DR. FÓNAGY JÁNOS

Full text search

DR. FÓNAGY JÁNOS
DR. FÓNAGY JÁNOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Valóban, a Központi Nukleáris Pénzügyi Alap azon alapelvre tekintettel jött létre, amelynek értelmében a radioaktív hulladékok kezelése nem jelentett elháríthatatlan és elfogadhatatlan terhet a következő generációkra, azaz a költségeit azoknak kell megfizetni, akik a nukleárisenergia-termelés és az izotópalkalmazás aktuális hasznait élvezik.
Az atomtörvény alapján a nukleáris létesítmény üzemeltetője köteles a radioaktívhulladék-kezelés és -leszerelés költségét viselni az alapba történő befizetés útján. Azaz a hulladékkezelés költségeit az atomenergia azon alkalmazói viselik, akiknél a hulladék keletkezik.
Az alapba történő jövőbeli befizetések úgy vannak ütemezve, hogy azok az addig felhalmozott pénzállománnyal együtt biztosítsák a jelentkező költségek fedezetét.
A kormány által elfogadott nemzeti program szerint a 2080-as évekig folyamatosan jelentkező mintegy 1650 milliárd forint jelenértéke 672 milliárd forint körül mozog. Az eddig az alapba felhalmozott mintegy 246 milliárd forintot úgy kell tehát kiegészíteni a kötelező évenkénti befizetéssel, hogy az alap kezelési elveinek megfelelően rendelkezésre álljon ezen jelenértékű összeg fedezete az atomtörvényben nevesített és ön által felsorolt finanszírozandó tevékenységekre.
A szükséges összeg rendelkezésre állásának biztosítékaként az alap bevétele és év végi maradványa nem vonható el, az alapba befizetett pénzösszegeket a Magyar Államkincstár elkülönített számlán vezeti.
Köszönöm a lehetőséget, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť