FIRTL MÁTYÁS,

Full text search

FIRTL MÁTYÁS,
FIRTL MÁTYÁS, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az Országgyűlés 2013-ban döntött a Magyar Honvédség részletes bontású létszámáról. Az azóta eltelt időszakban jelentősen megnövekedett térségünk migrációval összefüggő veszélyeztetettsége, továbbá más, kiszámíthatatlan globális folyamatokkal összefüggően az azokból adódó biztonsági kihívások sokasodtak, így a Magyar Honvédség szerepe, feladatrendszere is módosult, továbbá az Alaptörvénynek megfelelően kiegészült a terrorveszélyhelyzetben ellátandó új feladatokkal.
Az új biztonsági kihívásokra adott megfelelő válaszok, továbbá a nemzetbiztonsági stratégiával és a nemzeti katonai stratégiával kapcsolatos feladatok szükségessé és indokolttá teszik az engedélyezett létszám növelését, az állománycsoportok közötti arányok korrekcióját. Ezért a napirenden lévő határozatmódosítás arra tesz javaslatot, hogy a honvédség engedélyezett státuszainak száma 29 700-ról 31 080-ra növekedhessen, illetve, hogy megtörténhessen az a már említett korrekció, amely a honvédség belső állományarányait a tiszti létszám változatlanul hagyásával, valamint az altiszti és a legénységi állománycsoport létszámának a növelését jelenti.
Az újabb 1080 státuszra a honvédség új területvédelmi feladatokat ellátó katonai szervezeteinek megalakítása miatt, illetve a migrációs kihívással, a biztonsági helyzet változásával és az egyes katonai képességek fejlesztésével összefüggő feladatok miatt van szükség. Emellett még további, mintegy 300 fős képességfejlesztési tartalék képzése is szükségessé vált, mely a legénységi katonai státuszok növekményeként jelentkezik, rendszeresítésük azonban a feladat tényleges megjelenésekor történik meg, összhangban a NATO-környezet által meghatározott képességfejlesztési célokkal.
Tisztelt Ház! A honvédség létszámnövekedésének, illetve az egyes állománycsoportokon belüli arányok változtatásának szükségessége kapcsán fontos kiemelni a haderő csaknem egészét érintő fejlesztések eredményességét, amelyeknek köszönhetően mára már a Magyar Honvédség képességmegtartásának korszakán túlvagyunk, és a Magyar Honvédség képességfejlesztésének korszakába léphettünk.
A valós képességnövekedést jelző fontos előrelépések között készen áll az új honvédelmi és had-erő-fejlesztési program, továbbá számos közelmúltbeli szakmai esemény a bizonyítéka annak, hogy Magyarország megfelelő védelmet biztosít a jogállami követelményeknek megfelelően, és hogy megbízható szövetségesei vagyunk az előbb tárgyalt törvény kapcsán a NATO-nak. Fontos, hogy az ország biztonsága érdekében a kormány által alkalmazott hármas védelem részeként több, a honvédek elismerését, továbbá a honvédelem feladatellátása hatékonyságát biztosító jogszabályról döntöttünk az eredményes feladat-végrehajtás céljával, a fejlesztések során pedig a honvédség szakmai igényeit vesszük figyelembe.
A honvédelem ügyében a honvédség kötelékében feladatot teljesítők elismerését és megbecsülését erősítő törvénymódosítással, a kiszámítható katonai életpályamodellel a kormányzat szeretné megbecsülni katonáit, kiszámítható jövőt biztosítva nekik. Továbbá egyre több fiatalnak kínáljuk fel az önkéntes tartalékos katonai szolgálat lehetőségét, hogy akár hivatásszerűen is elköteleződhessenek a honvédelem ügyének. Köztudott, hogy a létszám megtartása és növelése kapcsán több toborzási programra sor került már.
A Honvédelmi Sportszövetség megalakítása is folyamatban van. Tegnap szavaztunk a törvényről, így a sporton keresztül szólítjuk meg a haza védelmére elkötelezett fiatalokat. Meggyőződésünk, hogy a honvédelem ügye nemzeti ügy, ezért az is meggyőződésünk és egyben célunk, hogy a felsorolt törvénymódosítások sora a biztonságunkat erősíti, hazánk, a magyar állampolgárok, a magyar családok védelmét szolgálja, ami mindannyiunk hazafias kötelessége és felelőssége.
Ebben a kontextusban is szemlélve kell megítélnünk azt a folyamatot, amelynek következtében a megváltozott biztonsági környezet, a tömeges migráció okozta válsághelyzet, a terrorveszély folyamatosan változó feladatrendszert állít a honvédség elé, amelynek a honvédség ez idáig kiválóan megfelelt. És mint minden alkalommal, most is, ezúton is szeretném megköszönni a Magyar Honvédség folyamatos helytállását, azt, hogy a honvédség minden tagja minden körülmények között, magas színvonalon szolgálja a magyar emberek biztonságát.
Tisztelt Ház! Az elmondottak értelmében a KDNP-frakció nevében a Magyar Honvédség részletes bontású létszámáról szóló 35/2013. (V. 16.) országgyűlési határozat módosításáról szóló H/12926. számú országgyűlési határozati javaslatot az Országgyűlésnek elfogadásra javaslom, és kérem képviselőtársaimat, hogy ők is ennek szellemében támogassák a törvényjavaslatot. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť