VARGHA TAMÁS

Full text search

VARGHA TAMÁS
VARGHA TAMÁS honvédelmi minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az előttünk fekvő előterjesztés célja a Magyar Honvédség engedélyezett létszámának korrekciója. A honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló törvény értelmében az Országgyűlés állapítja meg a honvédség részletes bontású létszámát, ideértve az önkéntes tartalékos katonákat is. E kötelezettségének az Országgyűlés 2013-ban a 35. számú országgyűlési határozatában tett eleget.
A határozat hatálybalépése óta eltelt több mint három esztendőben a biztonsági környezet megváltozása, a honvédség szervezeteinek kormányzati és ágazati döntések alapján végrehajtott fejlesztése nyomán szükségessé vált az engedélyezett létszámok, létszámarányok felülvizsgálata és annak megváltoztatása. Ezért a kormány egy határozati javaslatot terjeszt az Országgyűlés elé a honvédség engedélyezett létszámának megváltoztatására, pontosan 29 700-ról 31 080-ra történő emelésére, és ezzel ez a határozat, amennyiben az Országgyűlés elfogadja, korrigálja és javítja a honvédség belső állományarányait is, hiszen változatlanul hagyja az engedélyezett tiszti létszámot, és az altiszti és legénységi állománycsoportban 1380-nal növeli az engedélyezett státuszok számát. Szeretném hangsúlyozni, hogy a döntés nem a honvédség tényleges létszámára vonatkozik, hanem a honvédség szervezetében legfeljebb rendszeresíthető beosztások számának meghatározására vonatkozik.
Néhány konkrét fejlesztés, döntés, ami megalapozza ezt a létszámváltoztatást.
(9.00)
A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ feladatrendszerének több ütemben végrehajtott módosítása, így néhány kórház feladatainak részleges átvételével összefüggésben közalkalmazotti, a védelem-egészségügyi feladatrendszer átalakítása következtében pedig katonai státuszok kerültek rendszeresítésre. A honvédség szervezeteinek alaprendeltetéstől eltérő helyőrségi, rendészeti és baleseti helyszínelési feladatok optimalizálása érdekében ezek a feladatok egy új, központi feladatokat ellátó honvédségi szervezet részére kerültek átadásra és a központosított helyőrségi, rendészeti és baleseti helyszínelési feladatok biztosítására új katonai státuszokat kellett rendszeresíteni.
Megalakult a Magyar Honvédség II. Vitéz Bertalan Árpád különleges rendeltetésű ezrede, amelynek vezetői és biztosító szervei létrehozatala érdekében kellett új státuszokat biztosítani.
A honvédség békelétszámhiányának csökkentése érdekében megerősítettük a honvédség toborzó tevékenységét végző katonai szervezetet, és kialakítottuk a hadkiegészítés és felkészítés új középszintű szervét. Egyes honvédelmi szervezeteknél a szükséges őrzés-védelmi és kiszolgáló funkciókat is megerősítettük, a teljesség igénye nélkül ezek az intézkedések, ezek a fejlesztések indokolják az engedélyezett létszám változtatását.
Természetesen, mivel sokszor hallottuk már itt az Országgyűlésben a kérdést vagy felszólalást, amely a feltöltetlen beosztásokra vonatkozott, szeretném most ezt a kérdést is megelőlegezni, minden bizonnyal el fog hangzani, hogy miért akarjuk a keretlétszámot emelni, amikor feltöltetlen beosztások vannak. Egy hierarchikus szervezet, amely piramisszerűen épül fel, egy ilyen szervezetben például a század három szakaszból áll, egy szakasz áll három rajból, és ha ebben feltöltetlen beosztások vannak, akkor arra kell törekednünk, hogy ezeket a feltöltetlen beosztásokat feltöltsük. Ez egy toborzási kérdés, de hogyha egy másik egységnél, másik alakulatnál szükséges létrehozni beosztásokat, akkor azt nem vehetjük el ebből a századból, mert hogyha elvesszük, akkor a szakasz nem szakasz többé, a század nem század többé. Tehát arra kell törekedni, hogy a meglévő szervezetet feltöltsük, és az új szervezeteket pedig ezzel a létszámkeret-emeléssel tudjuk felépíteni.
Ezért nagyon fontos ez az előttünk lévő határozati javaslat, és kérem tisztelt képviselőtársaimat, hogy támogassák szavazatukkal. Köszönöm szépen.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť