POGÁCSÁS TIBOR

Full text search

POGÁCSÁS TIBOR
POGÁCSÁS TIBOR belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! A törvényjavaslat általános vitáján és a bizottsági tárgyalások során elhangzottak alapján egyértelműnek látszik, hogy a rendőrségről szóló törvény és az elektronikus hírközlésről szóló törvény módosítását a többség szükségesnek és indokoltnak tartja.
A rendőrségről szóló törvény módosításának célja, hogy az állam működése, illetve a lakosság ellátása szempontjából kiemelten fontos létesítmények biztonságos üzemeltetésével közvetlenül összefüggő műszaki adatok, valamint a létesítmény működéséhez kapcsolódó, a létesítmény- és személyvédelemre vonatkozó adatok megismerése iránti igényt nemzetbiztonsági érdekből, illetve a bűncselekmények megelőzése érdekében el kell utasítani, ha az adat megismerése Magyarország nemzetbiztonsági vagy bűncselekmények megelőzéséhez fűződő érdekeit veszélyezteti.
A rendőrségről szóló törvény módosításának további célja, hogy a rendőrség a harmadik országbeli személyek ujjlenyomatát a terrorizmus elleni fellépés érdekében a határrendészeti nyilvántartás részeként kezelhesse és átadhassa.
(18.10)
Az elektronikus hírközlésről szóló törvény módosításának célja, hogy Magyarország nemzetbiztonsági, bűnmegelőzési és bűnüldözési érdekeire, különösen a terrorizmus elleni fellépésre tekintettel szükséges az előre fizetett díjú, előfizetői mobil rádiótelefon-szolgáltatásokkal, azaz a feltöltőkártyás mobil rádiótelefon-szolgáltatásokkal való visszaélések megelőzése, kiküszöbölése.
A Honvédelmi és rendészeti bizottság a részletes vitát lezáró módosító javaslatában egyes képviselői módosító javaslatok hasonló tartalommal szereplő módosításainak kisebb jogtechnikai pontosításait összefoglalta. Ezekkel a kormány a bizottsági részletes vitát lezáró módosító javaslatban megfogalmazott formában egyetértett.
A támogatott javaslatok alapján a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke rendeletben megállapítja az előre fizetett díjú, előfizetői mobil rádiótelefon-szolgáltatásra irányuló előfizetői szerződések számát. A mobilszolgáltató köteles leellenőrizni annak a harmadik személynek az adatait, akinek az előfizető átadja a feltöltőkártyáját. A szolgáltató ellenőrzési kötelezettsége a szerződés megkötése napjától évente fennáll az előfizető személyazonosságának megállapítása érdekében. A szolgáltató, ha valami rendellenes körülményt tapasztal az ügyfél-azonosító adatok valódiságával vagy az előfizetéssel kapcsolatban, akkor a rendvédelmi szerveknek jelzést küld. Továbbá az előfizető személyazonossága igazolása online regisztrációval is lehetővé válik.
Meghatározásra kerültek az előfizetői szerződés azonnali hatállyal történő felmondásának okai is. Változott a szabályozás a tekintetben, hogy ha az előfizető a SIM-kártya átadását megelőzően nem tájékoztatja annak a harmadik személynek az adatairól a szolgáltatót, akinek átadta a SIM-kártyáját, akkor a szolgáltató ötnapos határidővel felmondja az előfizetői szerződést.
Kiegészítésre került a törvényjavaslat azzal az átmeneti rendelkezéssel, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökének rendeletben meghatározott számot meghaladó feltöltőkártyával rendelkező előfizető 2017. június 30-ig köteles nyilatkozni arról, hogy a meghatározott számot meghaladó szerződései közül mely szerződéseket kívánja fenntartani. Az előfizető többi szerződése 2017. július 1-jétől megszűnik. Továbbá felhatalmazó rendelkezésekkel kerül kiegészítésre a törvényjavaslat, amelyek alapján a kormány megállapíthatja azt a szervet, amely felé a szolgáltató jelzést küld, valamint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke rendeletben szabályozza a feltöltőkártyás szerződések számát a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításért felelős miniszter véleményének kikérésével.
Látható, hogy a kormány által támogatott javaslatok a feltöltőkártyás telefonokkal kapcsolatos előírások szigorítását tartalmazzák a szabályozás céljának elérése érdekében.
Meglátásom szerint mind a rendőrségről szóló, mind az elektronikus hírközlésről szóló törvény módosítása hozzájárul hazánk biztonságának növeléséhez, a terrorizmus elleni fellépés hatékonyságához.
Tisztelt Ház! Tisztelt Országgyűlés! Kérem, hogy a benyújtott javaslatokat az elhangzottak szerint támogassák. Köszönöm a szót, elnök úr. (Szórványos taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť