DEMETER MÁRTA

Full text search

DEMETER MÁRTA
DEMETER MÁRTA (MSZP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Államtitkár Úr! Röviden összefoglalva: a törvény céljával egyetértünk. Azzal, hogy minél inkább sarkalljuk a fiatalokat a sportra, illetve minél inkább közelebb hozzuk a fiatalokat a honvédelem ügyéhez, itt az Országgyűlésben mindannyian egyetértünk. Nyilvánvaló, hogy ehhez bizonyos feltételeknek teljesülniük kell a sport területén. Mind infrastrukturális, mind pedig a családok anyagi helyzetéből adódóan még bőven van tennivalója a kormánynak, a honvédelem területén pedig az elsődleges módja, hogy a fiatalokat közelebb hozzuk ehhez az ügyhöz, az, hogy perspektívát kínálunk számukra a Magyar Honvédségben, hogy tudjanak tanulni, szerződéses katonaként vagy hivatásosként tudjanak részt venni a honvédség munkájában.
Éppen ezért azt gondoljuk, hogy most nem egy hatalmas rendszert kell újonnan kiépíteni, hanem mivel jelenleg is nagyon sok sportegyesülettel - és a jövőben nyilván akár bővíthető lenne ez a kör - van szerződése a Honvédelmi Minisztériumnak szerződése, van erre kialakult rendszer, azt gondoljuk, hogy inkább azt lenne szükséges támogatni. Az előterjesztő szándéka szerint ez a törvényjavaslat összefügg a területi tartalékos rendszer kialakításának az elképzelésével, amiről szintén azt gondolom, hogy egy ilyen rendszer, egy ilyenformán képzett önkéntes tartalékos állomány semmiképpen nem pótolhatja a Magyar Honvédség professzionális állományát. Tehát a jelenlegi környezetben, abban az állapotban, amiben a Magyar Honvédség van, az elsődleges út az állománynak, a jelenlegi professzionális állománynak a mielőbbi feltöltése, ösztönzők beépítése a rendszerbe, haditechnikai modernizáció.
S itt szeretném még megemlíteni azokat a közalkalmazotti státuszú honvédelmi dolgozókat - 6500-an vannak -, akik eddig összesen bruttó 16 ezer forintos emelést kaptak az elmúlt években. Nyilván az ő jövedelmi helyzetüket is rendezni kell, elismerve azt, hogy a hivatásos állomány számára adott illetményfejlesztés egyébként egy pozitív előrelépés. Tehát pontosan azért, mert az alapvető célokkal egyetértünk, viszont nagyon sok aggályt tudunk megfogalmazni a törvény többi részével szemben, ezért a holnapi napon tartózkodni fogunk a szavazáskor. Köszönöm. (Taps az MSZP soraiban.)
(19.30)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť