DR. BITAY MÁRTON ÖRS

Full text search

DR. BITAY MÁRTON ÖRS
DR. BITAY MÁRTON ÖRS földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Gőgös képviselő úr említette az elővásárlási jogokkal kapcsolatos elutasításokat, a Nemzeti Földalapkezelő által írt leveleket. Szeretném világossá tenni, hogy minden elővásárlásra jogosult kap tájékoztatást, úgyhogy nem ez a vita közöttünk, hanem az, hogy egy egysoros tájékoztatást kap, hogy ő az elővásárlási jogával nem tudott élni. Gőgös képviselő úr jelzését figyelembe vettük, jogos kritika; a következőkben részletes indokolást is fognak kapni azok, akik az elővásárlási jogukkal nem tudtak élni.
Megjegyzem egyébként, hogy a földhivataloknak a teljes iratpaksamétát megküldte a Nemzeti Földalapkezelő, abban benne van tételesen, hogy kit miért utasítottak el, és amennyiben az ügyfél úgy döntött, hogy ő az NFA-nak ezt az egymondatos válaszát nem fogadja el, úgy természetesen visszakérdezés után egy részletes választ kapott. Nem mentegetőzni akarok, de az ügyszám miatt nem bonyolódtak bele a kollégák ilyen hosszú, részletes válaszok elkészítésébe. De vettem a lapot, amit képviselő úr mondott, és a jövőben már egyből olyan válaszokat fognak kapni az elővásárlásra jogosultak, amik világosan felsorolják, hogy melyek azok az okok, amik miatt nem ő lett a tulajdonos.
Ellenzéki képviselők közül többen megemlítették azt, hogy elég helytelen, hogy a bevétel nem vidékpolitikára fordítandó. Én két dolgot szeretnék ezzel kapcsolatosan megemlíteni önöknek. Az egyik, hogy szerintem a nemzeti vagyon - márpedig az állami termőföld nemzeti vagyon - nem egyenlő a vidéki vagyonnal, az a teljes nemzet vagyona, és én azt gondolom, továbbra is egyetértve azzal az elképzeléssel, ami a beterjesztésben van, hogy az adósságcsökkentés ugyanúgy a teljes nemzet vagyonát gyarapítja vagy legalábbis a teljes nemzet vagyoni helyzetét javítja. Megjegyzem egyébként, nyitva állt önök előtt a lehetőség képviselői módosító javaslat benyújtására - ezzel kapcsolatosan akár különösen -, egyetlenegy ellenzéki képviselői módosító javaslat sem érkezett.
A sarkalatosság vonatkozásában azt a vitát már lefolytattuk, nem szeretném újra elővenni.
Sallai képviselő úr megemlítette a kisbirtok-nagybirtok kérdését, hogy államtitkár-kollégám nem tudott erre válaszolni. Nagyon helyes, hogy nem válaszolt, mert azt gondolom, hogy ezt így nem lehet feltenni; az attól függ, hogy azon a területen milyen termelés folyik. Egy levendulaültetvény húsz hektáron már kifejezetten nagybirtok is lehet, míg mondjuk, egy szántóföldi kukoricatermesztés adott esetben közepes vagy gyenge minőségű területen száz hektáron sem biztos, hogy a középbirtok szintjét eléri. Én úgy válaszolnék erre, hogy szerintem ez a rajta végzett munkától, az abból keletkező bevételektől függ.
Magyar Zoltán képviselő úr említett néhány példát a külföldiekkel kapcsolatosan. Szeretném jelezni csak a jegyzőkönyv kedvéért - ezt a vitát már többször lefolytattuk -, hogy a Jobbik és többek között Magyar képviselő úr is az Alkotmánybírósághoz annak idején benyújtott indítványában indítványozták a teljes ellenzékkel együtt, hogy az Alkotmánybíróság törölje el a kormányhatározatot, amely kimondta, hogy csak belföldi állampolgárok indulhatnak az árveréseken, így egy kis disszonanciát vélek felfedezni. Akit említett úriember, nem akarom önt félrevezetni, ezért csak feltételes módban mondom, de emlékeim szerint speciel ő kettős állampolgár, nem külföldi állampolgár; az már csak részletkérdés, hogy 30 éve Magyarországon él és itt gazdálkodik.
Említette, hogy nem válaszolok a kérdésre vagy nem veszek részt a vitában, majd utána megemlítette azt is - és így aztán azt gondolom, talán nekem nem kell már exkuzálni magamat -, hogy pontosan tudom, hogy mit fog válaszolni államtitkár úr. Azt gondolom, ezzel sikerült tisztáznom azt, hogy részt veszek a vitában vagy sem.
A közvéleménykutatásokkal kapcsolatosan - amelyet szintén említett - én csak egy közvéleménykutatást tudok önnek mondani, ami egészen biztos: nem akarok jelzőt mondani, de egy egyszerű népszavazáshoz szükséges 200 ezer aláírást nem sikerült összegyűjteni. Megítélésem szerint azért ez elég jó közvéleménykutatási adat, hogy valójában hogyan viszonyul a magyar társadalom a földértékesítési programhoz.
S én azt is pozitívumként értékelem - de szerintem ez szembemegy azzal, amit ön elmondott -, hogy saját állítása szerint biztatta azt a gazdát, aki megkereste önt, hogy vegyen részt ezen a programon. Mi is biztattunk mindenkit, majdnem 30 ezren vásároltak is belőle. Én úgy érzem, hogy ebből a szempontból nem lehet kritika.
Valóban, a bérleti rendszerrel - mint ahogy azt ön is tudja, vagy feltételezésem szerint bizonyosan látta a földforgalmi törvényben - a haszonbérleti jogosultság, ha az a művelés szempontjából legalább három évet nem tart ki, akkor mit sem ér, mert egyébként abban az elővásárlási sorrendben nem tud első helyen lenni.
Stróman traktoros, 200 millió forint. Most nagyon szépen kérem, ne egy szófordulatnak vegye tőlem, hogy legyen kedves, tegyen feljelentést, de itt most tényleg azt szeretném kérni. Nekem nem célom, hogy stróman bárki vegyen. Ha maga tud olyanról, aki így, nyilvánvalóan tetten érhetően csalárd módon, tényleg tisztelettel szeretném kérni, azonnal tegyen feljelentést. (Közbeszólás a Jobbik soraiban: Túl vagyunk rajta.) Sőt, én a magam részéről meg a minisztérium részéről minden segítséget felajánlok, ha ezzel kapcsolatosan bármiben előre tudunk lépni. (Gőgös Zoltán: Az ügyészség nem segít.)
Harangozó képviselő úr megemlített néhány dolgot, ezek közül csak kettőre térnék ki. Az egyik, hogy említette, hogy a nemzet gázszerelője - vagy hogy fogalmazott - 1500 hektárt vásárolt. Én szeretném világossá tenni, hogy 300 hektár fölött Magyarországon természetes személy nem tulajdonolhat termőföldet. Teljesen mindegy, hogy liciten részt vett, nem vett részt, magánföld, állami föld, 300 hektárnál egy természetes személynek nem lehet több a tulajdonában Magyarországon senkinek sem.
A liciten pedig elvittek mindent, említett egy példát erre vonatkozóan, hogy egy idős gazda panaszkodott önnek erre. Én azt gondolom, hogy a liciten érdemes volt mindenkinek részt venni. Megpróbáltunk egy államilag kidolgozott hitelkonstrukcióval azoknak is segítséget nyújtani, akiknek egyébként erre nem biztos, hogy volt saját fedezetük, de valóban, az árverésen részt kellett venni ahhoz, hogy valaki földet tudjon vásárolni. De még itt is megemlíteném önnek azt a fontos dolgot, hogy bizony az elővásárlási jogosultság az árverésen kívül is megilletett mindenkit. Tehát az árverésen én hiába érkezem oda, nem tudom én, milyen gépjárművel, amit említett, vagy próbálom akár az árverési árat felsrófolni, mert az elővásárlási jogosultsággal, amennyiben megelőzöm az árverési vevőt a törvényi feltételek szerint, mindig mindenki tud élni.
Sőt, arra is volt konstrukció, hogy ha irreálisan felvernék a vételárat az árverésen, akkor a bankok a vételárhoz szükséges hitelt nem az ingatlan valós értéke alapján állapították meg, hanem az árverésen kialakult végleges vételár szerint. Tehát megértettem, amit mondott, van is abban igazság, hogy ha valaki nagyon magasra fölsrófolja, és egyébként nincs az elővásárlásra jogosultnak ennyi pénze, akkor nagyon sok hitelt kell fölvenni, amit nagyon hosszú évekig fog törleszteni.
(19.10)
De ettől függetlenül azt tényként szerettem volna a jegyzőkönyv kedvéért rögzíteni, hogy mindenkinek az árverésen kialakult végleges vételárhoz biztosított finanszírozást az államilag kidolgozott hitelkonstrukció. Ennek az eredménye az megítélésem szerint, hogy közel 30 ezer földműves vásárolt ebből a földértékesítési programból, azt pedig kifejezetten pozitívumnak értékelem, amit Sallai képviselő úr negatívumként említett a felszólalása elején, hogy nagyon sokan vásároltak kevés földet. Ez így igaz.
Nagyon sokan vásároltak kis földeket, erről szólt ez a program, természetesen, mint ahogy a kormány állításaiban is benne van, 80 százalék a családi gazdaság, 20 százalék a nagyüzemek. Abban sem látok feltétlenül semmi kivetnivalót, hogyha van valaki, aki mondjuk, 150 vagy 200 hektárt vásárolt ebből a termőföld-értékesítési programból, a derékhadát 30-40-50 hektáros vásárlók teszik ki. Köszönöm szépen a szót, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť