KÓSA LAJOS

Full text search

KÓSA LAJOS
KÓSA LAJOS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! A közelmúltban a rendszerváltás óta (Zaj. - Az elnök csenget.) volt legnagyobb jelentőségű bérmegállapodást kötötte a kormány a munkaadókkal és a munkavállalókkal. Ennek kapcsán Magyarország megindulhat azon a bérfelzárkózási úton, aminek a végcélja mégiscsak az, hogy a magyar bérszínvonal az európai uniós átlaghoz közelítsen. Ennek érdekében természetesen a megállapodáson túl, aminek óriási jelentősége van, hiszen 15 százalékkal emelkedik most a minimálbér és jövőre 8 százalékkal, a szakmunkás-minimálbér 25 százalékkal emelkedik most és jövőre még 12 százalékkal, a társadalombiztosítási költségek 5 százalékkal csökkennek, ezzel megteremtve a fedezetet a béremeléshez 5 százalékkal és még 2 százalékkal jövőre, tehát ez önmagában is egy rendkívül jelentős béremelés. De nagyon fontos azt tudni, hogy a parlamentnek is van feladata ezzel, hiszen ha az idevonatkozó jogszabályokat még ebben az évben nem tudjuk elfogadni, akkor január 1-jétől az általunk elképzelt felzárkózási rendszer nem tud elindulni.
Persze mindenki eldöntheti, hogy mit tart fontosnak és mit nem. Nyilvánvalóan az emberek is tudnak számolni, akármit mondanak a szocialisták, két számot kell összehasonlítani: a szocialisták utolsó évében 73 500 forint volt a minimálbér, január 1-jé-től 27 500 forint lesz… (Közbeszólások az MSZP soraiból.) …127 500 forint lesz. Na most, a 73 500 forint nyilvánvalóan drámaian kevesebb, mint a 127 500 forint, bármit mondanak a szocialisták a béremelésről, az ő produkciójuk az, hogy Magyarországon a minimálbér minimálisan emelkedett, és Magyarországon egész egyszerűen nemhogy bérfelzárkózás valósulhatott volna meg, hanem a reálbérek tekintetében is folyamatosan csökkent az ország lehetősége és pozíciója.
Én most arra szeretném kérni a képviselőket, hogy támogassák azt a törvénymódosítást, ami az adócsomagnak ezt a részét jelenti, támogassák az adócsökkentést, és támogassák azt, hogy az adócsökkentésen keresztül megvalósulhasson a minimálbéremelés is. A kettő nyilván csak egyszerre értelmezhető, hiszen csak a szocialisták képesek arra, hogy egyszerre keveselljék a minimálbéremelést és követeljenek sokkal többet, és ugyanazzal a mozdulattal egyszerre sajnálkozzanak azon, hogy a minimálbér-emelkedés tönkreteszi a vállalkozásokat. És ez őket nem zavarja, de a valóság zavaró tényei nem kell hogy zavarják a szocialistákat ebben a tekintetben. Nekünk muszáj egy megvalósítható programot ideterjeszteni a parlament elé, azzal, hogy ennek a megszavazása egész biztosan nem a magyar gazdaság tönkretételét szolgálja, hanem a magyar gazdaság versenyképességét is képes javítani. Így kellett a megállapodást megkötni.
(13.50)
Természetesen nemcsak a gazdasági folyamatok és a gazdaságban zajló béremelések foglalkoztatnak bennünket, hanem ennek kapcsán számos egyéb ágazatban a béremelés részben már korábban megtörtént, részben még előttünk áll.
A parlament egy ötpárti megállapodással a polgármesterek bérrendezését is előkészítette, ezzel kapcsolatban a következőt szeretném a képviselőtársaknak mondani: teljesen nyilvánvaló, hogy az a javaslat csak részlegesen kezelte, amit az ötpárti megállapodás elfogadott, részlegesen kezelte a problémát. Meggyőződésünk, hogy a rendszer egészét kell újragondolni és majd a magyar önkormányzatokról szóló törvényben a polgármesteri, képviselői javadalmazások kapcsán egy átfogó megoldást és rendezést kell letenni az asztalra. Tehát ez az ügy nem lekerült a napirendről, hanem a februári ülésszakon ezzel kell foglalkoznunk, annak a megállapodásnak a megfogalmazásával, amit egyébként az ötpárti megállapodás magában tükrözött.
Összességében azt szeretném kérni a képviselőtársaktól, hogy támogassák a kormány adócsökkentési javaslatát, és támogassák azt, hogy ez az adócsökkentés lehetővé tegye a bérfelzárkózás megkezdését és azt a béremelést, ami minden magyar dolgozó számára egy kedvező béremelkedési folyamatot indíthat el. Kérem a támogatásukat. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť