MAGYAR ZOLTÁN

Full text search

MAGYAR ZOLTÁN
MAGYAR ZOLTÁN (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Nem lesz akkora vita, mint az eddigiekben, ezt én is ígérni tudom. Ugyanakkor azért vannak problémáim az előttünk fekvő javaslattal, nem szakmai értelemben, hiszen sok vagy több előremutató intézkedést is tartalmaz. Sőt, még el sem vitatnám a kamarától ezeket a pluszlehetőségeket.
Ugyanakkor az előtt teljesen értetlenül állunk, hogy ezen többletforrások tekintetében miért nem lehet sokkal jobban elvárni az átláthatóságot. A XXI. században élünk, folyamatosan hangoztatják, hogy mennyire fontos, hogy tartsuk a lépést, és ebben egyet is értünk önökkel, de akkor miért nem lehet például a honlapon, a kamara honlapján feltüntetni azt, hogy az adott összegből mikor mire és mennyit költöttek. Ezt végtelenül nagy hibának tartjuk, már csak azért is, mert ismerve más hasonló szervezetek aggályos működését, azt hiszem, ez a köz szempontjaiból is jogosan elvárható.
Persze tudom, hogy az így befolyt összegek sok tekintetben nem a szó szoros értelmében minősülnek közpénznek, de közvetett módon mégiscsak annak tekinthetőek, hiszen a köz tulajdona lett később átfordítva ezen összegekké. Ilyen formában mégiscsak azt hiszem, elvárható, hogy tisztában legyünk azzal, hogy a kamara mikor, mire és mennyit költ. Ezért is támogattuk azt az LMP-s módosító indítványt, ami ebben tisztánlátást engedett volna. Azt szomorúan tapasztaltuk, hogy érdemi válaszok nem hangoztak el.
Egyfajta támadásnak értékelte a kormányoldal ezt a módosító indítványt, mintha azt feltételeznénk, hogy a kamarában valami tisztességtelen dolgok készülődnek. Szó nincs erről. Mi csak azt szeretnénk, hogy a jövőben is megmaradjon az átláthatóság lehetősége, illetve megteremtődjön. Ezért nem értettük, hogy ezt miért ne lehetne támogatni. Igazából olyan érv nem hangzott el, ami minket meggyőzött volna erre vonatkozóan. Ilyen formában azért jóval gyengébb ez a javaslat.
Mi nagyon szeretnénk, ha ez belekerülne. Nem tudom, hogy esetleg a kamara vagy az előterjesztők részéről egy ilyen zárószavazás előtti módosítóként ezt lehetne kezelni. Nem hiszem el, hogy annyira szükséges ragaszkodni ahhoz, hogy ebben a homályban megmaradjon a pénzek elköltése. Szeretnénk ehhez a módosító indítványhoz vagy hasonló tartalomhoz kötni egyébként a támogató javaslatunkat. Szeretnénk, ha egyébként más törvények esetében is ebbe az irányba mozdulna el a jogalkotás, hiszen egy olyan államot szeretnénk, remélem, mindannyian, amelynek polgárai vannak annyira öntudatosak, hogy ezen ügyeket követik, kezelik, és eszerint döntenek majd a politikai szereplők jövőjéről és sorsáról, ezért biztatom képviselőtársaimat, hogy fontolják meg azt a módosító javaslatot, vagy nyújtsunk be egy újabb tartalmút, ami kiegészíti ezt a törvénytervezetet. Köszönöm, elnök úr. (Taps a Jobbik padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť