DÖMÖTÖR CSABA,

Full text search

DÖMÖTÖR CSABA,
DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Tisztelt Képviselő Úr! Sokan mondják, hogy az európai és a németországi közbeszédet egyre nagyobb mértékben határozza meg a migráció kérdése. Én a választási eredményeket nem szeretném kommentálni, az Németország belügye, de engedje meg, hogy szóljak a migráció regionális hatásairól.
Jól látszik, hogy az ellenőrizetlen bevándorlás fő terheit a helyben élők, a városokban, a falvakban élők viselik leginkább, a célzott betelepítést ugyanis nem úgy kell elképzelni, hogy egy helyre telepítenek migránsokat, hanem úgy, hogy elosztják azokat a régiók, megyék, települések és falvak között. Ezek az elosztási eljárások aztán rendkívül súlyos helyi konfliktusokat idéznek elő. Miért is robbannak ki ezek a helyi konfliktusok? Nézzünk pár példát!
(11.50)
Van olyan nyugat-európai nagyváros, ahol egy rendelet írja elő, hogy kijelölhetnek egy magántulajdonban lévő ingatlant a bevándorlók számára, a város hatóságai pedig folyamatosan mérik fel a potenciális ingatlanokat. Ugyanebben az országban arra is van példa, hogy folyami hajókon és tornatermekben helyeznek el bevándorlókat. Olyan megdöbbentő eset is előfordult, hogy azért lakoltattak ki önkormányzati albérletekben élő állampolgárokat, mert lakást kellett biztosítani a bevándorlók számára, akiket kvóták alapján osztottak el. Olaszország minden megyéjének be kell fogadnia bevándorlókat. Egy olasz kisvárosban például heves tiltakozásokra került sor azután, hogy a megye prefektusa üres házakban akart elhelyezni migránsokat, pedig a helyi polgármester is tiltakozott ellene. A helyben élők így Európa-szerte úgy érzik, hogy egyre kevesebb beleszólásuk van abba, hogy kivel élnek együtt, nem véletlen, hogy sok helyi közösség tiltakozó megmozdulásokat szervez, amelyeknek azután az országos politikában is megjelenik a hatása, lenyomata.
Beszédes tény, hogy a múlt héten egy francia kisváros népszavazást kezdeményezett, mert Calais-ból akartak hozzájuk telepíteni migránsokat. Ezek a konfliktusok még akkor is tagadhatatlanok, ha jól tudjuk, hogy a bevándorlók túlnyomó része áldozat, leginkább áldozatai ők az elhibázott brüsszeli politikának, mert az emberek képlet szerinti elosztása a bevándorlók számára is rendkívül embertelen eljárás. Azt gondolom, hogy a magyar települések egyre inkább tisztában vannak a kockázatokkal, ezért is fogadott el több száz önkormányzat Magyarországon határozatot a betelepítések ellen, és ezért zajlik széles körű konzultáció a brüsszeli kvótacsomag ügyében az önkormányzatok és a képviselők, az országgyűlési képviselők részvételével. Ez az a konzultáció egyébként, amelyet az MSZP megtámadott ugyanazon a héten egyébként, amikor az Európai Parlamentben megerősítették a brüsszeli kvótacsomagot szavazataikkal. A fentiek miatt arra biztatjuk az önkormányzatok vezetőit, hogy mérlegeljék a kvótacsomag, a brüsszeli kvótacsomag kockázatait, és ennek megfelelően buzdítsák részvételre a településeik lakóit, pártpolitikai hovatartozástól függetlenül. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť