DR. VINNAI GYŐZŐ

Full text search

DR. VINNAI GYŐZŐ
DR. VINNAI GYŐZŐ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Én nem a képviselő asszonyra szeretnék reagálni, hanem Hiller István hozzászólására. Sajnálom, hogy kiment, mert Hiller István a törvénymódosítás kapcsán beszélt a változásról, beszélt arról, hogy az oktatásban változás érzékelhető, vagy legalábbis ebben az anyagban ezt éri a sorok között tetten. Szerintem ez így helyes, akár lesz új Széll Kálmán-terv, akár nem lesz ilyen a sajtóinformációk alapján, hogy ezt a nagy rendszert mindig változtatni kell, mindig egy kicsit jobbá kell tenni, de én egy konkrét dologra szeretnék reagálni úgy, mint aki a felsőoktatásban három évtizedet eltöltöttem. Igaztalannak tartom azt, amit ő mond, hogy a felsőoktatásba jelentkezők számát csökkentettük vagy bezártuk volna a kapukat azzal, hogy a szakképzést átalakítottuk, módosítottuk, és azt szeretnénk, hogy legyen szakképzett munkaerő.
Szeretném elmondani, hogy Magyarországon a szakközépiskola még az új szakképzési törvény előtt egy nagyon népszerű iskolatípus volt, többen jelentkeztek, mint a gimnáziumba, és a mostani módosítás kapcsán a szakgimnáziumokból ugyanúgy van lehetőség egyetemre és főiskolára menni, emelt szintű érettségit tenni vagy akár most már középszintű érettségit tenni. Tehát én azt gondolom, hogy a családok dönthetik el a gyerekek tehetsége, szorgalma alapján, hogy hová mennek, de az nem kérdés, hogy az egyetemi és főiskolai végzettség mellett, ami kívánatos egy társadalom számára - én ott voltam, de ha mondjuk, nem a munkaerőpiac igényeinek megfelelően képzünk, hanem száz olyan szakos hallgatót, akiből csak tíz tud a munkaerőpiacon elhelyezkedni, akkor lehet azon gondolkodni, hogy azokat a diákokat vagy más egyetemre, főiskolára orientáljuk, vagy éppen a szakképzésbe vonjuk be. Mert az, hogy ma szakképzettmunkaerőhiány van, az, hogy a szakmatanulásnak vissza kell adni a becsületét, véleményem szerint nem lehet kérdés, akár ellenzéki padsorokban, akár kormánypárti padsorokban ülünk. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť