DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Az oktatás területén nem bérfeszültség, hanem béremelés van, 2013 óta folyamatos, minden évben folytatódik (Gőgös Zoltán: Nem hallottad jól?), és nem ért véget, tisztelt képviselő úr, hanem a jövő évben is tovább fog folytatódni az a béremelési program, amit a kormányzat elindított.
Pontosan azért tette, mert a gazdaság most már lehetővé tette, hogy elindítsunk bérpályákat, először a pedagógusoknál indítottuk el, most az idei évben nagyon jelentős mértékben az orvosoknak és az ápolóknak nő a fizetése, de a hivatásos állományú rendőrségi dolgozóknak, honvédségi dolgozóknak, a járási hivatalokban dolgozó köztisztviselőknek szintén érezhetően és nagymértékben emeljük a fizetését, hiszen az az 50 százalékos emelés, amely a pedagógusoknál megvalósul, vagy az a 207 ezer forintos emelés, amit az orvosok kapnak, vagy az a 100 százalékos emelés, amely 2012 és 2019 között az egészségügyi ápolók esetében megvalósul, ezek érezhető béremelések.
Tudja, az ember akkor érzékenyebb, amikor a béréből elvesznek, mint amikor hozzátesznek. Éppen ezért még nagyon sokan emlékeznek arra, amikor önök ezektől a dolgozóktól, akiről most ön is beszélt, akinek a bérpapírját kikérhette volna 2007-ben és 2008-ban is, mert önök bizony akkor egyhavi bért ettől az embertől elvettek. (Gőgös Zoltán: Nem adóztak!) Azért vették el, mert egyrészről a tönk szélére sodorták az ország gazdaságát (Gőgös Zoltán: Nem igaz! Nem adóztak! - Közbeszólás a Fidesz soraiból: Szégyen!), másrészről pedig azért, mert csörgött a telefon Bajnai Gordonnál és Gyurcsány Ferencnél, Brüsszelből telefonáltak meg az IMF-től, hogy jó lenne most már a dajkáknak is meg a pedagógusoknak is meg a rendőröknek is meg az ápolóknak is meg az orvosoknak is csökkenteni a fizetését, és jó lenne már a nyugdíjasoknak is csökkenteni a nyugdíját. (Közbeszólások az MSZP soraiból.) És önök szalutáltak, itt a parlamentben felálltak, és név szerinti szavazás során mindannyian igent mondtak ezeknek az embereknek a fizetéscsökkenésére. (Közbeszólások a Fidesz soraiból: Szégyen!)
Ezzel szemben mi az elmúlt években (Közbeszólás az MSZP soraiból: Ez a szégyen!) ezeknek az embereknek visszaadtuk azt, amit önök elvettek. (Közbeszólás az MSZP soraiból: Micsodát?) A nyugdíjasok nyugdíjemelése, hogyha a vásárlóértékét nézem, meghaladja azt az értéket, ami az egyhavi nyugdíj értéke. (Gőgös Zoltán: Ne menj közéjük, mert nem biztos, hogy megúszod!) És a pedagógusok számára is, büszkék vagyunk arra, hogy igenis évről évre tudtunk jelentős mértékű béremelést tenni. (Közbeszólás az MSZP soraiból: Bence, nem jó neked ez az állás!) Ha megnézem évenként, az egyik évben plusz 32 milliárd, aztán 120 milliárd, 38 milliárd, 36 milliárd és az idei évben pedig a tavalyi évhez képest 34 milliárd forint pluszt adunk (Gőgös Zoltán: És végül egy helikoptert…), és a jövő évben tovább fogjuk folytatni.
(16.00)
Azok esetében, akik pedagógus végzettséggel rendelkeznek - akár az ön által hozott példában is -, 2015. szeptember 1-jével kiterjesztettük a pedagógus-életpályát, tehát ha pedagógus végzettséggel rendelkezik, de nem pedagógus munkakörben volt foglalkoztatva, hanem, mondjuk, a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítette, az ő esetükben 2015. szeptember 1-jétől szintén a megemelt pedagógusbér, az életpálya szerinti bér került folyósításra. (Közbeszólás az MSZP soraiban: Államtitkári életpályamodell van!)
El kell mondjam, hogy idén január 1-jén is jó pár pedagógusnak nőtt a fizetése, hiszen 25 877-en léptek pedagógus II. fokozatba, keresnek ezzel 30-35 ezer forinttal többet, hétezren lettek mesterpedagógusok, és jó páran kutatótanárok is. Akik pedig nem pedagógus munkakörben vannak foglalkoztatva, kaptak korábban 50 ezer forint, majd kétszer 35 ezer forintos juttatást, jövő év január 1-jétől pedig egy általános 7 százalékos béremelést kapnak, és ezen túlmenően általányban további 3 százalékos béremelést adunk, ami azt jelenti, hogy az intézményvezető dönti el, hogy ennek a mozgó keretnek az összegeit miként osztja be az ott dolgozók között. Nyilván, aki nagyobb teljesítményt nyújt, azok számára nagyobbat ad, azoknak 10 százalék fölötti lesz, de mindenki számára a 7 százalékos béremelés garantált.
Tisztelt Képviselő Úr! Azt hiszem, hogy önöknek ezt jobb lenne itt támogatni a parlamentben, semmint ellenezni, jó lenne a törvényjavaslatokat is támogatni a saját szavazatukkal, amelyek erre vonatkoznak, hiszen önök csak azt tudták bebizonyítani, hogy pedagógusbért tudnak csökkenteni. Azt, hogy növelni is tudnak, az elmúlt 26 évben nem sikerült az MSZP-nek bebizonyítani. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť