CSÖBÖR KATALIN

Full text search

CSÖBÖR KATALIN
CSÖBÖR KATALIN (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Köszönöm a szót, és a „Férfiak 40” című vitanapon először a szocialista kormányok azon intézkedéseiről szeretnék beszélni, amelyek súlyosan érintették az időseket. A szocialisták korábban is csak kihasználták, becsapták és elszegényítették a nyugdíjasokat. Mindannyian tudjuk, hogy a szocialisták voltak azok, akik a kormányzásuk alatt elvettek egyhavi nyugdíjat (Zaj, közbeszólások az MSZP soraiból, köztük: Nem igaz!), és még hagyták elér-ték-telenedni is azt. Megígérték, hogy nem lesz gázáremelés, aztán háromszorosára emelték a gáz árát. (Közbeszólások az MSZP soraiból, köztük: Ez sem igaz!) Aztán áfacsökkentést is ígértek, aztán duplájára emelték az élelmiszerek áfáját. (Közbeszólások a Fidesz soraiból: Így van! - Közbeszólások a Jobbik soraiból: Most 27 százalék! A legmagasabb! Ki kormányoz?) Emellett még havi 16 ezer forint nyugdíj-adót, vizitdíjat, kórházi napidíjat akartak bevezetni. (Folyamatos zaj, közbeszólások.) A szocialisták mindig csak kihasználták, becsapták és elszegényítették a nyugdíjasokat. A nyugdíjrendszert pedig az összeomlás szélére sodorták.
Mindezek után a Jobbik politikusainak ahelyett, hogy a férfiak 40 éves munkaviszony utáni nyugdíjba vonulását kezdeményező javaslatokkal állnának elő, talán inkább azon kellene gondolkodniuk, hogy kivel pótolnák a kieső munkaerőt. (Közbekiáltások a Jobbik soraiból, köztük Sneider Tamás: A fiatalokkal! A Borsodból menekülőkkel!) Lehet, hogy a míg-rán-sokkal? És Merkellel értenek egyet? A legutóbbi alkotmánymódosítási szavazásukból arra következtetünk igenis, hogy a migránsokra gondoltak. (Nagy felzúdulás, derültség és taps a Jobbik soraiban.) Bravó! Egyre inkább az lehet a magyar szavazók benyomása, hogy a jobbikosok teljesen elvesztették a fonalat és egyszerűen improvizálnak (Folyamatos zaj, közbeszólások a Jobbik soraiból.); ahelyett, hogy felelősségteljesen meggondolnák a nemzet jövőjét alapvetően befolyásoló kérdéseket, például nem kellene nagyobbakat mondani, hogy ha a nők 40 év munkaviszony után vonulhatnak nyugdíjba, akkor a férfiak is. Miért nem mondtak 30 évet? Azt is lehetett volna mondani. (Közbekiáltások a Jobbik soraiból, köztük Sneider Tamás: Miért? Módosító javaslat beadható.) Ehelyett liberális tévékbe járnak idétlenkedni, improvizálni, és kapkodnak, mert az elfogadottságuk zuhanásszerűen süllyed. (Felzúdulás, közbekiáltások a Jobbik soraiból.)
Mindebből az következik, hogy a magyar nem számíthat sem a Jobbikra, pedig magát nemzeti pártnak tekinti, sem a szocialistákra és a gyur-csá-nyis-tákra sem. Nem a nemzeti érdekek fontosak számukra, hanem az, hogy a Fideszt vagy az Orbán-kormányt megbuktassák. Maguk vallják magukat nemzetinek? (Közbeszólások a Jobbik soraiból.)
Úgy gondolom, hogy az önök szavazói a radikális pártjuk helyett kaptak egy arctalan, félliberális, félszocialista pártot, és a szavazóiknak ez nem is tetszik, és meg is értem őket. (Felzúdulás, közbekiáltások a Jobbik soraiból, köztük Z. Kárpát Dániel: Jöhet a következő oldal.) Következő oldal; igen, most jönnek, ahogy a Fidesz-KDNP az előző politikával szemben igenis megbecsüli az időseket. (Derültség, közbekiáltások a Jobbik soraiból.) 2010 óta garantált a nyugdíjak vásárlóértékének a megőrzése, inflációkövető nyugdíjemelés van, 2011 és ’15 között a nyugdíjak átlagosan több mint 21 százalékkal nőttek, és a tartósan alacsony inflációnak köszönhetően a vásárlóerejük igenis 8,6 százalékkal javult. Ez az utóbbi összeg több mint egyhavi nyugdíj összege. (Közbeszólások a Jobbik soraiból, köztük Z. Kárpát Dániel: Éljen a párt!)
Célunk az, hogy továbbra is garantáljuk a nyugdíjak értékének megőrzését. A most megkötött bérmegállapodásban foglalt jelentős béremelések lehetőséget adnak arra is, hogy a nyugdíjak is növekedjenek. A nyugdíjasok megélhetését emellett rezsicsökkentéssel, ingyenes tüzelőanyag-programmal és a legfontosabb élelmiszerek áfacsökkentésével is segítjük. Idén már olcsóbb a sertéshús, jövőre pedig továbblépünk. (Közbekiáltások a Jobbik soraiból.) A friss tej, a tojás, a baromfihús áfája is csökken, amelyekkel a nyugdíjasok további több tízezer forintot spórolhatnak meg.
Kedves Képviselőtársaim! Néhány példán keresztül konkrétan hadd ismertessem a rezsi-csökken-tés hatásait! Ha egy nyugdíjas házaspár egy gáz-fűtéses társasházban él, egy évben 88 ezer forintot megtakaríthat. Ha távfűtéses házban, akkor 83 ezer forintot, ha családi házban, akkor 116 ezer forintot is spórolhat.
(18.00)
A rezsicsökkentés mellé oda lehet állítani az alapvető élelmiszerek áfájának a csökkentését is, és ennek a révén is a nyugdíjasok éves szinten több tízezer forintot tudnak megtakarítani.
(Az elnöki széket dr. Latorcai János,
az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Az elmúlt években a költségvetés tervezésekor jellemzően felülbecsültük az inflációt, ennek eredményeként 2010-16 között a nyugdíjak közel 10 százalékkal nagyobb mértékben emelkedtek, mint az infláció. A többletemelés a nyugdíjasok szempontjából megközelítőleg egy tizenharmadik havi járandóság kifizetésével egyenértékű.
Tehát a mostani nyugdíjrendszer fenntartható a kedvezményekkel együtt, és nem szeretnénk, ha a jobbikos ötletelések miatt ezek a kedvezmények és ez a rendszer veszélybe sodródna. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypárti sorokból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť