ROGÁN ANTAL

Full text search

ROGÁN ANTAL
ROGÁN ANTAL (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Valóban, ma sokakat érdekel az országban, hogy vajon mi lehetett A lényege a második szocialista brókerbotránynak. (Zaj, felzúdulás az MSZP soraiban.) Azt gondolom, hogy ezt egyetlen egyszerű mondatban nagyon szépen és világosan meg lehet fogalmazni, tisztelt képviselőtársaim. A szocialistákhoz kötődő brókercégnek a brókerei és tulajdonosai először ellopták a brókercég ügyfeleinek a pénzét (Zaj, közbekiáltások az MSZP soraiból: Meg a magánnyugdíjpénztárakét, ugye?), majd azt követően, tisztelt képviselőtársaim, amikor lehetőségük nyílt rá, akkor eltüntették a takarékszövetkezetekben, a kis bankokban meglévő, keményen dolgozó kisemberek betétjei-nek egy jelentős részét is. (Közbeszólás az MSZP soraiból: Nagy bajban vagytok.) Ez a második szocialista brókerbotrány lényege, tisztelt képviselőtársaim.
És tegyük hozzá, hogy természetesen onnan is jól látszik, hogy ez a cég az önök nagy kedvence volt, elvégre egyedül önök bíztak meg a cég felügyelőbizottsági tagjaiban, vezetőiben, mert a Bajnai-kormány csinált belőlük kormányzati tisztviselőt. (Közbeszólás az MSZP soraiból: Jézusom!) És a Fidesz-kormány rúgta ki ezeket a kormányzati tisztségviselőket. És onnan is látszik, hogy önök szerették a brókercégeket, hogy az első szocialista brókerbotrányból, a Kulcsár-ügyből nem azt a következtetést vonták le, hogy szigorítani kell az ellenőrzést, hanem azt a következtetést vonták le, hogy lazítani kell az ellenőrzést.
De ezeket a tényeket már mind ismerjük, tisztelt képviselőtársaim, ezért egy kicsit nézzük meg, hogy valójában kik is azok az emberek, akik a Buda-Cashnek különféle vezetői, tisztségviselői voltak (Közbeszólás az MSZP soraiból: Név szerint!), mert szerintem érdemes egy kicsit beszélni erről, tisztelt képviselőtársaim. Nézzük talán Tölgyesi Péter urat, aki most is az igazgatóság tagja, és valószínűleg majd fognak vele beszélgetni az illetékes hatóságok. Tisztelt Képviselőtársaim! Vajon melyik cég lehetett az, amelyik az ő aktív közreműködésével, ahol többségi tulajdonos volt, egyébként komoly támogatásokat kapott, egy Megmentő Kht., vajon melyik kormány idején, érdekes módon? 2008-2009-ben, a Bajnai-kormány idején milliárdos támogatásokat kapott. És vajon ki adta ehhez a megfelelő hátteret, ki biztosította a felelős hátszervezetet ennek a cégnek a működéséhez? A XIII. kerületi, szocialisták által vezetett önkormányzat, tisztelt képviselőtársaim.
Vagy nézzünk egy másik jóembert, Tóth János urat, aki szintén a Buda-Cashnek jelenleg is felügyelőbizottsági tagja! Vajon, tisztelt képviselőtársaim, milyen cégben működött ő nagyon aktívan, alapvetően az önök 2009-es kormányzásáig bezárólag felügyelőbizottsági elnökként? Annál a Tesco Tanácsadó Kft.-nél, amelynek pártállami hátterei még a Tesco Külkereskedelmi Zrt. idejéből, sőt titkosszolgálati háttere is elég jól ismert, és amelynek korábban az a Forrás Rt. volt a cégtulajdonosa, amit szerintem önök szintén nagyon jól ismernek, tisztelt képviselőtársaim. Önök voltak azok, akik ezt utána továbbadták egyébként Leisztinger Tamásnak.
Tisztelt Képviselőtársaim! Mit gondolnak, vajon ki volt az, aki egyszer 250 millió forintos tőkeemelést is végrehajtott a Buda-Cash Zrt.-ben? (Zaj.) Hát nem az az Elek úr, aki az ATV kisebbségi tulajdonosa volt? Tisztelt Képviselőtársaim! Talán önök jól ismerik őt, már csak onnan is, hogy Kovács László rendszeresen szeretett vele együtt mutatkozni, sőt még kitüntetéseket is átadtak neki.
Fodros István úr szintén jelentős szereplője a szóban forgó Buda-Cashnek, igazgatósági tagja. Tisztelt Képviselőtársaim! Önök nemcsak a Demokratikus Ifjúsági Világszövetségből vagy a Minisztertanács Tájékoztatási Hivatalából ismerhetik jól, de önök 2009-ben még komoly kitüntetést adtak át Fodros István úrnak, a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést adták át neki, minden bizonnyal a Buda-Cashben is végzett kiváló munkájának és üzleti tevékenységének az elismeréseként.
Vagy, tisztelt képviselőtársaim, tegyük fel azt a kérdést, hogy igen, Gyarmati úr - az a Gyarmati úr - vajon milyen olyan cégekben volt szintén felügyelőbizottsági tag, ahol érdekes módon önökhöz nagyon is kötődő emberek feltűnnek, például Lauer úr, Lauer István úr, aki egy olyan cégnek, a Hungária Közraktározási Zrt.-nek a vezérigazgatója, amelyben Gyarmati úr is föltűnik; és az a Lauer úr egyébként az önök színeiben nem is olyan régen Szegeden a baloldali kötődésű önkormányzat önkormányzati képviselője lett. És még sorolhatnám, tisztelt képviselőtársaim.
Az a probléma, hogy ezekből nyilvánvalóan látszik, hogy önök nemcsak hogy megbíztak a Buda-Cash vezetőiben, hanem önök kifejezetten ezer szállal kötődnek hozzájuk, sőt azt az érzést keltik bennünk, tisztelt képviselőtársaim, hogy amikor önök kormányon vannak, akkor segítik az olyan embereket, mint a Buda-Cashnél lévők, amikor nincsenek kormányon, akkor meg olyan cégekbe húzódnak vissza, mint amilyen a Buda-Cash.
Éppen ezért én a saját frakcióm részéről fontosnak tartom, hogy a parlament egy olyan vizsgálóbizottsági kezdeményezésről döntsön és azt állítsa fel, amelyik tisztázni fogja, mi vezetett a Buda-Cash-brókerbotrányhoz, miért kellett fellazítani a brókercégek ellenőrzését, mit tudott erről a Bajnai-kormány, és egyébként 2010 májusában, amikor önök utoljára vizsgálták a céget, hány tízmilliárd hiányzott a Buda-Cashnél az emberek vagyonából.
Köszönöm szépen a megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)
(11.50)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť