes többi károsultja esetében a Befektetővédelmi Alap a 6 millió forint alatti összegek ügyében a kifizetést elindította, tehát ott a kártalanítás a kisbefektetők keretében már folyamatban van.
Tisztelt Képviselőtársaim! Éppen ezért még egyszer szeretném itt az Országgyűlésben is hangsúlyozni, hogy a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjának az a véleménye, hogy mivel a Quaestor is egy brókerbotrány, ezért ott a Befektetővédelmi Alap ugyanúgy felelősséggel tartozik, ezért a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjának az az elvárása, hogy a Befektetővédelmi Alap a Quaestor-brókerügy minden egyes 6 millió forint alatti kisbefektetőjét ugyanúgy kell hogy kártalanítsa, ahogy ezt a Buda-Cash esetében, illetve más brókercégek esetében megtette. Ebben természetesen elvárjuk a pénzügyi szektor felelősségvállalását is.
Tekintve, hogy ez a 32 ezer emberből 22 ezer, ebből az következik, tisztelt képviselőtársaim, hogy összesen közel 10 ezer olyan emberről beszélünk, akinek esetében valószínűleg - mert 6 millió forintnál többet hagytak ott a Quaestorban -, az ő esetükben már a polgári úton történő kártalanítás a járható út. Tisztelt képviselőtársaim, ezért nyújtottuk be azt a törvényt az Országgyűlés elé, amely rendelkezik azon vagyonok zár alá vételéről, amely vagyonok a polgári úton az igénykielégítés alapját képezhetik, tehát amiből az összes többi károsultat is jelentős részben ki lehet fizetni. (Kunhalmi Ágnes: Más fizesse meg a bűncselekmény árát?)
Tisztelt Képviselőtársaim! Mi ennek a törvénynek további szigorítására fogunk javaslatot tenni ma az Országgyűlésben, mert egy olyan módosító indítványt fogunk beadni, amelyik világossá teszi, hogy minden, a zár alá vehető vagyon terhére a büntetőeljárást megalapozó vagy a büntetőeljárás megindulását megelőző egy évben lebonyolított minden tranzakció szintén a zár alá vétel szempontjából vizsgálat alá vehető és értelemszerűen zár alá is veendő. Tisztelt képviselőtársaim, én ehhez szeretném elvárni az önök támogatását, mert azt gondolom, hogy ezek azok az intézkedések, amelyeken keresztül a befektetőket ténylegesen kártalanítani is lehet.
Mi a dolgozó emberek kártalanításában vagyunk érdekeltek, ezért indítunk el minden olyan programot, amely főleg a 6 millió forint alatti betéteseket teljes mértékben kártalanítani tudja. És tisztelt képviselőtársaim, hadd tegyem hozzá (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), ezt már a Buda-Cashnél sem lehetett volna megcsinálni, hogyha az előző évben mi nem fogadjuk el azt a bankszanálási törvényt, amelyet természetesen önök akkor sem támogattak. Köszönöm szépen a megtisztelő figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť