DR. GALAMBOS DÉNES

Full text search

DR. GALAMBOS DÉNES
DR. GALAMBOS DÉNES (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Már a napirendre vételkor lefolytattunk egy vitát a Gazdasági bizottságban Szakács László képviselőtársammal (Dr. Szakács László: Én beszéltem, és te nem.). Az akkori megszólalására visszautalva elmondom még egyszer a válaszomat, amit ott elmondtam a napirendre vételkor a törvényjavaslat tárgyalása kapcsán a Gazdasági bizottság előtt, ami valószínűleg választ is fog adni arra, hogy miért vitatom az ön álláspontját.
Elmondtam abban a hozzászólásomban, amit most megismétlek: az önálló szabályozási jogkörrel rendelkező - és most jogi érvet fogok mondani - hivatal, mint a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal, a jogalkotási törvénnyel is összhangban adekvát módon nyilvánvalóan képes arra, hogy a rendeleti útra való visszatérés… - Aradszki államtitkár úr múlt heti törvényalkotási bizottsági ülésen elhangzott szavait idézhetném, visszaállítjuk a régi rendet, tehát azt a rendet, ami fél évvel ezelőtti, függetlenül attól, hogy Bányai Gáborra hivatkozik és az akkori vitában elhangzottakra. Én jogi érvet is mondtam a Gazdasági bizottsági ülésen, amit megismételek, megismételtem most a záróvitában.
Azért is mondom a jogi érvet, mert ez összefügg azzal a stratégiai gondolkodással, amely stratégia most van a kormány szeme előtt. Kepli Lajos képviselőtársam, jobbikos képviselőtárs véleményét annyiban látom előremutatónak, hogy abban az aktuális helyzetben, amikor az energiastratégiának egy adott szakaszában vagyunk, akkor nem ördögtől való az, hogy változtatásokkal egy határozati és rendeleti szabályozás közül a hatékonyabbat választjuk. Jogászként számomra is a rendeletalkotás az, és nem a hivatal képességét kell itt most vizsgálat tárgyává tenni, hiszen képes rá a hivatal, ahogy a beszámolójában ön is hallotta a Gazdasági bizottság előtt, itt az az eredményesség kritériuma, hogy a rendeleti jogalkotással egy gyorsabb reagálású eszköz áll a kormány rendelkezésére.
Azt gondolom, hogy ebben a felelős magatartásban kell gondolkodni a parlamenti képviselőknek, amely nem abban áll, hogy egyes sajtóközleményeket vagy sajtómegnyilvánulásokat kelljen nekünk figyelni. Majd Németh Szilárd képviselőtársammal ezt a vitát lefolytatják a megfelelő alkalommal. Én ebbe nem kívánok belemenni, hogy a hét végi nyilatkozatom mit tartalmazott. Szerintem pontosan ő volt az, aki kellően megfogalmazta kellő időben azt, hogy milyen eredményeket tudtunk elérni a rezsicsökkentés révén az elmúlt időszakban, és ez nem egy marketingtevékenység volt, hanem az állampolgárok havi számlájában megjelenő komoly segítség.
Én azt kérem, hogy a vitában azt az irányvonalat kövessük, amely higgadt és az energiastratégia meghatározásában fontos segítséget tud nyújtani a kormánynak. Én magam bevallom, hogy rendeletpárti vagyok, és azért is támogattam mint a Gazdasági bizottság tagja és mint előterjesztő is ennek a törvényjavaslatnak az elfogadását. Az Unió előtt levő kötelezettségszegési eljárás tekintetében, ha egy varázsgömbbe bele tud tekinteni Szakács képviselőtársam, akkor annak örülnék, de nem hiszem, hogy ilyen képességgel rendelkeznek, a tekintetben, hogy ebből a kötelezettségszegési eljárásból Magyarország milyen eredménnyel fog kijönni. Én ennek a kockázatát is be tudom vállalni a magam szempontjából mint képviselő, hiszen ha egy ország tekintetében gyors energiastratégiai lépések szükségesek, akkor ez a rendeleti jogalkotás révén az energiaszektorban is ebben a szakaszban szükséges.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť