DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! Valóban, itt az aktuálpolitikai viták mellett fontos arról is beszélnünk, s lehetőség szerint minél többször itt a parlamentben, hogy az ország hosszú távú problémái tekintetében mit lépett előre az ország az elmúlt négy és fél évben, hiszen itt közösen kormányzati támogatással, ösztönzéssel nagyon sok téren haladtunk előre.
Egy családbarát adózási rendszert hoztunk létre, egy családalapú és munkaalapú jövőt képzeltünk el Magyarországnak, ahol azok az emberek, akik gyermeket vállalnak és mellette dolgoznak, érzik magukat a leginkább kedvezményezettnek, ők érzik azt, hogy amit a parlamentben törvényként a Fidesz-KDNP elfogad, az az ő érdekükben születik. Ennek volt fontos része az a munkahelyteremtési program, amelynek következtében 400 ezerrel többen dolgoznak ma, mint négy és fél évvel ezelőtt (Dr. Schiffer András: És mennyit keresnek?), de ugyanilyen fontos az is, hogy egy átlagos család Magyarországon ma 20 ezer forinttal többől jöhet ki, mint négy és fél évvel ezelőtt, hiszen az állam ennyivel kevesebb pénzt von el adók és járulékok formájában.
(11.30)
A legtöbbet azok nyertek, akiknek a legkisebb a jövedelmük, hiszen számukra a járulékokból is leírhatók ezek a kedvezmények, nemcsak az adót nem kell befizessék, a járulékokat sem kell befizessék. De nyilván valaki minél több gyermeket vállal, annál kevesebb pénzt vesz el tőle a kormányzat, tehát annál több marad nála, hogy önmaga gazdálkodjon a saját családi kasszájából.
Ennek megvannak az eredményei is, nemcsak abban, hogy mekkora összeg maradt a családoknál hónapról hónapra és összességében is, hiszen már 700-800 milliárd forint az az összeg, amit a Fidesz-KDNP a családok zsebében hagyott, és a családok maguk költhették el, nem pedig az állam költötte el, hanem emellett már a különböző népesedési számokban, arányszámokban is látható. A négy évvel ezelőttihez képest 5500-zal több gyermek születik. Ez 14 százalékos javulás. Az 5500 gyermek nagyon fontos rész abból, amit ön is említett, hogy egy kisváros lakossága tűnt el Magyarországon évről évre. Most már ilyen mértékben, érezhető mértékben, nem a statisztikai hibaszázalékokon belül, hanem már tendenciózusan látható, hogy javultak Magyarország népesedési számai, legalábbis csökkent a csökkenés üteme.
Azért fontos ez, hiszen egy családok védelméről szóló sarkalatos törvényünk is van, amelyik hosszú távon ad garanciákat arra, hogy ez a családtámogatási rendszer főbb elemeiben ugyanígy is marad. A 2011-es mélyponthoz képest végre sikerült érdemben elmozdulnunk, ahogy mondtam önöknek, ez most már 860 milliárd forintos összesített többlettámogatást jelent a családoknál. Ez 740 ezer forint négy év alatt egy-egy család esetében, amennyivel többől gazdálkodhatnak, mint a korábbi időszakban. A 2010-es 1,26-os termékenységi ráta 2014-re, a legutóbbi negyedévre 1,41-re emelkedett. Ezt hasonlítsuk össze pár számmal! A válság előtt 1,35 volt, ezt már fölülmúlja a mostani 1,41, úgyhogy a Bokros-csomag előtti időszakra érkeztünk vissza a termékenységi rátában.
Ez a családok jövőbe vetett bizalma, és a gyermekvállalásban ez is megnyilvánul. Nyilván sok nehézség érte a családokat, akár a Medgyessy-, akár a Gyurcsány-kormány alatt, akár a Bokros-csomag idején, de úgy látom, valamit ebből a bizalomból sikerült a Fidesz-KDNP-nek négy év alatt visszaszerezni. Ha pedig az élve születések számát tekintjük, akkor itt is egy 30 éves rekordról beszélhetünk, 1985-ben volt ilyen sok élve születés, mint most. Azt hiszem, ez is közös sikerünk.
A nagyon sokféle kedvezmény közül kiemelhetjük például a babakötvényt és a Start-számlákat, ezek száma a bevezetésük óta eltelt években megnégyszereződött. Most már 70 ezer gyermeknek van babakötvénye, ez átlagosan legalább 160 ezer forintos állományt jelent. Ez sok szempontból segíti majd a fiatalok elindulását. Megnézhetjük a szocpolkedvezményt, amit szintén a szocialista nyolc év alatt töröltek el. Ezt ez a kormány korábban korlátozott mértékben, de bevezette, 800 ezer és 3 millió 250 ezer forint közötti volt az az összeg, amit a fiatal családok, amikor gyermeket vállaltak, támogatásként új lakás építéséhez vagy új lakás vásárlásához vehettek igénybe.
És itt jön egy óriási kiterjesztése ennek idén július 1-jétől, a CSOK, a családok otthonteremtési kedvezménye, amely már az egygyermekeseknek is és a használt lakást vásárlóknak is lehetőséget nyújt; 700 ezer forinttól több mint 1 millió 100 ezer forintig terjed az a támogatási összeg, amit igénybe vehetnek a családok. Az idei évi költségvetésbe a kormánypártok támogató szavazatával 9,5 milliárd forint került be arra, hogy immáron, ha már megszületnek a gyerekek, 5500-zal többen, mint négy és fél évvel ezelőtt, legyen is egy gyerekszoba, ahová ezeket a gyermekeket vinni lehet.
Megemlíthetjük még a gyermekgondozási díj maximumának emelését, ez is 102 ezerről 147 ezer forintra emelkedett, és bízom benne, hogy még máskor sorolhatom tovább ezt a sort. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť