VARGA MIHÁLY

Full text search

VARGA MIHÁLY
VARGA MIHÁLY nemzetgazdasági miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársam! Először is javasolnám önnek, hogy a házszabályt feltétlenül tanulmányozza, mert nem egészen világos, hogy most kihez milyen kérdést kíván feltenni, tehát a házszabály erről világosan rendelkezik. Én a kérdésének arra a részére kívánok válaszolni, ami engem érint, és ami a Nemzetgazdasági Minisztérium hatáskörébe tartozik, ez pedig a nyugdíjreformra vonatkozik, a magánnyugdíjpénztárak korábbi visszaintegrálására.
Nézze, azt kell mondanom, hogy a döntést igazolta az élet. Ne felejtsük el, hogy akkor ennek a döntésnek az alapja mégiscsak az volt, hogy a magyar államadósság jelentős mértékben növekedett, az a pénz, amit a magánnyugdíjpénztárakba kellett befizetnünk, az jelentősen növelte a hiány mértékét.
(14.00)
Másrészt ez a pénz egyáltalán nem volt biztonságban, hiszen olyan alapkezelők kezelték, akiknek az a garanciája nem volt meg, hogy ebből a pénzből majd az illető befizető állampolgárnak nyugdíjas időszakában valóban olyan járadéka keletkezik, amiből a nyugdíját ki tudja egészíteni. Úgyhogy a kormány egy helyes döntést hozott. Ezt támasztja alá az is, hogy az elmúlt években az államadósság mértéke a 2010-es 83 százalék fölötti mértékről 74,7 százalékra csökken. Azt is szeretném hangsúlyozni, képviselő úr, hogy itt önként visszatérő tagokról volt szó. A kormány senkit nem presszionált, mindenki egy nyilatkozatban rendelkezhetett arról, hogy maradni kíván-e a magánnyugdíjpénztárban, vagy pedig visszatér abba az állami nyugdíjrendszerbe, amely állami garanciával biztosítja azt, hogy a nyugdíjak értéke megmaradjon.
Tisztelt Képviselő Úr! Ennek kapcsán a pénz felhasználásáról érdeklődik nálam. Azt hadd mondjam el, hogy 1998 és 2010 között 2560 milliárd forintnyi összeget szedtek be az ügyfeleiktől, 1998 és 2010 között a magánnyugdíjpénztárak. Azt gondolom, sokkal helyesebb (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), hogy ez ma már egy állami magánnyugdíjpénztárnál van, mint hogy ez egy bizonytalan magánnyugdíjrendszert szolgál. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť