SZABÓ ZSOLT

Full text search

SZABÓ ZSOLT
SZABÓ ZSOLT nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! A kormány most is, mint ahogy már a korábbiakban is, határozott álláspontot képvisel a klímaváltozással szembeni küzdelemben. Kezdettől fogva támogattuk a párizsi megállapodás elfogadását, és a legmagasabb szinten, Áder János köztársasági elnök úr részvételével képviseltettük magunkat az április 22-i New York-i aláíráson.
Ezt követően Magyarország - mint ahogy ön is mondta - első tagállamként az Európai Unióban a megállapodás nemzeti ratifikációját elvégezte, és május 12-én a Magyar Országgyűlés elfogadta azt a törvényt, ami ratifikálja a párizsi megállapodást. A magyar ratifikációs okmány letétbe került október 5-én, együtt az első európai uniós tagállamokkal. A ratifikációval több uniós tagállammal közösen együtt egy ambiciózus kibocsátáscsökkentést vállaltunk 2030-ig. Ez mintegy 40 százalékkal csökkenti az Európai Unió területén belül az üvegházhatású gázok kibocsátását.
Ezen belül Magyarország élen jár ezen a területen is. 2014-ben már 39 százalékos volt az a csökkentés, amit 1990-hez képest elvégeztünk, és bízunk benne, hogy a következő időszakban is ugyanilyen mértékben tudunk csökkentést végrehajtani. Kimagaslóak vagyunk a megújuló energia területén is, hiszen a képességeinkhez, gazdasági erőnkhöz képest, a 13 százalék iránymutatáshoz képest mintegy 14,65 százalék növekedést tervezünk 2020-ig ezen a területen. 2012-ben már meghaladtuk és elértük a 10 százalékos mértéket, ez pedig a 2016-os cél volt. Bízunk benne, hogy ez a tendencia a következő években is tud folytatódni.
A kvótabevételek 50 százalékát a kormány kimondottan az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére fordítja, részben a zöldberuházási rendszer keretében - ez a nemzetközi kvótabevételből származik -, részben a zöldfinanszírozási rendszer keretében. Az egész rendszer „Az otthon melege”programot takarja.
Ezenkívül az Európai Unióban szinte elsőként vagy az elsők között egy új támogatási rendszert dolgoztunk ki a megújuló energia területére. Ez az úgynevezett METÁR-rendszer. Jelen pillanatban folyamatban van az EU-val való egyeztetése ennek a rendszernek, és ha minden optimális, akkor 2017. januártól életbe léphet.
(9.10)
Ez további forrásokat fog biztosítani a megújuló energiát előállító és beruházó cégek, vállalkozások, önkormányzatok részére. Itt szeretném megemlíteni, hogy az energiahatékonyság területén a következő időszakban 750 milliárdot fogunk elkölteni részben európai uniós, részben magyar forrásokból a területi operatív program, gazdaságélénkítő program és a környezet- és energiahatékonyság területén.
A klímavédelmi tevékenységét Magyarország az első nemzeti éghajlatváltozási stratégiában határozta meg. Tekintettel arra, hogy a párizsi egyezmény újabb gondolatokat vet fel ezen a területen, ezért folyamatban van és az Országgyűlés elé beterjesztésre fog kerülni - reméljük, még ebben az évben - az úgynevezett második éghajlatváltozási stratégia. A kormány nemzetközi szinten is aktív, hiszen 2015-ben mintegy 1 milliárd forintot vállaltunk, hogy a Zöld Klíma Alap részére lehetőséget biztosítunk nemzetközi fejlesztésekre. Ezzel kapcsolatosan a párizsi klímakonferencián további 1 milliárd forint kötelezettséget vállaltunk, így ez a közpénzalapú kétoldalú, háromoldalú nemzetközi megállapodás elősegíti a magyar zöldtudás és -technológia nemzetközi szintű megjelenését és elfogadását. Jelenleg zajlik az úgynevezett ENSZ éghajlatváltozási keretegyezmény részes feleinek a konferenciája Marokkóban, amin - hála az égnek, annak, hogy elfogadtuk és ratifikáltuk a megállapodást - mi is részt veszünk, és meghatározó elemei vagyunk szakmailag ennek a tanácskozásnak. A marokkói ülés célja, hogy a párizsi megállapodás részes szabályait kidolgozzuk, és Magyarország aktív tevékenységet vállalt ezen a területen.
Tisztelt Képviselő Asszony! A magyar kormány, mint említettem, nagyon elkötelezett a klímaváltozás megakadályozása érdekében. Amellett, hogy gazdaságilag egy növekvő pályát írunk le, folyamatosan teszünk azért, hogy az elvállalt célok, a bevállalt célok teljesüljenek. Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť