VÉCSEY LÁSZLÓ,

Full text search

VÉCSEY LÁSZLÓ,
VÉCSEY LÁSZLÓ, a Törvényalkotási bizottság előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A Törvényalkotási bizottság 2016. október 6-án megtárgyalta a T/11901. számon benyújtott, a villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot, és ahhoz a bizottság 22 igen szavazattal, 13 nem ellenében, tartózkodás nélkül összegző módosító javaslatot és összegző jelentést nyújtott be.
Az összegző módosító javaslat tartalmazza a Gazdasági bizottság által javasolt nyelvhelyességi és kodifikációs jellegű módosításokat, amelyeket bizottságunk is támogatott. A bizottsági ülésen felmerült egy vitás kérdés, amely szorosan kapcsolódik a megújuló energiaforrásokhoz, azaz vajon mennyire támogatja a kormány a szélenergia-termelést. Államtitkár úr akkor is elmondta, gondolom, most is elmondja majd, hogy Magyarországon a megújuló energiaforrásokat, energiatermelési módokat támogatni kell, azonban a megújuló energiaforrások termelésének támogatása nem jelent egyet azzal, hogy a kormánynak a racionális mérlegelést háttérbe kellene szorítania.
Ennek igazolásául felhozható, hogy ma Magyarországon nagyjából 170 szélturbina működik. Ezek kihasználtsága az ott lévő áram-előállítási kapacitás tekintetében nagyjából 23 százalékos, tehát igen alacsony. Magyarországnak olyan típusú, olyan szintű energiastratégiára van szüksége, amely figyelembe veszi az ország természeti adottságait, ennek alapján, ebből kiindulva az energiastratégiában inkább a napenergiát részesítjük előnyben.
Nagyon fontos megjegyezni, hogy a szélenergia kapcsán alapvetően az ipari szélenergia-termelésről beszélünk, tehát ez a törvényjavaslat is az ipari szélenergia-termelés kapcsán születik, azonban vidéken erre alkalmas helyeken, erre alkalmas vidékeken a magánlakások energiaszükségletét részben előállítani képes szélturbinák továbbra is építhetők, erre vonatkozóan az új szabályozás semmiféle korlátozást nem tartalmaz.
Kérem tehát tisztelt képviselőtársaimat, a tisztelt Házat, hogy a törvényjavaslatot támogatni szíveskedjenek. Köszönöm a figyelmet, elnök úr. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť