DÖMÖTÖR CSABA,

Full text search

DÖMÖTÖR CSABA,
DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Asszony! Felszólalásának azt a címet adta, hogy „elpazarolt hónapok”, és ilyen értelemben is szólalt fel. Lehet, hogy az LMP elpazarolt hónapokat hagy a háta mögött, de azt gondolom, hogy az országról ez nem mondható el. Sok millió ember dolgozott azon 2016-ban, hogy ez az ország erősödjön, és azt gondolom, hogy jó irányba tettünk lépéseket ezen a téren. Sajnálom, hogy az érdemi dolgokról kevés szót ejtett.
Engedje meg, hogy egy kicsit tágabb időszakot nézzek! Amikor a kormány még a tavalyi évben előterjesztette az idei költségvetést, akkor azt mondta, hogy ez az otthonteremtés és az adócsökkentés költségvetése, és ezt sikerült is tartani. Azért az otthonteremtés költségvetése volt ez, mert az idén kapott új lendületet az új otthonteremtési program, és talán az ön számára sem közömbös az, hogy több mint 30 ezer magyar család igényelhetett otthonteremtési kedvezményt. Ez egyébként a kevésbé tehetős családok számára is nagy segítség.
Ami az adócsökkentést illeti: az idén januárban újra nőtt a gyermekes családok adókedvezménye, mint ahogy nő majd most januárban is. A személyi jövedelemadó most már 15 százalékos, ami a kereset nagyságától függetlenül sokkal kisebb mérték, mint a baloldali kormányok idején. Az idén januártól csökken az internetezés és a legfontosabb élelmiszerek áfaterhe is. Az ezekről szóló döntések is azokban a hónapokban születtek meg, amiket ön elpazarolt hónapoknak nevezett.
Tisztelt Képviselő Asszony! Az otthonteremtés és az adócsökkentés céljai mellé felsorakozott szépen a béremelés célja is. Nemcsak azt szeretnénk elérni, hogy ebben az országban mindenkinek legyen munkája, hanem azt is, hogy mindenkinek megérje dolgozni.
(9.30)
Ennek megfelelően magasabb bért kaptak az elmúlt hónapokban, vagy magasabb bért fognak kapni a kormányhivatalokban dolgozók, a járási hivatalok ügyintézői, a kulturális ágazatban dolgozók, a felsőfokú végzettséggel rendelkező bölcsődei dolgozók, a felsőoktatási oktatók és kutatók, a rendvédelmi dolgozók, a tanárok, az orvosok és az ápolók. Nehéz ezt egy levegővel elmondani, de ez legyen a legnagyobb problémánk, tisztelt képviselő asszony. Szeretném külön kiemelni, hogy az orvosok 207 ezer forinttal többet vihetnek majd haza, az ápolók pedig 65 százalékkal. Azért vetem ezt fel, mert önök is élénk érdeklődést tanúsítottak az egészségügy kérdésköre iránt.
A béremeléseknek természetesen a piaci szférát is érinteniük kell, ezért is örülhetünk annak, hogy jövőre 15 százalékkal nő a minimálbér, majd 2018-ban további 8 százalékkal. Ez 2010-hez képest 88, azaz nyolcvannyolc százalékos emelkedés. Ezért is fontos fejlemény az is, hogy jövőre 25 százalékkal nő a szakmunkás-minimálbér, majd utána további 12 százalékkal. Az is fontos ugyanakkor, hogy ezt a vállalkozások ki tudják gazdálkodni, kicsik és nagyok is, ezért csökkennek 5 százalékponttal a munkáltatói adók, és ezért csökken egységesen 9 százalékra a társasági nyereségadó, amely egyébként a legalacsonyabb lesz Európában, kicsiknek és nagyoknak is.
Ezeket az adócsökkentéseket, szeretném itt elmondani, nem szavazta meg az LMP; nem szavazta meg. Nem szavazta meg Szél Bernadett, Hadházy Ákos, Sallai Benedek, Ikotity István, és nem szavazta meg ön sem. Nem a kormánynak mondtak nemet, nem a kormánnyal mentek szembe, tisztelt képviselő asszony, hanem a magyar vállalkozásoknak mondtak nemet, nekik mondtak nemet, kicsiknek és nagyoknak egyaránt.
Tisztelt Képviselő Asszony! Nagyon úgy nézem, hogy van köztünk egy elvi vita, és az meg is marad, és az is lehet, hogy nem áthidalható. Ha valaki veszi a fáradságot, és átlapozza az LMP egyébként nem túl vaskos, pár pontos programját, abból egy dolog markánsan kirajzolódik, ez pedig az adóemelés, annak is egy drasztikus fajtája. Önök újra többkulcsos szja-t szeretnének. Jól tudjuk, hogy ez mivel jár. Jól emlékszünk arra, hogy milyen az, amikor az szja-rendszerben 38 százalékos kulcs is van. Önök ezt az időszakot sírják vissza, és legazdagozzák azokat, akik az átlag környékén keresnek, és akiknek még bőven növekedhetne a bérük.
Azt gondolom, óriási érzéketlenség ez. Ha a terveikből bármi megvalósulna, az újra megroppantaná a magyar középosztályt, köztük rengeteg LMP-s szavazóval. Ne tegyék ezt! A kormány makacsul kitart az adócsökkentés politikája mellett, csak ezzel lehet versenyképessé tenni a magyar vállalkozásokat, ezzel lehet fenntartani a béremelési programokat. Ne forduljunk vissza egy olyan korszakba, azt kérem öntől, ami sok jót nem hozott Magyarországnak, csak magas adókat, alacsonyabb béreket és kevesebb munkahelyet.
Nem várjuk el, hogy reggeltől estig tapsikoljanak a kormánynak, de azt szeretném kérni, ne is vitassák el az ország elmúlt hónapokban felmutatott eredményeit, már csak azért sem, mert sok millió ember, sok millió magyar család munkája van benne. Köszönöm, hogy meghallgatott. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť