KEPLI LAJOS

Full text search

KEPLI LAJOS
KEPLI LAJOS (Jobbik): Köszönöm szépen, elnök úr. Ennek a törvényjavaslatnak a vitája során már kifejtettük azt az álláspontunkat, hogy pontosan tudjuk, hogy hol született a rezsicsökkentés mint kifejezés, mint politikai marketingtermék: valahol a Habony-művek tájékán. Azt is tudjuk, hogy mi ennek a valódi része, és mi az, ami porhintés, egy politikai kommunikáció. A valódi részével kapcsolatban, a rezsicsökkentéssel kapcsolatos törvényjavaslatokat mindig is támogattuk itt a parlamentben. A másik részét, ami tisztán politikai kommunikációs célokat és a Fidesz hatalomban maradását szolgálja, egyszer sem támogattuk.
Amikor néhány hónappal ezelőtt önök azzal jöttek ide az Országgyűlés elé, hogy rendeleti formáról változtassuk határozati formává a magyar energiahivatal által meghozandó árszabályozási célú szabályozási joganyagot, akkor mi azt mondtuk, hogy ezt nem tudjuk támogatni. Egészen pontosan tartózkodtunk a zárószavazásnál, mert számunkra a rendelet erősebb jogkört biztosít akár Brüsszel ellen, vagy akár bármilyen más olyan folyamat ellen, ami az árcsökkenés fenntartása mellett hathatna, már amennyiben ez az árcsökkenés egyáltalán megjelenik a fogyasztóknál, de ez egy másik lapra tartozó kérdés. Hiszen nagyon sok esetben az egyéb költségek növekedése miatt összességében nőttek a rezsiköltségei a magyar háztartásoknak. Ezt is el kell mondanunk, valahányszor ez a téma szóba kerül.
Annak, hogy mi most mégis támogatni fogjuk ezt a törvényjavaslatot, pontosan az az oka, hogy szerintünk már eleve rossz ötlet volt rendeletről határozatra változtatni. Ezt önöknek akkor az MSZP támogatásával sikerült határozattá átalakítani a rendeletet, most majd a Jobbik támogatásával fog sikerülni visszaalakítani. Itt, az ellenzékben mindenkinek megvan a határozott álláspontja, önök meg úgy hajlanak, úgy látszik, ahogy éppen az aktuális körülmények azt igénylik.
És hát látjuk, igen, Brüsszel részéről is a nyomást, érezzük. És láttuk, ugye, a múlt héten kijött az energia irányelv vagy rendelet Brüsszel részéről, vagy elmondták, hogy a jövőben egy ötéves lauffal, egy átmeneti időszakkal szeretnék teljesen kivezetni a hatósági árakat az európai uniós piacokról, és mindenhol teljesen szabadpiaci árakat szeretnének az energia- és rezsiárak tekintetében, már ami ebből európai uniós hatáskörnek számít és nem tagállami hatáskörnek. Tehát itt elsősorban a gáz és a villamos áram díjáról van szó.
Éppen ezért most látjuk, hogy itt tulajdonképpen olyan eszközökhöz kell nyúlni, amelynek segítségével a magyar nemzeti érdeket jobban tudjuk érvényesíteni. Ebben a tekintetben, energiapolitikánk tekintetében valóban sok a közös vonás a Jobbik és a Fidesz energetikai programja között. Mi nemzeti alapokon képzeljük el Magyarország energiaellátását. Mi nem hajlunk aszerint, hogy hogyan fúj a szél, nekünk van egy 2010-ben és 2014-ben is megfogalmazott energetikai programunk, amihez azóta is tartjuk magunkat, és aszerint szoktunk minden törvényjavaslatra szavazni itt a parlamentben.
A rezsicsökkentéssel kapcsolatban valóban igaz az, amit szocialista képviselőtársam is elmondott, hogy a világpiaci árak lehetővé tették volna az elmúlt években, amikor lement a világpiaci ára a földgáznak, kőolajnak, hogy még nagyobb mértékű, a magyar háztartások számára még kedvezőbb árakat hozzon meg rendeletében az energiahivatal, vagy biztosítsák ezt az árrést, és ne a szolgáltató vagy más tegye zsebre, hanem a magyar fogyasztók zsebében maradjon. És valóban, a rezsicsökkentést több olyan termékre vagy több olyan dologra is ki kellene terjeszteni, mint például a tűzifa, hiszen azt is tudjuk, hogy fával fűtenek a magyarországi otthonok egy jó részében, sőt egyébként a legszegényebb rétegeknél a leggyakoribb ez a fűtési mód. Ők jelen pillanatban kimaradnak ebből a rezsicsökkentési körből.
És most már nem arról van szó, amit néhány hónapja még mondott a kormány, hogy újabb rezsicsökkentéssel szeretnék még tovább csökkenteni a lakosság terheit, hanem most már csak arról van szó, hogy hogyan tudjuk megvédeni a jelenlegi állapotot Brüsszellel szemben, aki bizony el akarja venni ezeket a kedvezményeket, és szabadpiacivá akarja tenni az energiát a teljes Unió területén. Ezt egyébként már a harmadik energiacsomagnál is láttuk, az Európai Unió harmadik energiacsomagjánál, hogy ez a fajta hatósági árszabályozás hosszú távon nem lesz fenntartható.
Természetesen, ha ez valóban arra irányul, hogy a magyar háztartások olcsóbban kapják meg az energiát, akkor legyen, akkor tartsuk fenn, ameddig lehet, ameddig ezt meg tudjuk tenni.
De ami a kritikánk fő éle ezzel párhuzamosan, hogy a kormány nem tesz meg olyan intézkedéseket, amelyek hosszú távon a magyar háztartások számára lehetővé tennék, hogy ne egy nyomott hatósági ár miatt legyen olcsóbb a rezsiszámlájuk, hanem azért, mert kevesebb energiát kell felhasználniuk. Kevesebb villamos áramot, kevesebb hőenergiát, földgázt kell felhasználniuk a háztartásban, mondjuk, azért, mert a magánszemélyek, a háztartások részére is lehetővé teszi a kormány, hogy európai uniós vagy hazai forrásokból leszigeteljék az otthonaikat, korszerűsítsék az épületgépészeti berendezéseiket, és ezáltal egy sokkal kedvezőbb rezsiköltséget, energetikai megtakarítást érjenek el.
Ez nem 10-20 százalékkal, hanem akár a felére csökkenthetné vissza a háztartások energiafelhasználását.
Ez azért is volna jó, mert nyilván Magyarország energetikai kitettségét, importfüggőségét is csökkentené, tehát hosszú távon csak ez a jó befektetés. Látszik, hogy nagyon nyikorog, recseg-ropog minden eresztékében ez az önök által összetákolt, rezsicsökkentés nevű, félig politikai marketingeszköz, félig jogi tákolmány. Hiába adjuk mi meg a támogatást a kétharmados törvényekhez, hogy legalább ezzel a 10-20 százalékkal csökkenjen a lakosság terhe, ha nem tesznek eközben olyan lépéseket, hogy hosszú távon is fenntartható legyen ez a folyamat, akkor egyszer csak össze fog omlani, és a magyar lakosság majd azt fogja észrevenni, hogy hirtelen megemelkednek, nem 10 vagy 20 százalékkal, hanem akár másfélszeresére is az energiahordozók árai, mert elszabadulnak az árak.
Tehát mindenképpen szeretnénk a kormányt figyelmeztetni, hogy túl azon, hogy most ezzel még ideig-óráig ki tudják húzni és ezen az árszínvonalon meg tudják tartani az energiaárakat, tegyék meg a szükséges intézkedéseket.
Ne csak a választásokig lássanak előre, ne csak 2018-ig, hanem hosszabb időtávon is figyeljék azt, hogy mi a magyar lakosság valódi érdeke, és mivel lehet hosszú távon fenntartható folyamatokat elérni, ami nem politikai célokat szolgál, nem egy-egy kormányzati ciklusra, nem négy évre tervez, hanem akár évtizedekre előre. Ha ilyen intézkedéseket fognak idehozni, azt is nagyon szívesen támogatni fogjuk. De ami még valószínűbb, hogy ezekre az intézkedésekre már csak 2018 után egy Jobbik-kormány alatt fog sor kerülni. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)
(19.40)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť