DR. CZOMBA SÁNDOR

Full text search

DR. CZOMBA SÁNDOR
DR. CZOMBA SÁNDOR nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! Először is engedje meg, hogy a magyar kormány nevében a nőnap alkalmából tisztelettel és elismeréssel köszöntsem a hölgyeket. Ugye, remélhetőleg a 24 órába még belefér, a szándék teljesen egyértelmű a kormány részéről. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)
(11.40)
Amit kedves képviselőtársam említett, szeretném fölhívni a figyelmet, először egy személyes tapasztalattal szeretném gazdagítani önt. A foglalkoztatáspolitika Magyarországon az egyik legfontosabb, legfajsúlyosabb kérdés. Azon az államtitkárságon, amelyen én dolgozom, közel 70 százalék a hölgyek aránya. Ez azt jelenti, hogy a magyar foglalkoztatáspolitika sikerének egy jelentős része a hölgyeknek köszönhető (Közbeszólás az LMP soraiból: És mi van az Országgyűlésben, a kormányban?), hiszen a hölgyek azok, akik ebből a szempontból a legtöbbet tudnak hozzáadott értékként hozzátenni ahhoz a munkához, amelyet a magyar kormány mind a foglalkoztatáspolitikában, mind a munkanélküliség elleni küzdelemben tett.
Ami a konkrétumokat illeti, engedje meg, képviselő asszony, hogy néhány dolgot megemlítsek önnek. Magyarországon csúcson van a női foglalkoztatás. (Zaj, közbekiáltások az MSZP soraiból: Jaj!) 1,9 millió hölgy dolgozik ma Magyarországon, erre hét éve nem volt példa, és gyakorlatilag, ha a foglalkoztatási rátát, a 15-64 év közötti rátát figyeljük, akkor ez azt jelenti, hogy több mint két évtizedes csúcson van a női foglalkoztatás mértéke. Az Európai Unió 28 tagállama közül Magyarországon nőtt a leggyorsabb ütemben a női foglalkoztatás: egy év alatt 3,4 százalékponttal. A fiatal nők munkanélkülisége, a 15-24 éves korosztály munkanélkülisége az elmúlt időszakban, ha csak egy évet vizsgálok, 24 százalékról 17 százalékra csökkent. Ezek mind olyan fontos elemek, én azt gondolom, amelyeket érdemes szem előtt tartanunk akkor, amikor a nők helyzetéről beszélünk.
Ön említette a rugalmas foglalkoztatási formát. A munka törvénykönyve kapcsán mi már ezt a vitát megvívtuk. Nemcsak mi, hanem a magyar parlament, hogy vajon az-e a jó, ha a gyerek hároméves koráig abszolút mértékben - idézőjelben mondom -„beragasztom” a munkahelyére a hölgyeket, és ez azt jelenti, hogy nem lehet, semmilyen mértékben nem lehet elbocsátani; vagy az a fontos és az szükséges-e, hogy egyébként itt is rugalmas feltételekkel védjük a munkavállalókat, védjük a fiatal, gyerekes munkavállalókat, de a mostani munkatörvénykönyv a korábbihoz képest valóban nem abszolút szabályt rögzít.
Kedves Képviselő Asszony! Nézze meg a korábbi munkatörvénykönyv tapasztalatait és a mostanit! Vajon a munkáltató hogyan gondolkodik? A munkáltató úgy gondolkodik-e, hogy ha abszolút védelem van, akkor gyakorlatilag nem fogom fölvenni azt a munkavállalómat, aki egyébként abszolút védettséget igényel, és ez a statisztikákból teljesen egyértelműen és világosan kiderül. Ezzel csak azt szeretném jelezni, hogy a mostani munkatörvénykönyv kellő védettséget ad, és olyan védettséget ad, amely egyébként a foglalkoztatásba való belépés feltételeit is segíti.
Ami pedig a béreket illeti, tisztelt képviselő asszony, arra szeretném fölhívni a figyelmet: az kétségtelen tény, hogy a nők bérezése nemcsak Magyarországon, hanem általában az Unióban, de még szélesebb keresztmetszetbe is mehetnénk, sajnos alacsonyabb azonos munkakörben, mint a férfiaké. Ez kétségtelen tény. Arra szeretném fölhívni a figyelmet, hogy ez nem magyar specialitás. Hiszen ha megnézzük, az Unió 28 tagállamában a keresetek tekintetében nagyjából 16 százalékkal elmarad a férfiakétól a nőké, míg Magyarország tekintetében - attól függ, hogy melyik évet vizsgáljuk - ez olyan 18 százalék környékén van. Tehát van eltérés, de nem olyan mértékű, amelyet ön most vizionált, de hadd mondjak egy példát: Németországban 21,6 százalékos eltérés mutatkozik a bérekben a nemek szerint jelen pillanatban.
Azt gondolom - és sorolhatnám itt folyamatosan azokat az intézkedéseket, amelyeket az elmúlt időszakban, 2010-14 között a magyar kormány megtett -, ezek az intézkedések mind a családpolitikában, mind a demográfiában, mind a foglalkoztatás terén jelen vannak, és nemcsak jelen vannak, hanem jótékony hatásaikat kifejtik. Abban önnek igaza van, ez kétségtelen tény, hogy sok még az elmaradásunk a nőkkel szemben, ezért nekünk is itt a parlamentben és egyébként is minden eszközt meg kell ragadnunk, hogy a következő időszakban még jobb demográfiai adatokkal és még jobb foglalkoztatási adatokkal tudjunk rendelkezni.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť