DR. KOVÁCS ZOLTÁN

Full text search

DR. KOVÁCS ZOLTÁN
DR. KOVÁCS ZOLTÁN (Fidesz): Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Elnök Úr! Az itt elhangzott javaslatokra szeretnék néhány dologban reflektálni. Néhány tévedést tartalmaznak az eddigi ellenzéki felszólalások, hiszen ez a jogszabály lehetőséget ad a különböző jogintézmények bevezetésére. Ez nem kötelező. Ráadásul sajnálatos módon még a köztársasági elnök úr sem folytatta le azt a vizsgálatot, amely szerint 6 ezer kormánytisztviselőről beszél. Az összes kormánytisztviselő 7 százalékát érinti az úgynevezett garantált illetmény, amely egy lehetőség, hogy ez valamilyen formában kiegyenlítésre kerüljön, hiszen maguk a járásihivatal-vezetők kérték azt, hogy morálisan tarthatatlan - különösen a fővárosban, Pest megyében és néhány megyei jogú városból jött köztisztviselőből kormánytisztviselővé vált dolgozónál -, hogy ugyanazon munkakörben akár 150 ezer forinttal is többet keresnek. Lehet, hogy kevésbé dolgozik ráadásul még jól is, mint ugyanaz a munkatárs.
Ezért ennek a kiegyenlítésére ad lehetőséget a törvény, a garantált illetményeknél 10-20-30 ezer forintos eltérítéshez nem nyúlnak hozzá a kollégák, ahol pedig nagy a különbség, ott pedig kiegyenlítődnek a viszonyok. Tehát aki mondjuk, százezer forinttal többet keres ugyanabban a munkakörben, az elképzelhető, hogy a járásihivatal-vezetők döntése alapján 50 ezerrel kevesebbet keres, viszont aki kevesebbet keresett, annak pedig felemelik a fizetését. Tehát ez mind a munkavégzés szempontjából, mind morálisan szerintem segít az ottani munkavégzésen.
Ráadásul az a tévedés, amiről Gyüre Csaba beszélt, a kormányablakban, illetve az okmányirodákban lévők 20 százalék pótlékot kapnak a munkájukhoz, pont azért, mert ügyfeleznek, pont azért, hogy meg lehessen tartani a jó ügyintézőket. Erről ön, képviselő úr, nem beszélt, pedig ez is bent maradt a korábbi jogszabályban.
A kirendelés vonatkozásában pedig korlátokat állít a jogszabály, magyarul: kiskorú gyermeket nevelő, gyermekét egyedül nevelő, tartósan beteget ápoló hozzátartozó esetén nem rendelhető ki. Tehát épp a családbarát részét próbálja ez a lehetőség hangsúlyozni.
Ami pedig a jövőt illeti, arról senki nem beszélt. Szeretném tájékoztatni a tisztelt Országgyűlést, hogy jövő esztendőben belép az életpályamodell, ami azt is jelenti, hogy pont a végeken, a legnehezebb munkakörökben dolgozók jövedelme 30 százalékkal fog növekedni az elképzeléseink szerint. Tehát pontosan, ami miatt jelen pillanatban a tisztelt ellenzéki képviselőtársak álaggódását hallom itt a parlamentben, az megoldást nyer, és jelen pillanatban is a törvény mindösszesen lehetőséget ad a járásihivatal-vezetők-nek, amit nem kötelező részükről végrehajtani.
Összességében azt tudom mondani, hogy ez a törvény az államtitkár úr által elmondottak alapján a parlament számára elfogadható.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť