NOVÁK ELŐD

Full text search

NOVÁK ELŐD
NOVÁK ELŐD (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Nagyon fájó, hogy egy ilyen fontos törvényjavaslat Orbán Viktor és Áder János személyes vitájának, párharcának áldozatává válik, ugyanis - mint az kiszivárgott - komoly bizalmatlanság húzódhat meg az államfő és a kormányfő között, és az állhat annak hátterében, hogy Áder János a hatályos kormányrendeletet, tehát a jogszabályokat megkerülve a személyi védelmét nem a Terrorelhárítási Központtól, hanem a jogszabályokkal szemben a Készenléti Rendőrségtől kéri.
(10.20)
Ezt az értesülést nem is kívánta kommentálni a Köztársasági Elnök Hivatala, azonban a kiszivárgott információk szerint a háttérben nem más áll, mint egy olyan bizalmatlanság (Dr. Répássy Róbert: Közjogi megfontolás!), hogy kiderült Orbán Viktor és Áder János személyes beszélgetései során, hogy a kormányfő az államfőnek minden találkozójával tisztában van, nemcsak a heti programjával, hanem minden egyes találkozójával. Azok után, hogy a Terrorelhárítási Központ vezetőjének, Hajdú Jánosnak közvetlen bejárása van Orbán Viktorhoz; azok után, hogy ez tulajdonképpen nem más, mint Orbán Viktor magántestőrsége (Dr. Rétvári Bence: Ez a vitához tartozik?), nincs is mit csodálkozni.
Ami viszont fájó számunkra, hogy egy ilyen személyes párharcnak az áldozata lehet jelen jogszabály. (Folyamatos zaj. - Az elnök csenget.) Nyilvánvalóan elemzések szerint az ő vitájuk a hátterében az is állhat, hogy Áder János eddig 19 alkalommal küldött vissza jogszabályt újratárgyalásra, megfontolásra az Országgyűlésnek, amelyek többségét érdemi változtatás nélkül fogadták el újra a fideszes mamelukok. Épp ezért nagyon fájó, hogy most is ez történik.
Persze, nem tartjuk jónak azt sem, hogy Áder János ahelyett, hogy érdemi elégtételként inkább az Alkotmánybíróságnak továbbküldené, ahol van legalább valami esély, legalább valami matematikai esély van arra, hogy ott érdemileg elutasítják ennek a jogszabálynak a hatálybalépését egy előzetes normakontroll esetén, inkább nyilvánvalóan egy látványosabb, visszakézből való pofont ad, visszaküldi a javaslatot, ami viszont érdemi elégtételnek, jogorvoslatnak nem tekinthető, hiszen önök megint változtatás nélkül, érdemi változtatás nélkül fogadják el ezt a javaslatot. Ezért örültünk volna jobban, ha Áder János mással él, és nem pedig itt folytatja a kormányfővel való vitáját és nézeteltéréseit.
Mialatt a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a kormány családbarát szemléletét igyekszik bizonygatni azzal, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázatot írt ki a családbarát munkahelyek kialakításának és fejlesztésének támogatására, addig az igazságügyi miniszter most egy családellenes törvényjavaslattal állt elő, hiszen ez a javaslat a kormánytisztviselők áthelyezésének szabályain lazít. Így akinek 10 évnél idősebb gyermeke van, annak el kell fogadnia, hogy akár három órát is kell utaznia a munkahelyére oda-vissza naponta. A nyolc és fél órás munkavégzés melletti három óra utazás a nap csaknem felét teszi ki, így a hét öt napja csupán a munkavégzésről és a fizikai szükségletként jelentkező éjszakai pihenésről szól, ami a család szempontjából is egyértelműen káros.
Ezenkívül évente 50 napra a kormánytisztviselő a beleegyezése nélkül is kirendelhetővé válna, azaz más megyébe is irányíthatják munkavégzés céljából. A kormánynak továbbra sem sikerült megértenie, hogy az emberek nem gépek, akik szabadon pakolgathatóak. Erre egyébként az államfő is rávilágított, bár a kilenc bekezdése közül csak egyetlenegy bekezdés, egyetlenegy mondat az, ami részletezi mintegy felsorolásszerűen, hogy mik a fenntartásai. Így például idézem: „Nem értek egyet a munkafeltételeknek a köztisztviselő beleegyezése nélküli módosíthatóságával.” - fogalmazott az államfő az általunk korábban is kifejtett kritika nyomán, ahhoz, mondhatnánk, teljesen hasonlóan. Azonban önök sem a Jobbik, sem Áder János szavait nem hajlandóak megfontolni, és ismét ugyanazt kívánják lenyomni a torkukon.
A Jobbik azonban ebből nem kér, ezt a javaslatot nem tudja támogatni. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť