DR. APÁTI ISTVÁN

Full text search

DR. APÁTI ISTVÁN
DR. APÁTI ISTVÁN (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Ebben az évben ez lesz az utolsó felszólalásom. Ennek a felszólalásnak a célja az, hogy Varga Károly nyírmeggyesi lakos Oroszországból való mielőbbi hazatérését előmozdítsam.
Varga Károlyról azt kell tudni, hogy nyírmeggyesi lakos, egy tisztes, kétgyermekes családapa, aki egy filmbe illő helyzetbe került akkor, amikor szeptember 27-én a kora esti órákban az orosz-ukrán határtól 120 kilométerre lévő Orjol közelében szabályosan haladt az úton a kamionjával, és a vele egy sávban közlekedő, állítólag kivilágítatlan orosz kerti kisgépbe belerohant, a kerti kisgép orosz vezetője pedig a helyszínen életét vesztette. Ekkor kezdődött ennek a derék embernek a kálváriája. Szeptember 27-től október 4-ig egy kereskedelmi szálláshelyen tartózkodott, végig az orosz hatóságok rendelkezésére állt, meg sem fordult a fejében, hogy az igazságszolgáltatás elől elmeneküljön, bár ezt elvileg megtehette volna.
Aztán akkor jött az első hidegzuhany, amikor október 4-én előzetes letartóztatásba helyezték, és - kapaszkodjon meg mindenki - nem közúti baleset vagy halálos közúti baleset, hanem gondatlanságból elkövetett emberölés gyanúja miatt. Ez egy komoly különbség a magyar és az orosz jogfelfogás között. Egyértelműen itt egy halálos kimenetelű közlekedési baleset történt, és nem közlekedési bűncselekmény, hanem az egyik legsúlyosabb élet elleni bűncselekmény gyanúja miatt nyomoznak a magyar sofőr ellen.
Már a baleset után elvégezték az orosz hatóságok a szokásos rutinvizsgálatokat, helyszíneléseket. Vért vettek a sofőrtől. Az eddigi tájékoztatások szerint sem alkoholt, sem kábítószert nem találtak a magyar sofőr vérében, tehát szabályosan, tisztán, alkoholos és kábítószeres befolyásoltság nélkül vezette a kamiont.
Október 4-től kezdődően az első négy-öt hétben az orosz nyomozó hatóságok, igazságügyi szervek és az orosz büntetés-végrehajtás finoman szólva sem segítette elő Magyarország oroszországi konzuljával való kapcsolattartást, a családdal való kapcsolattartást pedig főleg nem. Körülbelül hat hetet kellett arra várni, hogy Varga Károly beszélni tudjon közeli hozzátartozóival, egészen addig még a telefonos kapcsolattartást sem tették lehetővé számára.
Aztán két szakvélemény is elkészült, egy harmadikra még várni kell. Amit lehet tudni nem hivatalos, ha úgy tetszik, családtól és egyéb módon kapott szóbeli tájékoztatás alapján, az az, hogy talán 10-12 kilométer/órával gyorsabban vezette a kamiont, mint lehetett volna; egyébként a tachográfos vizsgálatok is kedvezőek a számára. Eddig tehát úgy tűnik, hogy egy csekély mértékű sebességtúllépés miatt sínylődik immár 70. napja egy nagyon rossz minőségű orosz börtönben Varga Károly.
November 24-ére tűztek ki egy tárgyalást, amelyet sikerült megint elhalasztani november 28-ára; valamilyen formai okok miatt elhalasztották ezt a tárgyalást. Ekkor 50 ezer rubel óvadék fejében úgy tűnt, hogy szabadlábra helyezik a magyar sofőrt. Igen ám, csakhogy az özvegy, az elhunyt orosz sofőr öz-vegye fellebbezést nyújtott be. December 2-án jött az újabb feketeleves, jött az újabb hidegzuhany, fenntartották az előzetes letartóztatást, elutasították az óvadék ellenében történő szabadlábra helyezést. Ráadásul hozzá kell tennem, hogy a szabadlábra helyezés ebben az esetben nem azt jelenti, hogy Varga Károly hazajöhet Magyarországra, hanem továbbra is egy meghatározott kereskedelmi szálláshelyen kel-lene tartózkodnia, tehát egyfajta ilyen házi őrizetre vagy lakhelyelhagyási tilalomra változna át az előzetes letartóztatás, mindez, ismétlem, 50 ezer rubelnek megfelelő összeg fejében. Tehát a hazatérésre még ebben a kedvezőbb esetben is várni kellene.
Hozzá kell tenni azt is, hogy a vezető konzul többször járt a helyszínen, többször személyesen részt vett a tárgyalásokon, és minden tőle telhetőt megtett annak érdekében, hogy a lehető legjobb körülmények között tartsák fogva ezt a nyírmeggyesi illetőségű úriembert. Úgy tűnik, hogy a harmadik és nagyon fontos szakértői véleményre továbbra is várni kell. Ismeretlen okból ez tovább húzódik. Én magam megkerestem Magyarország legfőbb ügyészét, a legfőbb ügyész egyik vezető helyettesét. A Külügyminisztérium is ellátta az ügyészséget megfelelő tájékoztatással. Ennek eredményeként néhány nappal ezelőtt a Legfőbb Ügyészség az orosz legfőbb ügyészséghez fordult a büntetőeljárás átadása és átvétele érdekében.
Innentől kezdve tehát a Külügyminisztérium helyes és korrekt eljárásához csatlakozott a Legfőbb Ügyészség is, ugyanakkor úgy tűnik, az Igazságügyi Minisztériumnak is lenne még az eljárások átadása és átvétele érdekében teendője. A fő tennivaló tehát az, hogy összehangoljuk a magyar Külügyminisztérium, a magyarországi Igazságügyi Minisztérium, a Legfőbb Ügyészség, illetőleg a magyar és az orosz legfőbb ügyészség munkáját annak érdekében, hogy Varga Károly szerettei körében ünnepelje a karácsonyt, és minél hamarabb véget érjen ez a rémálom, minél hamarabb vissza tudjon térni Nyírmeggyesre.
Megköszönöm ezúton is a Külügyminisztérium példaértékű és korrekt hozzáállását, és azt kérem az Igazságügyi Minisztériumtól, a Külügyminisztériumtól, a Legfőbb Ügyészségtől és valamennyi döntéshozótól, hogy valamennyi befolyását (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) vesse latba annak érdekében, hogy Varga Károly visszatérhessen Magyarországra. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť