Z. KÁRPÁT DÁNIEL

Full text search

Z. KÁRPÁT DÁNIEL
Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Szégyenteljes módon sem kormánypárti képviselő, sem államtitkár úr nem hajlandó reagálni a vezérszónoki körben elhangzott - azt hiszem, mondhatom - vádcunamira. Hiszen itt olyan vádbeszédek hangzottak el önök ellen, hogy azért férfiember ilyenkor nyom egy gombot, feláll és beleáll a csatába, megpróbálja megvédeni azt, ami ha szerinte védhető, akkor nyilvánvaló módon jó eséllyel egy támogatható dolog is. Mi azt mondjuk, hogy ez nem az.
Államtitkár úr, ön itt van a körünkben. Én becsülöm, hogy kiállt a viharban egyedül, bár azt kell mondanom, hogy nem is nagyon tudna elmenni, valakinek kell itt lenni az önök részéről. De nem visszaélve azzal, hogy ön ide van szegezve (Korózs Lajos: És mi van, ha nincs itt senki?), szeretnék önhöz személyesen feltenni pár kérdést, hiszen képviselőtársaim nem elég férfiasak ahhoz, hogy válaszoljanak ezekre.
Az első kérdésem az, hogy fenntarthatónak, tisztességesnek érzi-e azt, hogy az önök stratégiai partnerei, a stratégiai partner multicégeik, akiket kedvezményeznek ezzel a törvényjavaslattal is, arányaiban négyszer annyi támogatást kapnak, mint egy átlagos magyar kis- és közepes méretű vállalkozás. Tehát fenntarthatónak, tisztességesnek érzi-e ön azt, hogy munkahelyteremtési támogatás, infrastrukturális beruházások megkönnyítése formájában átlagosan négyszer annyira támogatnak egy külföldi idegen érdekeltséget, mint a hazai kis- és közepes méretű vállalkozást? (Közbeszólás a Jobbik padsoraiból: Szégyen!)
Ezenfelül szeretném államtitkár úr személyes véleményét megkérdezni az ügyben, hogy ez a törvényjavaslat, ez a csomag, amely előttünk fekszik, ön szerint mely társaságokat támogatja, illetve nem támogatja azok közül, akik titkos megállapodásokat írtak alá az adóhivatallal. Még egyszer szeretném hangsúlyozni, mint a vezérkörben, hogy azokról a cégekről van szó, akik a külön megállapodás alapján a törvényben meghatározott 500 milliós adóalap feletti 19 százalékos adó egy részét megspórolhatják, tehát az önök kedvezményezettjeiről. Az önök stratégiai partnerei azok a multicégek, amelyek a magyar kis- és közepes méretű vállalkozások kárára élvezik ezeket az elképesztő előnyöket. Önök több ilyen multicégnek az utóbbi hat évben annyi támogatást finanszíroztak munkahelyteremtési célokkal, hogy az a garantált foglalkoztatási időszakra az érintett alkalmazottak teljes munkabérét kitermeli. Egészen elképesztő módon, mindenféle nemzetgazdasági alapelvvel szembemenve támogatják az önök titkos stratégiai partnereit. Szeretném megkérdezni az ön személyes véleményét, hogy ez az őket kedvezményező törvényjavaslat az ön véleménye szerint kit kedvezményez, illetve kit nem.
Végül el kell mondanunk, hogy amikor ez a vádcunami önök ellen elhangzott ezen arcátlan törvényjavaslat kapcsán, akkor nem a taorendszer ellen en bloc szólalunk fel, sőt nem is a csapatsportok ellen. El kell mondanunk: pontosan a csapatsportok érdekében is szeretnénk tisztává tenni ezt a rendszert, pontosan a tömegsport mellett egyébként a látványsportok érdekében is kellene ezt az egész transzparens, átlátható rendszert kiépíteni, amiről önök régóta csak hazudoznak. Tehát még egyszer azt kell mondanom, aktív sportoló emberként és aktív szurkolóként kikérem magamnak azt az undor-mányt, amit letettek elénk az asztalra, és a most regnáló csapatok, csapatsportok, tömegsportágak érdekében is egy tiszta, átlátható rendszert kellene teremteni, mondjuk, egy olyat, ahol a világhálón az utolsó forintig lekövethető, hogy ki milyen kedvezményben részesült ezen rendszeren belül.
Még egyszer mondom: nem akarjuk az 1 plusz 1 százalékhoz fűződő valódi magánérdeket megsérteni, tehát a magánszemély nyugodtan hagyja titokban, hogy mely egyházat, mely sportegyesületet, mely civil szervezetet támogatta, de azért százmilliós nagyságrendek esetében ne tessenek viccelődni. Azt kell mondanom tehát, hogy mind a tömegsportok, mind a csapatsportok, mind a látványsportok érdekében ezt a rendszert tisztába kell tenni. Csak a Kispest mindörökké! Köszönöm a figyelmet. (Taps a Jobbik padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť