GÚR NÁNDOR

Full text search

GÚR NÁNDOR
GÚR NÁNDOR (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Államtitkár Úr! Képviselőtársaim! Nem elvitatható, hanem mindegyikünk tapasztalja, tényleg egyre nagyobb a bérszakadék Magyarország különböző pontjai között. Egy év alatt, példaként mondom, míg Budapesten adott esetben 17 ezer forintot meghaladóan nőtt, addig Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 5 ezer forinttal nőtt a nettó jövedelmeknek az átlaga. Azt gondolom, hogy ezen előbb-utóbb mindenképpen változtatni kell, mert olyan szintű torzók alakulnak ki, amelyek elfogadhatatlanok.
Tudják, akkor, amikor Pesten az átlag nettó jövedelmek tekintetében 87 százalékot meghaladó módon keresnek többet, mint például a keleti megyékben, akkor nagy a baj, mert ezek a differenciák már elviselhetetlenek. Nem a budapesti keresetekkel van bajom, azokat sem tartom olyannak, ami elégséges lenne, de azzal igenis bajom van, hogy 87,3 százalékos mértékű különbség az, ami jellemzi a kettő közötti differenciát.
Azt gondolom, hogy ennek a bérszakadéknak, ennek a növekedési ütemnek véget kellene vetni. Abból a pénzből, ami száztizenezer forintos nagyságrendű nettó átlagot jelent a keleti megyékben, abból nem lehet tisztességesen megélni, családot eltartani, gyermekeket nevelni. Azt gondolom, hogy ugyanazért a munkáért nyilván az adott elv alapján hasonló jövedelmeket is kellene tudni szerezni, és hozzáteszem azt is, hogy ha ilyen bérpozicionális helyzetek maradnak Magyarországon, mint amilyeneket önök hat éve fenntartanak, akkor gyakorlatilag további százezrek fogják elhagyni ezt az országot, mert nem tudják tisztességes módon a családjaikat eltartani.
Igazából az egyetlen kérdésem az, hogy mikor akarnak ezen változtatni, mikor akarnak olyan helyzetet teremteni, amikor a tisztes megélhetés alapját biztosító pénzek kerülnek az emberek kezébe, zsebébe, hogy a családjaikról tisztességesen tudjanak gondoskodni. Elnök úr, köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť