DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Úgy gondoltuk, hogy azt az egészségtelen állapotot, ami 2010-ben is jellemző volt a magyar egészségügyre, hogy ott, ahol a legkevesebb beteg fordult meg, ott költöttünk a legtöbbet az egészségügyre, ahol pedig a legtöbb beteg fordult meg, ott költöttük a legkevesebbet, ezt igyekszünk arányosítani, és minél több forrást az alapellátásnak biztosítani, és arányaiban is növelni az alapellátásra fordítható tételeket. Ezt meg is tudtuk tenni, hiszen az utóbbi években érezhető többletforrás van az egészségügyben, ha csak az Egészségbiztosítási Alapot nézzük, 1500 milliárd forint alatt indultunk, és a jövő évi költségvetés már 2000 milliárd forintnál is többet tartalmaz. Tehát vannak is többletforrások, azoknak az elosztásáról is tudunk beszélni, amelyek nemcsak a béremelésekben nyilvánulhatnak meg, hanem másfajta többletfinanszírozásban is.
De azért a béremelést sem hagyhatjuk szó nélkül, hiszen az is az orvosok esetében idén szeptembertől már 107 ezer forintot, jövő évben további plusz 100 ezer forintot eredményez, összességében 207 ezer forintnyi béremelést. A szakdolgozók, ápolók esetében pedig idén szeptember 1-je 26,5 százalékos béremelést hozott, jövő év november 1-je 12 százalékot hoz, majd az utána következő november 1-jéig további 8 és 8 százalékot, összességében 2012 és 2018 között egy duplázást hoz a szakdolgozók esetében.
Az alapellátásban a háziorvosok részére már többedik olyan évben élünk, amikor plusz 10 milliárd forint támogatást biztosít a költségvetés a háziorvosoknak. Ezzel az ő támogatásuk, a rendelkezésükre álló költségvetési keret is már közel másfélszeresére nőtt a korábbi kerethez, 2010-hez képest.
Ugyanakkor fontosnak tartottuk az idei évi költségvetésben is a védőnői szolgálatok számára kifejezetten címzett, pántlikázott többletforrásnak a beemelését, 2 milliárd forint az a keretösszeg, amelyet a költségvetés erre fordít. Erre lehet fordítani, és másra nem lehet. Ez a 2 milliárd forint sokféleképpen jut el a védőnőkhöz, sokféle szolgáltató van, van, ahol az önkormányzat teszi ezt meg, van, ahol más módon történik meg. Éppen ezért nem beszélhetünk annyira egységes munkajogi vagy más viszonyokról, mint egyéb esetekben, mondjuk, mint az ápolóknál vagy a pedagógusoknál, itt sokkal összetettebb az, hogy kit milyen konkrét szerződéses formában alkalmaznak. De úgy gondoltuk, hogy a finanszírozási díjtétel emelése, amely a finanszírozási díjak növekedésével jár, az egyértelműen többletforrást juttat ide, és így a védőnői ellátás finanszírozását ezzel a 2012. novemberi 14 százalékos emelés után újból meg tudtuk emelni.
Ahogy ön is mondta, ez a 2 milliárd forint körülbelül 30-35 ezer forintot jelent, ugyanakkor látható volt, hogy bár a védőnők elsöprő többségéhez megérkezett ez a 30-35 ezer forint, de bizonyos szolgáltatók, bizonyos önkormányzatok nem tették ezt meg, és kvázi lenyelték a különbözetet, lenyelték a 35 ezer forintnak egy részét, és nem mindegyiket adták tovább a védőnőknek. Ezért hoztunk idén augusztus 31-én egy kormányrendeletet, a 258/2016-os kormányrendeletet, amely a korábbi 43/1999-est módosította. És ez egyértelművé tette - szó szerint idézem a kormányrendeletet -, hogy ezt a megemelt összeget „köteles a szolgáltatónál védőnői szolgálatot ellátó védőnők havi díjazásának a 2016. július havi díjazásuk arányában történő megemelésére fordítani, első alkalommal a 2016. szeptember hónapra járó díjazással egyidejűleg”. De tartalmazza ez a visszamenőlegesen járó különbözetnek a kifizetési kötelezettségét is. Tehát a szeptember 1-jén megjelent Közlöny egyértelművé tette, hogy augusztustól be kell építeni ezt a többletfinanszírozást a védőnők bérébe, sőt ki kell fizetni az előző hónapoknak is a különbözetét. Aki ezt nem teszi meg, az a kormány által augusztus 31-én hozott rendeletet megszegi, jogszabálysértő.
Tehát a védőnőknek mindenképpen jár ez a többlet 30-35 ezer forint havonta. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť