CSERESNYÉS PÉTER

Full text search

CSERESNYÉS PÉTER
CSERESNYÉS PÉTER nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Az ön által elmondottakkal ellentétben a hatályos munkajogi szabályok a korábbiakhoz hasonlóan rendelkeznek a munkaviszony létesítésével és bejelentésével kapcsolatos kötelezettségekről. Szigorúan tilalmazzák a bejelentés nélküli foglalkoztatást, hasonlóképpen változatlan a munkaügyi ellenőrzésről szóló törvénynek a bejelentés nélküli foglalkoztatással kapcsolatos szankciórendszere.
A munkaügyi hatóság ellenőrzési tervei évek óta kiemelt feladatként határozzák meg a bejelentés nélküli foglalkoztatás feltárását és visszaszorítását. (Gúr Nándor folyamatosan közbeszól.) A munkaügyi hatóság létszáma az elmúlt években tényleg csökkenő tendenciát mutatott, azonban 2010 óta így is 1 milliónál több munkavállaló foglalkoztatásának körülményeit vizsgálta meg a hatóság. A munkaügyi ellenőrzések rendszere és hatékonysága azonban ezzel párhuzamosan növekedett. Az ellenőrzések hatékonyságának növekedését mutatja az ellenőrzéssel érintett munkáltatók, munkavállalók, valamint a jogsértéssel érintett munkáltatók, munkavállalók száma közötti olló szűkülése. Ez azt jelenti, hogy a munkaügyi ellenőrzések jelentős többsége olyan munkahelyekre irányul, ahol ténylegesen megsértik a munkavállalók jogait.
Képviselő úr következtetésével szemben a meglátásom szerint az, hogy az adóhatóság és a munkaügyi ellenőrzést végző munkatársak egyre több ügyet derítenek föl, ez nem a feketegazdaság növekedésére utal, hanem arra, hogy az adóhatóság és a munkaügyi hivatal munkájának hatékonysága javul. Az, amit ön elmondott, az az önök idejében volt igaz, és éppen azért vannak ilyen nagy számok, mert most kezdjük rendbe tenni az önök által elhibázott foglalkoztatáspolitikai tevékenységet. (Gőgös Zoltán: Azért ezt nem gondolod komolyan, ugye?) Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť