DR. HARANGOZÓ TAMÁS,

Full text search

DR. HARANGOZÓ TAMÁS,
DR. HARANGOZÓ TAMÁS, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Az MSZP fontosnak tartja az anonim SIM-kártyák jelentette biztonsági kockázat megszüntetését szolgáló valódi szabályozás kidolgozását és kész abban együttműködni. Azonban a kormány által beterjesztett törvényjavaslatot a jelenlegi formájában szemfényvesztésnek, sőt, átverésnek tartjuk, szakmailag minősíthetetlen, erkölcsileg vállalhatatlan, a magyar emberek biztonságát, akár életét veszélyeztető, a korrupciót tovább mélyítő javaslatnak tartjuk.
Mint emlékezetes, a kormánypárti Magyar Idők október elején számolt be arról a korábban csak zárt bizottsági üléseken elhangzott információról, hogy „egyetlen hajléktalan személy nevére hozzávetőlegesen 200 ezer feltöltős telefonkártyát vásároltak magyarországi szervezett bűnözői körök a Magyar Telekomtól”.
Majd a Fidesz vezetői úgy háborogtak a 200 ezer SIM-kártyán, mintha hat éve nem is ők kormányoznának. Igen, valóban a szolgáltatók felelőssége is, hogy ezrével adtak el ugyanannak a személynek SIM-kártyákat anélkül, hogy erről a hatóságok felé jelzéssel éltek volna. De tegyük fel a kérdést: hol voltak éveken keresztül a nemzetbiztonsági szolgálatok és a rendvédelmi szervek? Ha ezeket az anonim SIM-kártyákat valóban a szervezett bűnözés használta, akkor az hogy nem tűnt fel a szervezett bűnözői köröket elvileg megfigyelés alatt tartó szerveknek? Vajon kiket figyelnek a magyar hatóságok, ha nem azokat a köröket, amelyeknek szüksége lehet az úgynevezett anonim SIM-kártyák nyújtotta védelemre?
Orbán Viktor rádióinterjújában azt mondta: „Fel kell tenni azt a kérdést, lehet-e Magyarországon úgy telefonkártyákat használni, hogy azoknak nemzetbiztonsági célból történő megfigyelése lehetetlen.” A miniszterelnök szerint erről egyenesen és nyíltan kell beszélni a parlamentben.
Tehát beszéljünk nyíltan és egyenesen itt a parlamentben, képviselőtársaim! Amit a kormány most e probléma kezelésére előterjesztett, az egyszerűen szemfényvesztés. A hatalmas újítás az lesz, hogy a szolgáltató köteles lesz a SIM-kártyát megvásárló személyazonosságát leellenőrizni. Az a rossz hírem van, hogy a bűnözők által használt és kihasznált 200 ezer SIM-kártyát megvásárló hajléktalan személy adatai mind a 200 ezer esetben meg fognak egyezni a hatósági nyilvántartási adatokkal. Tehát ugyanazokkal a résztvevőkkel az üzlet pörög tovább, ahogyan eddig is. Ezen a kormány törvényjavaslata mit sem változtat.
Ugyan azt is beleírták a törvényjavaslatba, hogy a SIM-kártya bejelentés nélkül nem adható át más személynek, nyilván ettől össze is rezzent minden szervezett bűnözői kör és terrorista. És mi történik, ha a bűnözők által behálózott SIM-kártyákat százezerszámra vásárló személyek fittyet hánynak erre a szabályra? Semmi.
Ha egyáltalán kibukik, hogy továbbadta a SIM-kártyát, akkor a szolgáltató 15 napos határidővel felmondja a szerződést - ennyi a szankció. Miközben az anonim kártyát néhány hívás erejéig felhasználó bűnöző vagy terrorista 15 nappal később már arra sem emlékszik, hogy volt ilyen telefonja. Ilyen szabályok mellett, mint amiket ez a törvényjavaslat tartalmaz, 2015 nyarán a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet terroristái ugyanúgy zavartalanul lebonyolíthatták volna a telefonhívásaikat itt, Budapesten, mint ahogy az szégyenletes módon meg is történt.
A Fidesz és a kormány az anonim SIM-kártyák problémájának megoldását ígérte. Amit azonban az Országgyűlés elé terjesztettek, egy nagy nulla; teljes fegyverletétel a távközlési multinacionális cégek előtt. Ordít a javaslatból, hogy nem merik vagy nem akarják korlátozni a telefontársaságoknak jól jövedelmező SIM-kártya bizniszét. Ezzel azonban a magyar emberek biztonságát teszik kockára. Holott, ha a kormány akarná, fel tudná számolni az anonim SIM-kártyák feketepiacát, hiszen erre többféle megoldás is elképzelhető.
Az MSZP azt javasolja, hogy a telefonszolgáltatókat hasonló bejelentési kötelezettség terhelje, mint a pénzmosás elleni törvények alapján a bankokat. Azaz hasonlóképpen, ahogyan a bankoknak jelenteniük kell a gyanús pénzmozgásokat, úgy a telefonszolgáltatókat is kötelezni kell a törvény erejénél fogva a gyanús, tömeges SIM-kártya-vásárlások jelzésére.
Javaslatunk szerint a szolgáltatóknak jelezniük kellene, ha ugyanaz a személy egy éven belül több mint 20 feltöltőkártyás SIM-kártyát vásárol. Ezt a jelzést a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ, ismertebb mozaiknevén a Tibek felé lehetne megtenniük a szolgáltatóknak. Ilyen szabályozás mellett a hatóságoknak valóban rálátásuk lenne a SIM-kártyákkal való visszaélésre utaló gyanús jelekre, és meg tudnák tenni a nemzetbiztonsági szempontból szükséges intézkedéseket.
(13.10)
Ha valóban a SIM-kártyákkal való visszaélések felszámolása a cél, akkor a kormány vonja vissza a törvényjavaslatát, és például a mi javaslataink mentén új törvényt terjesszen elő. Persze az sem elképzelhetetlen, hogy a SIM-kártyákra vonatkozó súlytalan, mondhatni, kamujavaslat csupán a figyelemelterelést szolgálja. Talán így akarják elterelni a figyelmet az előterjesztés azon rendelkezéséről, ami nem nyilvánossá minősíti az összes fontosabb állami intézmény működésére vonatkozó adatot.
Persze, bizonyos körben szükség lehet a fontos állami létesítményekre vonatkozó információk nyilvánosságra hozatalának korlátozására, ahogy eddig is volt. Azonban a törvényjavaslat szerint a szabályozás látványosan és nyilván szándékosan elnagyolt. Ez alapján könnyedén eltitkolhatóvá válnak az állami szervek épületeinek építésére, felújítására, működtetésére vonatkozó adatok. Mindez egy újabb átláthatatlan csatornát teremt a közpénzek kiszivattyúzására. E tekintetben a gyanakvásra még inkább okot ad, hogy e nyilvánosságot korlátozó rendelkezéseket ismét a már folyamatban lévő eljárásokra is alkalmazni rendelik.
Emlékeznek még rá, milyen ügyekben kísérletezett ilyen korlátozó rendelkezésekkel a Fidesz, ugye? Például a Magyar Nemzeti Bank alapítványai esetében akarták így megakadályozni, hogy kiderüljön, miként veszti el a Magyar Nemzeti Bank vagyona közpénzjellegét, és gazdagítja a fideszes haverokat és rokonokat.
Tisztelt Országgyűlés! Ez a javaslat vállalhatatlan. Vonják vissza, aztán kezdjenek el gondolkodni azon, hogyan lehetne ezt az óriási nemzetbiztonsági rést valójában befedni! Kezdetnek itt van a mi javaslatunk. Kérem, gondolják át vagy hozzanak jobbat! Jó munkát kívánunk!
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť