DR. SIMON MIKLÓS

Full text search

DR. SIMON MIKLÓS
DR. SIMON MIKLÓS (Fidesz): Köszönöm. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A belügyminiszter úr által benyújtott törvényjavaslat két törvényt módosítana. A rendőrségről szóló törvény kapcsán a rendőrségi adatkezelés és az adatfeldolgozás általános szabályai egészülnének ki új rendelkezésekkel. Az állam működése, illetve a lakosság ellátása szempontjából kiemelten fontos létesítményekkel kapcsolatos szabályozáson módosítana a jelenlegi javaslat. A szabályozásba fontos garanciális szabályok is beépítésre kerülnek.
A rendőrségről szóló törvény másik módosítása, hogy a rendőrség a harmadik országbeli személyek ujjlenyomatát a terrorizmus elleni fellépés érdekében a határrendészeti nyilvántartás részeként kezelhesse, és azt átadhassa. Ezek mellett a törvényjavaslat legfontosabb szabályozási területe az úgynevezett prepaid SIM-kártyák ügye. Ez év októberében derült ki az az eset, hogy egy hajléktalan nevére szervezett bűnözők 200 ezer feltöltős SIM-kártyát vásároltak. A kártyák egy része a párizsi és a brüsszeli terrorcselekményeket végrehajtó terrorista sejt tagjaihoz kerültek. Ezt követően a Belügyminisztérium ígéretet tett, hogy átnézi a szükséges módosításokat, így a jelenlegi javaslat az elektronikus hírközlésről szóló törvény módosításával rendezné a prepaid SIM-kártyákra vonatkozó szabályozást és az azokra vonatkozó adatkezelést.
Magyarország nemzetbiztonsági, bűnmegelőzési és bűnüldözési érdekeire tekintettel szükséges a hatályos szabályok kiigazítása, szigorítása. Az általános vita során az összes parlamenti párt jelezte, hogy a Nemzetbiztonsági bizottság ülésén a parlamenti pártok kaptak egy beszámolót a jelenlegi helyzetről, és már ott is született egy megállapodás a jelenlegi szabályozás szigorításáról. A Belügyminisztérium ötpárti egyeztetést is összehívott, amelyen egyetértés mutatkozott a szigorítás részleteiről. A bizottsági módosítóba bekerültek az ötpárti egyeztetésen elfogadott javaslatok, mert a szigorítással a kormánypárti és az ellenzéki képviselők is egyetértettek.
A módosítás így rögzíti, hogy ezeket az előfizetéseket nem lehet továbbértékesíteni, és az előfizetői szolgáltatás igénybevételét lehetővé tévő SIM-kártyát harmadik személynek abban az esetben lehet átadni, ha az azonosításhoz szükséges adatokról a SIM-kártya átadását megelőzően a szolgáltatót tájékoztatta az előfizető. A szolgáltató köteles lesz az előfizető megfelelő adatait ellenőrizni és rögzíteni, évente pedig felülvizsgálni. Sikeres adatellenőrzés hiányában az előfizetői szerződés nem lesz megköthető a jövőben.
Tisztelt Képviselőtársaim! A Fidesz-frakció támogatja a törvényjavaslatot, hogy ezek a szükséges változások életbe léphessenek, mert ezekkel a módosításokkal az ilyen jellegű visszaélések kezelhetőek lesznek, a biztonsági kockázatok pedig csökkenthetők. Köszönöm megtisztelő figyelmüket.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť