KULCSÁR GERGELY,

Full text search

KULCSÁR GERGELY,
KULCSÁR GERGELY, a Jobbik képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A magyar haditengerészek és a hősi halált halt magyar haditengerészek emléknapjáról szóló határozati javaslattal kapcsolatban tolmácsolom nagyon röviden a Jobbik álláspontját.
Azért mondom, hogy nagyon röviden, hisz magának a határozati javaslatnak nincs olyan pontja, nincs olyan része, amely igazán vitára ingerelne. Tudjuk támogatni ezt a javaslatot, támogatjuk. Valóban egy hiánypótlásként is felfogható, és reményeink szerint is teljes konszenzussal fogja elfogadni ezt a javaslatot a Magyar Országgyűlés.
Emellett még felhívnám arra a tisztelt Ház, illetve a kormánypárti képviselők és a kormány figyelmét, hogy az emlékmű felállítása, illetve az emléknap bevezetése nagyon helyes, emlékeznünk kell a hőseinkre, a haditengerészekre is. Viszont vannak olyan dolgok, amelyekre szintén oda kellene figyelni. Gondolok itt a jelenlegi trianoni határainkon túl lévő hadisírokra. Erdélyben volt szerencsém meglátogatni néhány temetőt, Nagyváradon, Maroshévízen voltam, és az Ojtozi-szorosnál található sósmezei katonai temetőről is sok szó esett már. Méltatlanul bánnak a magyar hadisírokkal, illetve van, ahol nem is nagyon lehet felállítani emlékművet.
Tudom, hogy a két államnak van egy olyan megállapodása, amely a hadisírok gondozásáról szól, de ez a megállapodás nincs betartva. Gyakorlatilag nagyon rossz állapotban vannak a határainkon túli magyar hadisírok, és ezzel kapcsolatban is várnánk lépéseket a kormánytól.
Illetve ha már a haditengerészekről esik szó, akkor felhívnám a figyelmet arra is, hogy az első világháborúban harcoló osztrák-magyar hadiflotta utolsó főparancsnoka halálának 60. évfordulója jövőre lesz. Nemcsak hogy a hadiflotta főparancsnoka volt, hanem 24 évig Magyarország kormányzója is volt - Horthy Miklósról beszélek. Nagyon remélem, hogy a Fidesz-kormány az ő halálának 60. évfordulóját 2017-ben nem felejti el, és méltó megemlékezéseket szervez, hisz úgy gondolom, hogy a történelmi emlékezetünkben nincs a helyén kezelve Horthy Miklós személye, személyisége.
Véleményünk szerint példaként lehetne állítani a magyar fiatalok elé Horthy Miklóst. Mondom, a jövő évben lesz ez az évforduló. Mi természetesen támogatni fogjuk, ha a kormány ilyen lépéseket tesz. Ha pedig nem, akkor mi fogunk benyújtani ilyen javaslatot.
Összefoglalva, illetve visszatérve a határozati javaslatra, a Jobbik támogatni fogja ezt. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť