LÁZÁR JÁNOS,

Full text search

LÁZÁR JÁNOS,
LÁZÁR JÁNOS, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Köszönöm szépen. Igen tisztelt Elnök Úr! Nagyra értékelem, már csak a hosszú távra való tekintettel is, Gúr Nándor képviselőtársam pályafutását, aki még a pártbizottságon kezdte a munkáját, így politikai szónoklattanból nálunk sokkal jobb képzést kapott. Ezért elismeréssel illethetjük.
Azt is értékelem egyébként, hogy a nyugdíjasok érdekében nagyon sok munkát végzett az elmúlt húsz esztendőben, például fölemelt kézzel támogatta és megszavazta a 13. havi nyugdíj megszüntetését. Az is egy komoly politikai teljesítmény volt, ezért pont tőle - aki a Magyar Szocialista Párt egyébként nagy elismerésnek örvendő és köztiszteletben álló szociálpolitikusa - kapni azokat a szavakat, hogy mi a helyzet a nyugdíjemeléssel… Önöknek még nagyon sok évig hallgatni kell nyugdíjügyben, hogy el tudják feledtetni azt, hogy megszüntették a 13. havi nyugdíjat, és bűnbocsánatot nyerjenek a nyugdíjas-társadalom részéről.
Mi arra tettünk ígéretet, hogy megpróbáljuk megőrizni a nyugdíjak vásárlóértékét. Én természetesen tisztában vagyok vele, hiszen a választókerületemben rendszeresen találkozom nyugdíjas választópolgárokkal, pártállástól függetlenül, megvan a maguk véleménye a 0,9-es emelés szándékáról. Tisztában vagyok azzal is, hogy a magyar nyugdíjas-társadalom döntő része kisnyugdíjasokból áll, Magyarországon a 2,2 millió nyugellátásban, tehát időskori nyugdíjellátásban részesülők közül 12 ezer embernek van 300 ezer forintnál magasabb nyugdíja, alapvetően 130 ezres vagy az alatti nyugdíj van, a nyugdíjasok többsége a 80-130 ezer forintos sávban van. Ezért kezdeményeztünk egy egyeztetést ezen a héten és a múlt héten is az Idősek Tanácsával, hallgattuk meg a véleményeket.
S amennyiben a minimálbér emelésére igent mond a munkaadók és a munkavállalók közössége, ami érdemben fogja az inflációt befolyásolni, akkor az a kötelességünk, hogy a nyugdíjak és a nyugdíjasok szempontját, az idősek szempontját is mérlegelje a kormány.
Egyébként csak megjegyzem, hogy a valóságban, a Nemzeti Bank előrejelzése ide vagy oda, a reálgazdaságban az idei esztendőben, 2016-ban kevesebb mint félszázalékos infláció volt. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť